Εκτός του ελληνικού FIR το τουρκικό ερευνητικό «Oruc Reis»

Παρακολουθείται από φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού

Το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «Oruc Reis» εξήλθε του ελληνικού FIR, τις πρωινές ώρες σήμερα, με πορεία σταθερά ανατολική πορεία, σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ.

Η κίνησή του παρακολουθείται από φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, πρόσθεταν οι ίδιες πηγές. 

Αποκάλυψη: Η μυστική αποστολή ελληνικού F-16 στο Ορούτς Ρέις

Υπενθυμίζεται ότι χθες το πρωί, το Πολεμικό Ναυτικό τέθηκε σε ετοιμότητα, καθώς το Oruc Reis είχε εισέλθει σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Oι Τούρκοι με παράνομη Navtex δήλωσαν ότι το τουρκικό ερευνητικό θα έπλεε δυτικά της Κύπρου. Το πλοίο, το οποίο βρισκόταν στο οικόπεδο 4 της Κυπριακής ΑΟΖ, κατευθύνθηκε προς Καστελόριζο και στις 6 π.μ. βρέθηκε  200 km νότια του Καστελόριζου εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Το ερευνητικό σκάφος συνόδευαν δυο εμπορικά πλοία ανεφοδιασμού, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Λάμπρου Δεμερτζή για το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star. 

Oι πληροφορίες έλεγαν ότι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες έφεραν το «Oruc Reis» εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. 

Πάντως, ο δημοσιογράφος Κώστας Συμεωνίδης αποκάλυψε χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ότι ελληνικό F-16, εφοδιασμένο με το ειδικό ατρακτίδιο φωτογράφισης έφτασε λίγο πριν τις 9.10 π.μ. στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, όπου φωτογράφισε από τον αέρα και από απόσταση το ερευνητικό σκάφος.  Με τον τρόπο αυτό το Πεντάγωνο και κατά επέκταση η ελληνική κυβέρνηση είχαν πλήρη εικόνα από χθες το πρωί για το «Oruc Reis», από το οποίο υπήρχαν απλωμένα καλώδια (τα οποία κατά μία εκδοχή δεν πρόλαβε να τα μαζέψει όταν αναχώρησε εσπευσμένα και λόγω κακοκαιρίας από τη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, στην οποία πραγματοποιούσε έρευνες).

Το γεγονός πάντως ότι υπήρχαν απλωμένα καλώδια δε συνεπάγεται ότι πραγματοποιούσε και υποθαλάσσιες έρευνες, κάτι το οποίο θα ήταν παράνομο και το οποίο παραμένει άγνωστο.  

Τι είναι το ερευνητικό Oruc Reis

Το «Oruc Reis» είναι ερευνητικό πλοίο, το οποίο συμμετέχει σε σεισμογραφικές έρευνες της Τουρκίας, με στόχο τον εντοπισμό υδρογονανθράκων. Ποντίζει καλώδια, προκαλώντας μικροεκρήξεις ώστε να ακτινογραφεί το υπέδαφος για κοιτάσματα. Πάνω του έχει πλήρωμα τουλάχιστον 70 ατόμων διαφορετικών εθνοτήτων.

Απομακρύνθηκε το τουρκικό ερευνητικό που ήταν εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Ποιος ήταν ο Τούρκος πειρατής Oruc Reis

Ο Oruc Reis (Ορούτς Ρέις) από τον οποίο πήρε το όνομά του το πλοίο, ήταν μπέης του Αλγερίου και αδερφός του Μπαρμπαρός, το όνομα του οποίου φέρει το άλλο ερευνητικό πλοίο της Τουρκίας. Τα αδέλφια γεννήθηκαν στο νησί της Λέσβου από Ελληνίδα μητέρα. Ο πατέρας τους Γιακούπ Αγά, ήταν αλβανικής καταγωγής, αλλά εικάζεται πως ήταν γενίτσαρος. Για τις πειρατικές τους  ικανότητες ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής έκανε τον Μπαρμπαρός οργανωτή του στόλου του.

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top