Σε επιφυλακή η Ελλάδα για τον κοροναϊό: Δεν καλύπτει το εμβόλιο της γρίπης

Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες για τον κίνδυνο που διατρέχει η χώρα

Την ώρα που αυξάνονται στην Κίνα οι νεκροί από την επιδημία που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, στην Ελλάδα, οι επιστήμονες βρίσκονται σε επιφυλακή, αλλά παραμένουν καθησυχαστικοί αναφορικά με τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού στη χώρα μας. 

Παγκόσμιος συναγερμός για τον κοροναϊό:Εννέα νεκροί, πάνω από 400 κρούσματα

Ο λοιμωξιολόγος και καθηγητής του ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος είναι και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ, τόνισε ότι πρέπει οι αρχές στην Ελλάδα να βρίσκονται σε επιφυλακή, ώστε να μην εξαπλωθεί ο ιός, επισημαίνοντας παράλληλα ότι προς το παρόν δεν υπάρχει ανησυχία. 

Η Ασία σε «μέγιστο συναγερμό»: Στους έξι οι νεκροί από τον νέο κοροναϊό

Αυτό που προκαλεί ωστόσο ανησυχία σε ολόκληρη την επιστημονική κοινότητα είναι το γεγονός ότι ο νέος κοροναϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. 

Κοροναϊός: Νέα συνάντηση για την εξέταση της κατάστασης από την Κομισιόν

«Αυτό που έχει προτεραιότητα είναι να περιοριστεί η διασπορά του ιού, αυτό που έχει προτεραιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι να μην διασπαρεί ο ιός. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι κάτι ανησυχητικό και οφείλει να μας έχει σε επαγρύπνηση. Μεταδίδεται πιο δύσκολα από τη γρίπη και πιστεύουμε ότι θα διακοπεί η μετάδοση του ιού με τα κατάλληλα μέτρα», τόνισε ο κ. Τσιόδρας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Προειδοποιεί τα νοσοκομεία για νέο κοροναϊό

Υπογράμμισε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση στα αεροδρόμια της χώρας τις επόμενες 14 μέρες, ώστε να απομονωθεί εγκαίρως κάποιος περιστατικό που τυχόν εμφανιστεί. 

Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ: «Το εμβόλιο της γρίπης δεν καλύπτει τον κοροναϊό»

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ από την πλευρά του, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 τόνισε ότι οι αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση και λαμβάνουν τα αντίστοιχα μέτρα για την προστασία από τον κοροναϊό. 

Όπως είπε, το θετικό είναι πως δεν υπάρχει απευθείας πτήση από τη χώρα μας στο Βουχάν, από όπου ξεκίνησε η εξάπλωση του ιού. 

«Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να φτάσει ένα κρούσμα στη χώρα μας με connection flight», είπε ο κ. Παναγιωτακόπουλος και πρόσθεσε: «Θεωρούμαστε χώρα χαμηλότερου κινδύνου σε σχέση με χώρες που έχουν απευθείας πτήση».

Διευκρίνισε επίσης πως το εμβόλιο για τη γρίπη δεν καλύπτει τον κοροναϊό, παρά μόνο την εποχική γρίπη. 

Τέλος δεν έκρυψε την ανησυχία του για το γεγονός ότι τις επόμενες μέρες πολύς κόσμος θα θέλει να πάει στην Κίνα για τους εορτασμούς της κινεζικής Πρωτοχρονιάς. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top