Αντισεισμική θωράκιση: Πολλά δημόσια κτίρια δεν έχουν ελεγχθεί

«Άθλια τα δημόσια κτίρια στην Ελλάδα»

Δείτε το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star 29/1/2020

Ο χορός των σεισμικών δονήσεων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας κάνει τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Από τα 80.000 δημόσια κτίρια όπως σχολεία και νοσοκομεία μόνο τα μισά έχουν ελεγχθεί, όπως αποκαλύπτουν ειδικοί επιστήμονες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Το κτίριο της Βουλής, η γέφυρα στο Διδυμότειχο και το δημοτικό στάδιο Ηρακλείου είναι μερικά από τα δημόσια κτίρια και κατασκευές στη χώρα μας που έχει καταγράψει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης, ο οποίος σημειώνει ότι είναι άκρως επικίνδυνα σε επικείμενο σεισμό.

Τσελέντης: «Άθλια τα δημόσια κτίρια στην Ελλάδα»

«Δυστυχώς τα δημόσια κτίρια στην Ελλάδα είναι άθλια, ιδίως τα σχολεία. Μετά  το σεισμό της Κρήτης, το κτίριο της εφορίας στα Χανιά κρίθηκε ακατάλληλο και τι μάθαμε ότι ήταν κίτρινο και έβαλαν κόσμο μέσα. Σήμερα το πρωί έλαβα φωτογραφίες από το νοσοκομείο του Αργοστολίου, τρέχουν τα νερά πάνω τα σίδερα είναι έξω, πράγματα τα οποία είναι απαράδεκτα» δήλωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης. 

Ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Κωνσταντίνος Σπυράκος, αποκάλυψε ότι ενώ έχουν ελεγχθεί σχεδόν τα μισά δημόσια κτίρια, δεν έχουν προχωρήσει σε όλα οι απαραίτητες επεμβάσεις που απαιτούνται για την αντιστήριξή τους, κάνοντάς τα επικίνδυνα. 

Σπυράκος: «Χωρίς παρεμβάσεις τα κτίρια είναι επικίνδυνα»

«Από την στιγμή που δεν γίνουν αυτές οι παρεμβάσεις, τα κτίρια αυτά δεν είναι ασφαλή και επομένως θα πρέπει να προσέξουμε τι χρήση κάνουμε και να μη γίνεται η χρήση αν αυτά τα κτίρια έχουν ιδιαίτερα προβλήματα» δήλωσε ο Κωνσταντινος Σπυράκος. 

Μάλιστα σε αυτοψία που έκανε στο παλιό κτίριο του ΙΚΑ στην οδό Πειραιώς επεσήμανε τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει για να μην καταρρεύσει.

Αντισεισμική θωράκιση: Μπαλάκι ευθυνών για τα δημόσια κτίρια

Με την Ελλάδα να χορεύει στους ρυθμούς του Εγκέλαδου, καθώς μετά τον σεισμό 5,2 στα ανοιχτά της Καρπάθου, υπήρξε και ένας ισχυρός μετασεισμός 4,7 Ρίχτερ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, δεν φαίνεται να ιδρώνει το αυτί κανενός. 

«Όταν παίρνω τηλέφωνο πχ στον ΟΑΣΠ μου λέει ότι δεν είναι δικιά μας ευθύνη είναι του δήμου. Όταν παίρνω το δήμο μου λέει είναι ευθύνη του ΟΑΣΠ  τότε τίνος είναι ευθύνη;» δήλωσε ο Άκης Τσελέντης.

Η μια υπηρεσία πετά «το μπαλάκι» στην άλλη, αφήνοντας πολλά δημόσια κτίρια να γίνονται πραγματικές παγίδες σε περίπτωση σεισμού τόσο για εργαζόμενος όσο για τους πολίτες.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top