Κακοκαιρία «Ηφαιστίων»: Θεοφάνεια με ολικό παγετό, χιονοπτώσεις και βροχές

Ξεκινά την Κυριακή η ψυχρή εισβολή - Χιόνια και στην Αττική

Δείτε στο video από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, τις οδηγίες που εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ για τους εκδρομείς των Θεοφανείων

Ψυχρή εισβολή θα επηρεάσει τη χώρα μας από το απόγευμα της Κυριακής 5/1 προκαλώντας νέα μεταβολή του καιρού. Η κακοκαιρία «Ηφαιστίων» θα έχει ως κύρια χαρακτηριστικά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τους πολύ θυελλώδεις βόρειους ανέμους στα πελάγη, τις βροχές στα κεντρικά, νότια και ανατολικά τμήματα της χώρας και τις χιονοπτώσεις.

Κακοκαιρία «Ηφαιστίων»: Χιόνια και στην Αττική - Έρχεται έντονο ψύχος

Στον χάρτη φαίνεται ο ολικός υετός (βροχή / χιόνι) που αναμένεται κατά το τρίωρο 5/1/2020, 23:00 – 6/1/2020, 02:00, ενώ σημειώνονται και οι περιοχές των κυριοτέρων φαινόμενων. Φωτογραφία: meteo

Όπως αναφέρει το meteo, βροχές θα σημειωθούν από τις πρωινές ώρες της Κυριακής 5/1 στο Ιόνιο, οι οποίες σταδιακά στα νότια θα ενισχυθούν. Παράλληλα, από το πρωί βροχές κατά τόπους ισχυρές και χιόνια στα ορεινά θα σημειωθούν στο Βόρειο Αιγαίο, στη Νότια Χαλκιδική και στη Θράκη, φαινόμενα τα οποία στη συνέχεια θα επεκταθούν στο Κεντρικό Αιγαίο, στην Μαγνησία, στην Ανατολική Στερεά και στην Πελοπόννησο ενώ προς το βράδυ θα επηρεάσουν και το Νότιο Αιγαίο.

Από το μεσημέρι κι έπειτα χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Βοιωτίας, της Φθιώτιδας, της Μαγνησίας, της Βόρειας Εύβοιας και της Κεντρικής και Βορειοανατολικής Πελοποννήσου, και προς το βράδυ στην Αττική. Ασθενείς χιονοπτώσεις αναμένονται στη Δυτική Μακεδονία και στη Θεσσαλία έως το μεσημέρι και τοπικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο στη Ήπειρο από το μεσημέρι.

Οι βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν σταδιακά, πρώτα στο Ιόνιο και στο Θερμαϊκό και στη συνέχεια στο υπόλοιπο Αιγαίο και θα φτάνουν κατά τόπους τα 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας θα παρουσιάσει πτώση που στα βόρεια θα φτάνει τους 4 με 6 βαθμούς.

Παρακολουθήστε καθημερινά την πρόγνωση του καιρού σύμφωνα με την Ε.Μ.Υ. από το Star

Φωτογραφία: meteo

Την Δευτέρα των Θεοφανείων (6/1) αναμένονται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ολικός παγετός σε ορεινές αλλά και ημιορεινές  περιοχές, χιονοπτώσεις κυρίως στην Ανατολική Θεσσαλία και Βορειοανατολική Πελοπόννησο που γρήγορα θα περιοριστούν στην Αττική και στην Εύβοια, ισχυρές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά του Κεντρικού και Νότιου Αιγαίου και περαιτέρω ενίσχυση των βορείων ανέμων στο Αιγαίο, όπου θα φτάνουν τα 10 μποφόρ

Στο χάρτη που ακολουθεί φαίνεται ο ολικός υετός (βροχή / χιόνι) που αναμένεται κατά το τρίωρο 5/1/2020, 23:00 – 6/1/2020, 02:00, ενώ σημειώνονται και οι περιοχές των κυριοτέρων φαινόμενων.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ

Οι χιονοπτώσεις σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ, θα ξεκινήσουν από την Κυριακή σε όλα τα ορεινά, τα ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας, από τις απογευματινές ώρες στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, την Εύβοια, καθώς και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές πρόσκαιρα στη Θεσσαλία και από τις βραδινές ώρες στη Στερεά (κυρίως την ανατολική), την Εύβοια, και την Πελοπόννησο (κυρίως την ανατολική).

Κακοκαιρία: Έκτακτα μέτρα από την ΕΛ.ΑΣ - Τι να προσέξουν οι οδηγοί

Ενδεικτικό υψόμετρο για την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, από τις απογευματινές ώρες, τα 200 με 400 μέτρα.

Τη Δευτέρα (Θεοφάνεια 06-01-2020), κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου (ενδεικτικό υψόμετρο 200-400 μέτρα και πιθανώς και σε πεδινές περιοχές), καθώς και στα ορεινά - ημιορεινά της Κρήτης.

Την Τρίτη (07-01-2020) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στις προαναφερθείσες περιοχές και από τις απογευματινές ώρες από τα βόρεια αναμένεται να εξασθενήσουν.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Έρχονται χιόνια και θυελλώδεις άνεμοι

Οι πολύ θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι την Κυριακή (05-01-2020) θα πνέουν με ένταση 7 με 8 και στα πελάγη βαθμιαία τοπικά 9 μποφόρ. Τη Δευτέρα (Θεοφάνεια 06-01-2020) στο Αιγαίο αναμένεται να φτάσουν σε επίπεδο θύελλας, τοπικά 10 μποφόρ, ενώ την Τρίτη (07-01-2020) από αργά το απόγευμα προβλέπεται μικρή εξασθένηση.

Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις θα επηρεάσουν από τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής (05-01-2020) τα νησιά του βορείου και του ανατολικού Αιγαίου, την Εύβοια, σταδιακά τις Κυκλάδες, την Κρήτη, πρόσκαιρα το Ιόνιο και από το βράδυ τα Δωδεκάνησα.Τις πρωινές ώρες της Δευτέρας (Θεοφάνεια 06-01-2020) θα περιοριστούν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και από τις απογευματινές ώρες της Τρίτης (07-01-2020) αναμένεται να εξασθενήσουν.

Ο παγετός που θα σημειωθεί τη Δευτέρα (Θεοφάνεια 06-01-2020) στα ηπειρωτικά κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες, ενώ την Τρίτη (07-01-2020), κυρίως στα ηπειρωτικά, τοπικά ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Καιρός: «Έρχεται η ισχυρότερη μέχρι στιγμής κακοκαιρία του χειμώνα»

Ο καιρός σήμερα Σάββατο 4/1/2020 

Νεφώσεις στο Αιγαίο και σταδιακά από το μεσημέρι και στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται σήμερα.Τοπικές βροχές στην Κρήτη έως το μεσημέρι. Η μέγιστη θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο, ενώ οι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 7 και στα Δωδεκάνησα τα 8 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά, νεφώσεις αναμένονται στο Αιγαίο ενώ τοπικές βροχές θα σημειωθούν στην Κρήτη έως το μεσημέρι. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένεται αρχικά ηλιοφάνεια, όμως σταδιακά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα δυτικά και βόρεια που έως το βράδυ θα επεκταθούν και στα κεντρικά. Κατά τη διάρκεια της νύχτας θα σημειωθεί παγετός ακόμη και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -7 έως 7 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία, στη Θράκη και στη Θεσσαλία από -4 έως 13, στα δυτικά ηπειρωτικά από 0 έως 14, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 2 έως 14, στα νησιά του Ιονίου από 3 έως 14, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 2 έως 13, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα από 7 έως 14 και στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 7 έως 13.

Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό και στις Σποράδες θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ, με ενίσχυση κατά 1 έως 2 μποφόρ προς το βράδυ. Στο υπόλοιπο Βόρειο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ, όμως γρήγορα θα εξασθενήσουν και από το απόγευμα θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Στο Κεντρικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ, σταδιακά όμως θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 3 έως 5 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ, σταδιακά όμως θα στραφούν σε δυτικούς 4 έως 6 μποφόρ και στα Δωδεκάνησα σε βορειοδυτικούς 5 έως 7 και τοπικά έως 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ, σταδιακά όμως θα γίνουν βορειοδυτικοί 4 έως 6 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 4 έως 14 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια, όμως από το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις έως 3 και στα δυτικά του νομού 2 έως 4 και πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 2 έως 10 βαθμούς

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top