Νεκρό βρέφος Ζωγράφου: Τι υποστήριξε η μάνα στους αστυνομικούς

Η ΜΚΟ υπεύθυνη για την παρακολούθηση της οικογένειας

μωρό στην αγκαλιά γυναίκας

Έρευνα διενεργείται για την ιατροδικαστική εξέταση του 11 μηνών μωρού, που μεταφέρθηκε νεκρό χθες στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Η μικρούλα φέρεται να είχε σημάδια σεξουαλικής κακοποίησης. Οι γονείς της και οι συγκάτοικοι τους, ανακρίνονται στην Ασφάλεια Αττικής. 

«Κάθε μέρα και κάθε ώρα από το βράδυ άκουγα το μωρό να κλαίει, να κλαίει πολύ! Το ακούγαμε συνέχεια αλλά πιστεύαμε ότι πονάει» λέει ο Ιμπραήμ, γείτονας της οικογένειας από τη Συρία. 

Νοσοκομείο Παίδων: Νεκρό βρέφος με σημάδια κακοποίησης


«Μετά τον νεκροτομικό έλεγχο προέκυψαν παρά φύση στοιχεία σεξουαλικής κακοποίησης. Η αιτία θανάτου η προσωρινή είναι απροσδιόριστη αιτία θανάτου. Αναμονή ιστολογικών εξετάσεων», εξήγησε ο Σωτήρης Μπουζιάνης, ιατροδικαστής της υπηρεσίας Αθηνών. 

Μητέρα βρέφους: «Της έκανα κλύσματα γιατί είχε προβλήματα δυσκοιλιότητας»

«Το κοριτσάκι αντιμετώπιζε προβλήματα δυσκοιλιότητας και του έκανα συχνά κλύσματα». Αυτό φέρεται να υποστήριξε η μητέρα του βρέφους στους αστυνομικούς. Είναι από χθες στην Ασφάλεια Αττικής μαζί με τον πατέρα της μικρούλας και ανακρίνονται. Εκεί είναι και το άλλο ζευγάρι που έμενε μαζί τους. 

Εξετάστηκαν από ιατροδικαστή και τα αδέλφια του βρέφους

Στην ιατροδικαστική υπηρεσία πήγαν το πρωί τα τρία παιδιά από τις δύο οικογένειες και εξετάστηκαν για να διαπιστωθεί αν έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά και αυτά. 

Δείγματα DNA ελήφθησαν από τον πατέρα του νεκρού βρέφους αλλά και τον συγκάτοικο, ξάδερφο του, για να διαπιστωθεί εάν κάποιος από τους δύο κακοποίησε το μωρό. 

Η οικογένεια έχει άλλα δύο παιδιά, τη δίδυμη αδελφή του βρέφους κι ένα αγόρι 2,5 ετών.

Μέσα στο διαμέρισμα στου Ζωγράφου μένουν οι γονείς του βρέφους, μαζί με τα άλλα δύο παιδιά τους. Το δίδυμο αδερφάκι της άτυχης μικρούλας και το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας, ένα αγοράκι 2,5 ετών. Μαζί τους μένει και ένα άλλο ζευγάρι από τη Συρία, με το κοριτσάκι τους. 

Ιατροδικαστής: «Η μικρή έπασχε από μικροκεφαλία»

«Έπασχε από μικροκεφαλία και το πιο πιθανό είναι να είχε κάποια νοητική στέρηση», σημείωσε ο ιατροδικαστής.

Η ΜΚΟ υπεύθυνη για την παρακολούθηση της οικογένειας

Οι οικογένειες διαμένουν σε μισθωμένο διαμέρισμα από πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων της Υπάτης Αρμοστίας του ΟΗΕ, το οποίο το έχουν αναθέσει σε ΜΚΟ. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι: Πόσο συχνά η κοινωνική λειτουργός της οργάνωσης επισκεπτόταν το διαμέρισμα και αν είχε αντιληφθεί την κακομεταχείριση του βρέφους.

Υπεύθυνη για την παρακολούθηση της οικογένειας από πλευράς κοινωνικής λειτουργού και ψυχολόγου είναι η ΜΚΟ που τους εγκατέστησε στο σπίτι στου Ζωγράφου. Γινόταν όμως ο έλεγχος; 

Όπως εξήγησε ο Βάιος Σύρρος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, η ΜΚΟ που ήταν υπεύθυνη για την φροντίδα της οικογένειας, όφειλε να στέλνει τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα κοινωνικό λειτουργό στο διαμέρισμα. Και συχνότερα εάν αυτός  διαπίστωνε κάποιο πρόβλημα.

Το ερωτήματα είναι πώς ο κοινωνικός λειτουργός δεν κατάλαβε το παραμικρό, εάν πραγματικά έκανε σωστά τη δουλειά του και επισκεπτόταν την οικογένεια; Πώς, ενώ υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες από τους γείτονες, ότι άκουγαν τα παιδιά να κλαίνε συνέχεια και κυρίως τα βράδια,  ο κοινωνικός λειτουργός δεν κατάλαβε το παραμικρό; 

Ο δημοσιογράφος του Star, Γιάννης Ευσταθίου, έθεσε επίμονα αυτό το ερώτημα στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, που έχει κάνει τη σύμβαση με την ΜΚΟ,  αλλά ακόμη δεν πήρε απάντηση. Ο Γιάννης Ευσταθίου ρώτησε και τον Δήμαρχο Ζωγράφου εάν γνωρίζει την δραστηριότητα της συγκεκριμένης ΜΚΟ που νοικιάζει διαμερίσματα σε πρόσφυγες στην περιοχή. Η απάντηση ήταν αρνητική. Δεν υπάρχει σύμβαση με τον δήμο.

Υπάρχει ένα θολό τοπίο. Ό,τι γίνεται – γίνεται σε απευθείας συνεννόηση της ΜΚΟ με τους ιδιώτες.  

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top