Κορωνοϊός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα γρήγορα τεστ διάγνωσης

Χρόνος-Κόστος- Μέθοδος- Επιφυλακτικός ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής

Ακούστε τι είπε στο star.gr o ιδιοκτήτης εταιρείας διαγνωστικών προιόντων και ταμείας του ΣΕΙΒ Κώστας Μαριάκης για τα rapid τεστ

Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει η πανδημία του κορωνοϊού με την Ευρώπη να βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Καθώς η λίστα με τους νεκρούς καθημερινά μεγαλώνει, τα τελευταία 24ώρα στο προσκήνιο έχουν βρεθεί τα γρήγορα τεστ ανίχνευσης του ιού (rapid test), τα οποία κινούμενα στη λογική των τεστ εγκυμοσύνης υπόσχονται άμεσα αποτελέσματα.

Κορωνοϊός: Στους 28 οι νεκροί - 74 νέα κρούσματα του ιού

«Πρόκειται για τεστ που ανιχνεύουν τα αντισώματα του οργανισμού έναντι του κορωνοϊού», εξήγησε στo star.gr ο ιδιοκτήτης εταιρείας διαγνωστικών προιόντων και ταμείας του ΣΕΙΒ Κώστας Μαριάκης.

«Υπάρχουν δύο ειδών αντισώματα. Αυτά που δείχνουν μία πρόσφατη λοίμωξη και εκείνα που δείχνουν μία παλαιότερη. Με το γρήγορο τεστ μπορούμε να καταλάβουμε αν ένα άτομο έχει υποστεί τη λοίμωξη είτε έχοντας, είτε μην έχοντας παρουσιάσει συμπτώματα. Σε περίπτωση που κάποιος βρεθεί να έχει αντισώματα, αυτό σημαίνει ότι έχει αναπτύξει μία ανοσία. Παρότι δεν γνωρίζει η επιστημονική κοινότητα αν υπάρχει πιθανότητα αναμόλυνσης, θεωρητικά το άτομο θα μπορεί να κυκλοφορεί, να εργαστεί κι αν είναι επαγγελματίας υγείας να εκτελεί κάπως πιο άφοβα το καθήκον του», είπε.

Λουράντος στο star.gr: «Αντιμέτωπα με κορωνοϊό και ληστές τα φαρμακεία»


Η μέθοδος του τεστ αντισωμάτων

Το τεστ γίνεται με τη λήψη δύο σταγόνων αίματος τρυπώντας το δάκτυλο, ενώ μέσα σε 15 λεπτά θα μπορεί κάποιος να γνωρίζει αν έχει νοσήσει πρόσφατα ή παλαιότερα από τον κορωνοϊό και επομένως αν διαθέτει αντισώματα στον κορωνοϊό, σύμφωνα με τον κ. Μαριάκη. Όπως ξεκαθάρισε, «η εξέταση οφείλει να γίνεται μόνο από επαγγελματίες υγείας σε ένα διαγνωστικό κέντρο, σε ένα νοσοκομείο ή ένα κέντρο υγείας και όχι από όποιον υποπτεύεται ότι έχει περάσει τη λοίμωξη».

Σχετικά με τον βαθμό ακρίβειας του προϊόντος ανάφερε ότι προσεγγίζει το 99%, ενώ το κόστος για κάθε τεστ αντισώματος για τους επαγγελματίες υγείας στους οποίους και αρχικά απευθύνεται κυμαίνεται από 6 έως 9 ευρώ, ανάλογα με την εταιρεία. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε δεν είναι σε θέση να γνωρίζει σε ποια τιμή θα το πουλούν οι τελευταίοι στον πολίτη. 

Ερωτώμενος αν το προϊόν έχει πιστοποίηση από τον ΕΟΦ, απάντησε ότι λόγω φόρτου εργασίας ο ΕΟΦ δεν έχει προλάβει ακόμη να δώσει την απόλυτη έγκριση, ωστόσο είναι εγκεκριμένο από την ΕΕ.

Η μέθοδος του τεστ αντιγόνων

Αν με την προηγούμενη διαδικασία μπορεί κάποιος να μετρήσει τα αντισώματα του οργανισμού του στον κορωνοϊό, τότε για να εξετάσει αν νοσεί σε ενεστώτα χρόνο, θα πρέπει να μετρήσει τον ίδιο τον ιό, δηλαδή το αντιγόνο του.

 Σύμφωνα με τον κ. Μαριάκη, η εταιρεία του θα λανσάρει σε 15 ημέρες στην ελληνική αγορά ένα γρήγορο τεστ που θα δείχνει μέσα σε 15 λεπτά αν κάποιος έχει τον ιό. Η λήψη του δείγματος αυτή τη φορά θα γίνεται από τη μύτη, ενώ και αυτό το τεστ θα πρέπει να διεξάγεται από επαγγελματίες της υγείας.

Κορωνοϊός: 10 νέες συμβουλές προφύλαξης από τον ΕΦΕΤ

Αναφορικά με το ποσοστό επιτυχίας του τεστ αντιγόνου, σημείωσε ότι τα θετικά αποτελέσματα είναι 100% θετικά, ωστόσο όπως παραδέχθηκε το τεστ δεν είναι 100% ευαίσθητο.

«Η ευαισθησία του είναι γύρω στο 70%. Αυτό  σημαίνει ότι σε ένα υποθετικό δείγμα των 100 θετικών, θα εντοπίζονταν οι 70 θετικοί, ενώ οι υπόλοιποι 30 όχι, καθώς πιθανόν το ιικό τους φορτίο είναι πολύ χαμηλό για να μπορέσει να την ανιχνεύσει το γρήγορο τεστ. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνεται η μοριακή μέθοδος» είπε και πρόσθεσε, «παρόλα αυτά καθώς το τεστ επιταχύνει τη διάγνωση, μπορούμε εύκολα και γρήγορα σε ένα απομακρυσμένο χωριό ή νησί να ανακαλύψουμε αν κάποιο άτομο με συμπτώματα είναι θετικό». 

Σχετικά με το κόστος του τεστ αντιγόνου σημείωσε ότι οι επαγγελματίες υγείας θα το αγοράζουν στα 12-13 ευρώ, χωρίς να μπορεί όμως να γνωρίζει το τελικό κόστος για τον καταναλωτή.

Κορωνοϊός: «Έσπασε» την καραντίνα και τον κατήγγειλε η μητέρα του

«Αυτά τα τεστ θα μπορούσαν να είναι πολύ χρήσιμα σε λίγους μήνες, εφόσον γνωρίσουμε τον τρόπο ανοσολογικής απάντησης του ιού» εκτίμησε από την πλευρά του μιλώντας στο star.gr ο καθηγητής Μικροβιολογίας και Κοσμήτωρ της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Αλκιβιάδης Βατόπουλος. 

«Ακόμη δεν είμαστε σίγουροι αν δεν υπάρχει διασταυρούμενη αντίδραση με άλλους κορωνοιούς» είπε, προσθέτοντας ότι ήδη γίνεται μία ανοσολογική μελέτη στην Ελλάδα για το ανοσολογικό status του ιού. 

Επιφυλάξεις από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο για τα rapid τεστ

Στάση αναμονής κρατάει από την πλευρά του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής για τα τεστ rapid. Μιλώντας στο star.gr o πρόεδρος του Συλλόγου, Κωνσταντίνος Λουράντος, ανάφερε ότι για την ώρα δεν γνωρίζουν αν είναι αποτελεσματικά, κατά πόσο πληρούν τις ευρωπαϊκές προϋποθέσεις ως προς την ασφάλεια και την προστασία της υγείας και εάν διαθέτουν όντως σήμανση CE. 
 

Ακούστε τι είπε ο προέδρος του ΦΣΑ Κωνσταντίνος Λουράντος για τα νέα Rapid τέστ

Σε κάθε περίπτωση πρόσθεσε ότι «αυτά τα τεστ καταπολεμούν εν μέρει τον πανικό του κόσμου σημειώνοντας ότι «αυτό δε σημαίνει πως αν κάποιος ο οποίος δεν πάσχει σήμερα, δε θα νοσήσει αύριο».

Αναφορικά με τα τεστ εξπρές, στα οποία αναφέρθηκε και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, είπε ότι δεν έχουν έρθει ακόμη στην Ελλάδα, ωστόσο θα πρέπει να δούμε και αυτά κατά πόσο ανταποκρίνονται σε αυτά που πρεσβεύουν. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top