Κορωνοϊός:Έλληνες γιατροί βρήκαν πώς ο ιός πλήττει το ανοσοποιητικό σύστημα

Νέα δεδομένα για την αντιμετώπιση των βαριά πασχόντων

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από τον τομέα της έρευνας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Η Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης για τους βαρέως Πάσχοντες, ανακάλυψε νέα δεδομένα για την αντιμετώπιση της βαριάς πνευμονίας που προκαλεί η νόσος Covid-19.

Κορωνοϊός: Τα ποσοστά θνησιμότητας – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Ο καθηγητής παθολογίας-λοιμώξεων στη Δ' Παθολογική Κλινική στο Αττικό Νοσοκομείο Βαγγέλης Γιαμαρέλλος, που είναι και συντονιστής της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης της Σήψης για τους Βαρέως Πάσχοντες δήλωσε αποκλειστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η Ομάδα πήρε αίμα από τους πρώτους αρρώστους στην Ελλάδα, με μέτρια πνευμονία και σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια. 

Τσιόδρας: «Δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε εμβόλιο πριν το καλοκαίρι»

«Τα αίματα αυτά αναλύθηκαν στο εργαστήριο ανοσολογίας της Δ' Παθολογικής Κλινικής του Αττικού Νοσοκομείου. Εκεί βρέθηκε για πρώτη φορά στον κόσμο ο μηχανισμός με τον οποίο ο ιός αυτός προκαλεί κατάρρευση του ανοσοποιητικού συστήματος, και οδηγεί σε αυτή τη βαριά πνευμονία, όπου ξαφνικά ο άρρωστος νιώθει δύσπνοια και χρειάζεται να διασωληνωθεί για να κρατηθεί στη ζωή». 

Κορωνοϊός: 46 νέα κρούσματα - 464 συνολικά στην Ελλάδα

Από αυτή την ανάλυση, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής, προέκυψαν δύο σημεία «στόχοι» - δηλαδή, μόρια που κυκλοφορούν στο αίμα, στα οποία αν παρέμβουμε και τα μπλοκάρουμε με βιολογικούς παράγοντες (μονοκλωνικά αντισώματα) έχουμε πολλές ελπίδες να θεραπεύσουμε τους βαριά ασθενείς.   

Η ανάλυση αυτή, όπως αναφέρει ο καθηγητής, «παρουσιάστηκε στην Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, την Τρίτη και αποτελεί τη βάση για ένα πρωτόκολλο έγκυρης έναρξης της θεραπείας». 

Κορωνοϊός: Οι έγκυες δεν είναι στις ευπαθείς ομάδες-Τι δεν πρέπει να κάνουν

Επίσης υπάρχει διαθέσιμη εξέταση αίματος, δηλώνει ο κ. Γιαμαρέλλος «που μπορεί να διαγνώσει πολύ νωρίς ποιος άρρωστος χρειάζεται θεραπεία και η οποία εξέταση προτείνεται να μπει και αυτή στο πρωτόκολλο».

Κορωνοϊός: Τα ύποπτα σημάδια που χτυπούν «καμπανάκι» στους ειδικούς

Την Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης για τους Βαρέως Πάσχοντες, που δραστηριοποιείται εδώ και 14 χρόνια, πλαισιώνουν διακεκριμένοι λοιμωξιολόγοι και εντατικολόγοι της χώρας.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top