Τσιόδρας για κορωνοϊό: «Eξετάζουμε το ενδεχόμενο μαζικών τεστ»

«Όταν αρθούν τα μέτρα θα έχει νόημα ένας τέτοιος έλεγχος» σημείωσε

Δείτε το video από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με όλες τις τελευταίες εξελίξεις για την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας

Στο ενδεχόμενο να γίνουν μελλοντικά μαζικά τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού στον γενικό πληθυσμό αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την διάρκεια της ενημέρωσης στο Υπουργείο Υγείας.

Όπως τόνισε ο λοιμωξιολόγος, η στρατηγική που ακολουθείται δε θα αλλάξει.

«Μαζικός έλεγχος με τεστ είναι μία στρατηγική που θα ακολουθηθεί όταν κριθεί επιδημιολογικά αναγκαίο να γίνει» είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην περίοδο που θα έχει περάσει το μεγάλο κύμα της επιδημίας στην Ελλάδα. 

Ικαρία: «Θα κυνηγήσουμε νομικά τον 25χρονο που έσπασε την καραντίνα»

O εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό εξήγησε ότι «έχουμε μιλήσει πολλές φορές για αυτή τη στρατηγική (σ.σ.: των μαζικών τεστ). Ας μιλήσουμε ακόμα μία γιατί περισσότερα από 15.000 τεστ είναι λίγα ή δεν έχουμε ακριβή εικόνα αυτή τη στιγμή για το τι γίνεται στη χώρα μας; Ή αν πηγαίναμε και ελέγχαμε 10.400.000 Έλληνες ή 10.700.000, θα είχαμε αυτή τη στιγμή καλύτερη εικόνα για το τι συμβαίνει στη χώρα; Αύριο δεν θα έπρεπε να τους ελέγξουμε ξανά; Πόσοι από αυτούς θα ήταν στη φάση επώασης; Πόσοι από αυτούς είχαν εκτεθεί πραγματικά και χρειάζονταν τον έλεγχο; Πόσοι από αυτούς μετά από πέντε μέρες δεν θα εμφάνιζαν τη νόσο, ό,τι έλεγχο και να έκαναν, γιατί δεν είχαν εκτεθεί; Χρειάζεται μία στρατηγική, μία ιεράρχηση, μία προτεραιότητα. Ελάχιστες χώρες στον κόσμο εφαρμόζουν αυτή τη στιγμή στρατηγική Ταϊβάν ή Νότιας Κορέας οι οποίες ήταν έτοιμες για αυτή τη στρατηγική, ήταν πολύ πιο πρώιμα στο χρόνο από εμάς και είχαν και αντίστοιχη εμπειρία από το SARS. Οι περισσότερες χώρες στον κόσμο δεν εφαρμόζουν τέτοια στρατηγική

Xαρδαλιάς: «Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα – Τα δύσκολα είναι μπροστά μας»

Όπως ανέφερε, «εξετάζουμε μαζική στρατηγική όταν κριθεί απαραίτητη. Δεν έχει νόημα τώρα. Ενδιαφέρει περισσότερο να δούμε το επίπεδο ανόσιας στον πληθυσμό σε κυλιόμενες μελέτες, όταν θα έχουμε μια αξιόπιστη τεχνική». Επίσης, πρόσθεσε ότι όταν αρθούν τα μέτρα, θα έχει νόημα ένας τέτοιος έλεγχος, ώστε «σταδιακά οι άνθρωποι που είναι ύποπτοι για τη νόσο, να απομονώνονται και ιδιαίτερα όσοι είναι στις πρώτες γραμμές».Αυτό, όπως παρατήρησε, γίνεται ήδη στη χώρα μας σε όσους έχουν χρόνια προβλήματα υγείας σε όσους εργάζονται σε υγειονομικές δομές ή μένουν σε ιδρύματα.

Κορωνοϊός: 38 θάνατοι στη χώρα μας - 95 νέα κρούσματα, 1.156 συνολικά

Τόνισε ακόμα πως «έχουμε ήδη ένα τεράστιο αριθμό διαγνωστικών εργαστηριακών εξετάσεων στην Ελλάδα αντίστοιχων με αυτών που γίνεται σε πολλές χώρες του κόσμου. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή παραμένουμε στη στρατηγική μας. Στρατηγική που εφαρμόζουν πολλά ευρωπαϊκά κράτη και εγκρίνεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων. Εξετάζουμε και ενδεχόμενη μαζική στρατηγική, όταν αυτή κριθεί απαραίτητο επιδημιολογικά. Δε θεωρώ ότι είναι απαραίτητη επιδημιολογικά τώρα. Με ενδιαφέρει περισσότερο σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και επιστήμονες και ήδη έχουμε ξεκινήσει προσπάθεια στην Ελλάδα να δούμε το επίπεδο ανοσίας στον πληθυσμό σε κυλιόμενες μελέτες, οι οποίες θα είναι μακροπρόθεσμες και θα μας δείξουν τι γίνεται με τα αντισώματα».

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τα 16 νέα μέτρα της επόμενης φάσης

Η ελπιδοφόρα μελέτη από την Κίνα

Τέλος, ο κος Τσιόδρας, αναφερόμενος στην προσπάθεια των επιστημόνων για να βρουν μια αποτελεσματική λύση στη μάχη με τον κορωνοϊό, μίλησε για μια μελέτη που έγινε στην Κίνα «με τη χορήγηση όρου αντισωμάτων από ασθενείς που έγιναν καλά, σε 5 ασθενείς που ήταν σε σοβαρή κατάσταση». Τα πρώιμα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, είπε ο Σ.Τσιοδρας αλλά, όπως εξήγησε, ακόμα δεν υπάρχει μαγική συνταγή, καθώς κανένα φάρμακο δεν είναι πανάκεια προς το παρόν.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top