Κορωνοϊός: Κλειστές όλες οι εκκλησίες – Ποια μυστήρια θα τελούνται

Το παρασκήνιο της απόφασης Μητσοτάκη

Δείτε τι αποφάσισε χθες η Ιερά Σύνοδος

Μέσω Twitter χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους του χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας, για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Κυβέρνηση: Aναστέλλονται οι λειτουργίες κάθε δόγματος και θρησκείας!

«Με απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας. Εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή. Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις».

 

 

Το παρασκήνιο της απόφασης

Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να εξοργίστηκε με την ατολμία της Ιεράς Συνόδου, η οποία χθες στη συνεδρίασή της αποφάσισε οι ναοί να μένουν ανοιχτοί από τις 07:00 έως τις 08:00 το πρωί για τη λειτουργία της Κυριακής και τη Θεία Κοινωνία.

Δασκαλάκης για κορωνοϊό:Τι σημαίνει πρακτικά η «εκθετική αύξηση κρουσμάτων»

Ούτε ο ίδιος ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος συμμετείχε και ο ίδιος στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου δεν κατάφερε να πείσει τους Ιεράρχες για την κρισιμότητα της κατάστασης και την αναγκαιότητα να κλείσουν όλοι οι ναοί για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Γιατί διαψεύδει η κυβέρνηση την καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας

Αυτό που φέρεται να εξόργισε ακόμα περισσότερο τον πρωθυπουργό ήταν η δήλωση πως η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να μείνουν ανοιχτοί οι ναοί, αλλά θα συμμορφωθεί σε κάθε μέτρο που θα αποφασίσει η Πολιτεία, πετώντας ουσιαστικά το μπαλάκι στην κυβέρνηση. 

Κορωνοϊός: Τι σημαίνουν τα νέα 21 κρούσματα για την εξέλιξη της πανδημίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε έτσι την απόφαση να κλείσει όλους τους ναούς, ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές. 

Αυτά είναι τα καταστήματα που θα μείνουν ανοιχτά μετά την Τετάρτη

Ποια μυστήρια δε θα τελούνται

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή δεν θα τελούνται τα εξής μυστήρια:

  • Καμία λειτουργία, ούτε της Κυριακής
  • Γάμοι 
  • Βαφτίσια

Εξαιρέσεις

Με δήλωσή της η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως, διευκρίνισε ότι εξαιρούνται από την απόφαση:

  • Κηδείες
  • Ταφικές εκδηλώσεις
  • Ατομική προσευχή

Η αναστολή ισχύει για το διάστημα από 16.3.2020 έως και 30.3.2020.

Μητροπολίτης Πειραιώς: «Σεβόμαστε την απόφαση της κυβέρνησης»

Για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αναστολή της λειτουργίας της εκκλησίας, τοποθετήθηκε ο Μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ.

Μιλώντας στο MEGA τόνισε πως η απόφαση της κυβέρνησης να πάρει πιο δραστικά μέτρα, από αυτά που προανήγγειλε η ΔΙΣ, ήταν μία κίνηση που προκάλεσε «τεράστια θλίψη», ωστόσο θα γίνει σεβαστή, καθώς η χώρα ζει «μία πρωτόγνωρη» κατάσταση με τον κορωνοϊό.

«Ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, μια τραγική κατάσταση. Είναι μια απόλυτη θέση (της κυβέρνησης), η οποία πλέον επιβάλλει από την πολιτεία σε όλα τα θρησκευτικά δόγματα, σε όλους τους χώρους λατρείας, την ανάκληση της λειτουργίας τους. Δημιουργεί τεράστια θλίψη και κατήφεια, αλλά εφόσον είναι ένα μέτρο το οποίο κρίνει η πολιτεία ότι θα προστατεύσει το κοινωνικό σύνολο, η εκκλησία πάντοτε ταπεινώνεται», δήλωσε.

Κίνημα Αλλαγής: Σωστή η απόφαση Μητσοτάκη, την έχουμε κάνει εδώ και μία εβδομάδα

«Η απόφαση της Κυβέρνησης για την εκκλησία είναι σωστή. Δεν είναι ώρα για μισόλογα και μισές αποφάσεις, που δεν αναιρούν τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία», αναφέρει το Κίνημα Αλλαγής, σε σχόλιο του για το κλείσιμο των εκκλησιών.

«Αυτή η πρόταση εξ άλλου είχε γίνει από τη Φώφη Γεννηματα εδώ και μια εβδομάδα και επαναλήφθηκε στη χθεσινή επικοινωνία της με τον Πρωθυπουργό», καταλήγει το ΚΙΝΑΛ.

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top