Rabit: Στην Ελλάδα η επίλεκτη ομάδα της Frontex

Ο εκπρόσωπος του οργανισμού αποκλειστικά στο Star

Η επίλεκτη ομάδα άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ονομασία Rabit φτάνει στη χώρα μας την επόμενη Τρίτη (10 Μαρτίου). Οι ειδικοί φρουροί της Frontex θα επιτηρούν τα σύνορα της Ελλάδας από αέρος, θάλασσας και ξηράς. Στη δημοσιογράφο Μαρία Παππά και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star μιλά αποκλειστικά o εκπρόσωπος του οργανισμού, Κρις Μπορόβσκι.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε 500 φρουρούς και ειδικούς οι οποίοι εργάζονται στα ελληνικά σύνορα. Οι περισσότεροι από αυτούς στα ελληνικά νησιά. Υπάρχει και μια μεγάλη ομάδα στα χερσαία σύνορα. Είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να μιλήσουμε για αριθμό γιατί ακόμα εργαζόμαστε για τις λεπτομέρειες. Όμως ο αριθμός θα αυξηθεί σημαντικά μέσα στις επόμενες μέρες» εξηγεί. 

Τουρκικές ακταιωροί συνοδεύουν βάρκες μεταναστών στη Λέσβο - Video

Για μήνες θα μείνει η Frontex στην Ελλάδα

Στις 16 Μαρτίου αναμένεται να φτάσουν στην Ελλάδα και τα πρώτα σκάφη της Frontex τα οποία θα μείνουν εδώ για μήνες. Συγκεκριμένα ένα σκάφος ανοιχτής θαλάσσης, έξι σκάφη της ακτοφυλακής για περιπολίες, δυο ελικόπτερα και το πανίσχυρο αεροσκάφος περιπολίας και επιτήρησης bomardier challenger που συνεισφέρει στην frontex η πολεμική αεροπορία της Δανίας. 

Λέσβος: Πιθανό κέντρο προσωρινής κράτησης στα Τοκμάκια

«Η Ελλάδα με την υποστήριξή μας προστατεύει τα σύνορά της και αυτό πρέπει να γίνει με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα είμαστε εκεί να βοηθήσουμε την Ελλάδα και μια από τις πιο βασικές μας εργασίες είναι να βοηθήσουμε στην περιπολία των συνόρων» σημειώνει ο Κρις Μπορόβσκι.

Περιπολίες από αέρα, θάλασσα και ξηρά

Ο άσος στο μανίκι της frontex είναι το challenger 604. Οι αξιωματικοί αποκαλούν το αεροσκάφος μεγάλο αδερφό, αφού οι κάμερες του εντοπίζουν τα πάντα. 

Εσωτερική έκθεση του Οργανισμού η οποία διέρρευσε πρόσφατα έκανε λόγο για μαζικές ροές προσφύγων και μεταναστών που κατευθύνονται στα ελληνικά σύνορα. 

«Μπορώ να σας πως ότι τις τελευταίες ημέρες είχαμε 1.000 ανιχνεύσεις παράνομης μετανάστευσης. Οι περισσότερες από αυτές στα νησιά» προσθέτει ο ίδιος.

Το βάρος πέφτει τώρα στον σχεδιασμό για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία οι διακινητές βλέπουν σαν κερκόπορτα της Ευρώπης. 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top