Σήμερα η «Πανσέληνος του Χιονιού» - Η πρώτη υπερπανσέληνος του 2020

Συμπίπτει με την κοντινότερη απόσταση της Σελήνης από τη Γη

Σήμερα, Κυριακή 9 Φεβρουαρίου το φεγγάρι θα φαίνεται μεγαλύτερο και φωτεινότερο, σηματοδοτώντας την πρώτη υπερπανσέληνο του 2020.

Η πανσέληνος του Χιονιού στο  Smith Rock State Park στο Όρεγκον - φωτογραφία: AP Images

Η πανσέληνος συμπίπτει, με διαφορά μιας μέρας, με την κοντινότερη απόσταση της Σελήνης από τη Γη, δημιουργώντας ένα υπερθέαμα. Φέτος θα υπάρξουν άλλες τρεις υπερπανσέληνοι.

Stars System: Η Πανσέληνος φέρνει στα ζώδια ζωηρές επιθυμίες κι έντονα πάθη

Ονομάζεται «Πανσέληνος του Χιονιού» γιατί συνήθως τέτοια εποχή χιόνιζε - Φωτογραφία: AP Images

Η πανσέληνος θα συμβεί στις 09:34 ώρα Ελλάδας την Κυριακή, ενώ το φεγγάρι θα φθάσει στο περίγειο της ελλειπτικής τροχιάς του, δηλαδή στην κοντινότερη απόσταση από τη Γη, το βράδυ της Δευτέρας, στις 22:28 ώρα Ελλάδας. Τόσο το βράδυ του Σαββάτου, όσο και της Κυριακής, η Σελήνη έχει την «τιμητική» της, εφόσον βέβαια ο καιρός κατά τόπους το επιτρέψει.

Είναι επίσης γνωστή και ως «Πανσέληνος της Πείνας» γιατί το κυνήγι εκείνη την εποχή ήταν δύσκολο λόγω χιονιού - φωτογραφία: AP Images

Στη Βόρεια Αμερική αυτή η πανσέληνος της χρονιάς είχε τρεις ονομασίες. Ήταν γνωστή από παλιά ως «πανσέληνος του χιονιού», επειδή συνήθως χιόνιζε πολύ τέτοια εποχή, «πανσέληνος της πείνας», επειδή το κυνήγι ήταν δύσκολο λόγω του χιονιού και του κρύου, και «πανσέληνος της αρκούδας», γιατί έβγαινε…παγανιά.

Υπέροχα χρώματα στον ουρανό με το ολόγιομο φεγγάρι - φωτογραφία: AP Images

Η Σελήνη ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά και η απόστασή της από τον πλανήτη Γη δεν είναι σταθερή. Η μέση απόσταση Γης - Σελήνης είναι περίπου 384.400 χιλιόμετρα, αλλά αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο. Στις 26 Φεβρουαρίου, που θα βρίσκεται στο απόγειο του, το φεγγάρι θα απέχει από τη Γη σχεδόν 406.300 χιλιόμετρα.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top