Κακοκαιρία: Νέες ρυθμίσεις κυκλοφορίας φορτηγών - Πού επιτρέπεται προσωρινά

Ποιες ώρες απαγορεύεται να κινούνται σήμερα και αύριο

Δείτε στο video την πρόγνωση του μετεωρολόγου Θοδωρή Κολυδά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star - Πού θα χιονίσει

Απαγορεύεται σήμερα και αύριο η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων στο σύνολο του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ αλλα και στην Ιονία Οδό μετά από απόφαση της τροχαίας, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και των χιονοπτώσεων που θα προκαλέσει η κακοκαιρία «Ηφαιστίων».

Η κοινοπραξία «Νέα Οδός», είχε ανακοινώσει αρχικά ότι από τις 06:00 το πρωί της Κυριακής 5 Ιανουαρίου έως και τις 06:00 το πρωί της Δευτέρας 6 Ιανουαρίου (ανήμερα των Θεοφανείων), τίθεται σε ισχύ πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων άνω του 1,5 τόνου για λόγους ασφαλείας και αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων, εξαιτίας των επικείμενων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, ώστε να μην δούμε και πάλι χιλιάδες οδηγούς κολλημένους για ώρες στις εθνικές οδούς.

Σε ποιες οδικές αρτηρίες επιτρέπεται προσωρινά η κυκλοφορία τους 

Ωστόσο η αστυνομία με νεότερη ενημέρωσή της, αναφέρει πως λόγω της εξέλιξης του χιονιά «Ηφαιστίωνα», ο οποίος κινείται από τα βόρεια στα νότια, επιτρέπεται προσωρινά η κίνηση των φορτηγών άνω του 1,5 τόνου έως τις 18:00 η ώρα το απόγευμα- στους αυτοκινητόδρομους και το εθνικό οδικό δίκτυο στις ακόλουθες οδικές αρτηρίες:

 • Ιονία οδό, Εγνατία οδό, εθνική οδό Προμαχώνα-Θεσσαλονίκης,  ΠΑΘΕ από Ευζώνους έως Λάρισα (κόμβος Νίκαιας), Ολυμπία οδό, Μωρέα (Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα),  Ε65 –τμήμα Ξυνιάδα έως Καλαμπάκα.
 • Από Λάρισα-κόμβο Νίκαιας έως Αθήνα συνεχίζει και ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας των εν λόγω φορτηγών.

Επισημαίνεται ότι μετά τις 6 το απόγευμα απαγορεύεται αυστηρά η κίνηση των ως άνω φορτηγών σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους και το εθνικό οδικό δίκτυο.

Κακοκαιρία «Ηφαιστίων»: Έρχονται χιόνια και στην Αττική–Παγετός και βροχές

Η «Νέα Οδός» παρακαλεί όλους τους επαγγελματίες οδηγούς να συμμορφωθούν με τις εντολές της Τροχαίας, ενώ τονίζει πως έχει λάβει  όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαχείριση των φαινομένων.

Παράλληλα υπενθυμίζει στους οδηγούς πως κατά τη διάρκεια εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων πρέπει να αποφεύγονται όλες οι άσκοπες μετακινήσεις.

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και η Κεντρική Οδός, για τα φορτηγά άνω του 1,5 τόνου για το σύνολο του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ, καθώς και το τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Ε65 που βρίσκεται σε λειτουργία από Ξυνιάδα έως και Τρίκαλα.

Επίσης παρόμοιο απαγορευτικό έχει εκδόσει η Τροχαία και για την Ολυμπία Οδό ( Ελευσίνα- Πάτρα) αλλά για τους Αυτοκινητοδρόμους Αιγαίου (Λαμία - Κατερίνη).

Έρχεται νέα ψυχρή εισβολή – Πού θα χτυπήσει ο Ηφαιστίωνας - Σε ποιες περιοχές θα δούνε «άσπρη» μέρα

Η Ολυμπία Οδός δίνει στους οδηγούς τις παρακάτω συμβουλές προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν:

Πριν από το ταξίδι

 • Συμβουλευτείτε το δελτίο πρόγνωσης καιρού, ενημερωθείτε για τις συνθήκες στο οδικό δίκτυο και αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων. Αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο, μην ταξιδέψετε.
 • Μην ξεκινάτε χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες και εάν δεν είστε απόλυτα σίγουροι ότι ξέρετε να τις τοποθετήσετε. Ένα ζευγάρι αδιάβροχα λεπτά γάντια είναι απαραίτητα για την τοποθέτηση.
 • Προτιμήστε να ταξιδέψετε πρωινές ώρες.
 • Βεβαιωθείτε ότι το καλοριφέρ & το σύστημα κλιματισμού του αυτοκινήτου λειτουργούν σωστά και ότι έχετε μαζί τρίγωνο ασφαλείας και ανακλαστικό γιλέκο.
 • Γεμίστε το ντεπόζιτο με καύσιμα και το δοχείο αποθήκευσης νερού για τον καθαρισμό των τζαμιών με αντιπηκτικό υγρό.
 • Οδηγώντας στο χιόνι
 • Μην πατάτε δυνατά το γκάζι και αποφεύγετε τις απότομες αυξομειώσεις ταχύτητας.
 • Οδηγείτε ήρεμα, χωρίς βιασύνη, με χαμηλή ταχύτητα και απαλές κινήσεις του τιμονιού.
 • Επιβραδύνετε, κατεβάζοντας σταδιακά τις ταχύτητες και αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε το πεντάλ του φρένου.
 • Διευκολύνετε το έργο των εκχιονιστικών κρατώντας αποστάσεις. Μην τα προσπερνάτε και μην τους φράσσετε τον δρόμο.
 • Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες της Τροχαίας και του αρμόδιου προσωπικού της λειτουργίας του αυτοκινητόδρομου.

Πώς να τοποθετήσετε αλυσίδες για τα χιόνια

Εάν η Τροχαία διατάξει την υποχρεωτική χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων, σταματήστε στο πλησιέστερο parking ή Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Σ.Ε.Α.) του αυτοκινητόδρομου, προκειμένου να τις τοποθετήσετε. Μην ξεχνάτε ότι οι αλυσίδες:

Τοποθετούνται πάντα στους κινητήριους τροχούς και στα οχήματα με μόνιμη τετρακίνηση τοποθετούνται στους μπροστινούς τροχούς.

Είναι σωστά τοποθετημένες όταν δείχνουν και είναι τεντωμένες.

Η ταχύτητα με αλυσίδες σε χιονισμένο οδόστρωμα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 40χλμ./ώρα.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης  υποδεικνύει στους οδηγούς να καλέσουν στο 1025 ή στο 2710-562.000.
 
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top