Κορωνοϊός: Τι πρέπει να κάνουν οδηγοί και συνοδηγοί για να προστατευτούν;

Τι λέει στο Star o καθηγητής Πνευμονολογία Θεόδωρος Βασιλακόπουλος

Oι ερωτήσεις των πολιτών για το τι πρέπει να κάνουμε στην καθημερινότητα μας, ώστε να είμαστε ασφαλείς εμείς και οι συνάνθρωποί μας και να προστατευτούμε από τον κορωνοϊό αυξάνονται συνεχώς.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος δίνει απαντήσεις μιλώντας στο Star.

Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα αντικείμενα που πρέπει να απολυμαίνουμε τακτικά

1.    Πρέπει να απολυμαίνουμε το αυτοκίνητο, το τιμόνι, τον λεβιέ ταχυτήτων και τις κλειδαριές;

Αν δεν έχουμε συμπτώματα απολυμαίνουμε τακτικά το τιμόνι και το λεβιέ, τα οποία είναι εστία μικροβίων καθώς τα ακουμπάμε τακτικά με τα χέρια μας.

2.    Αν έχω συνεπιβάτη να κάθεται πίσω; Αν χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο και άλλα μέλη της οικογένειας;

Όταν έχουμε συνεπιβάτη, καλό θα ήταν να διατηρούμε ασφαλή απόσταση, κάτι το οποίο επιτυγχάνεται όταν αυτός καθίσει πίσω και διαγώνια από τον οδηγό. Η απόσταση αυτή είναι ασφαλής και δεν συντρέχει κίνδυνος να κολλήσει.

Κορωνοϊός: Μπορεί να μολυνθούμε από τις σακούλες του σούπερ μάρκετ;

3.    Αν μένω σπίτι μπορώ άφοβα να βάλω τα χεριά στο πρόσωπο;

Αν έχουμε καθαρίσει καλά το σπίτι και έχουμε πλύνει καλά τα χέρια μας αφού επιστρέψουμε, μπορούμε άφοβα να ακουμπήσουμε το πρόσωπό μας. Αρκεί πάντα να μην έχουμε ακουμπήσει πράγματα που δεν έχουμε καθαρίσει.

4.    Αν φοράμε γυαλιά μυωπίας, πρεσβυωπίας, ηλίου πρέπει να τα πλένουμε συνέχεια;

Δεν βάζουμε τα χέρια μας να διορθώσουμε τα γυαλιά μας, εκτός και αν τα έχουμε καθαρίσει καλά. Επίσης, μπορούμε να ενώ πλένουμε τα χέρια μας να καθαρίσουμε ταυτόχρονα κα τα γυαλιά.

Κορωνοϊός: Ποιος είναι τελικά ο καλύτερος τρόπος να πλύνουμε τα χέρια μας;

5.    Τι κάνουμε με τα Hands free, το blue tooth του κινητού; Tα χρησιμοποιούμε και πώς τα απολυμαίνουμε; 

Ο κίνδυνος με τα Hands free είναι μικρότερος καθώς έχουν επαφή με τα αυτιά και όχι με το στόμα. Ωστόσο, το μικρόφωνο που ακουμπά τα χείλη μας, πρέπει να απολυμαίνεται.

6.    Αν αναγκαστικά έρχεται καθημερινά οικιακή βοηθός ή νοσηλεύτρια στο σπίτι, τι πρέπει να κάνει αυτή και εμείς για να είμαστε ασφαλείς; 

Οποιοσδήποτε μπαίνει στο σπίτι πρέπει να πλένει χέρια, να φοράει μάσκα και γάντια, να κάνει τις δουλειές του και τηρούμε τις αποστάσεις ασφαλείας. Φεύγοντας πρέπει να τα αφαιρεί.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, με τη Μάρα Ζαχαρέα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top