Έσπασε όλα τα ρεκόρ η Μόρια: Πάνω από 16.000 πρόσφυγες στο ΚΥΤ

Μέρα με τη μέρα αυξάνονται οι αφίξεις – Το σχέδιο της κυβέρνησης

Δείτε στο video τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το προσφυγικό 

Αριθμό-ρεκόρ άγγιξαν οι πρόσφυγες που διαμένουν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, ξεπερνώντας τα 16.000 άτομα.

Συγκεκριμένα με τις νέες σημερινές αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο, ο αριθμός των όσων είχαν καταγραφεί μέχρι τη 1.00 το μεσημέρι ήταν στις 16.023.

Σήμερα σύμφωνα με στοιχεία της γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, μέχρι τη 1.00 το μεσημέρι, στη Λέσβο έφθασαν επτά βάρκες με πρόσφυγες και μετανάστες με συνολικά 224 επιβαίνοντες. Από την περασμένη Δευτέρα δηλαδή σε τέσσερις μόλις μέρες, στη Λέσβο πέρασαν 942 άτομα (241 τη Δευτέρα, 317 την Τρίτη, 160 την Τετάρτη και 224 σήμερα).

Νέα τραγωδία στη Μόρια - Νεκρό μωρό εννέα μηνών στον καταυλισμό προσφύγων

Σάμος: Με παραίτηση απειλούν ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο

Μετά τις χθεσινές εξαγγελίες της κυβέρνησης για το προσφυγικό επικρατεί αναβρασμός στο νησί, με τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο να απειλούν με παραίτηση.

Η ιστοσελίδα Samos Times αναφέρει, σε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού Συβουλίου το απόγευμα της Τετάρτης 20 Νοεμβρίου, ο Δήμαρχος της Ανατολικής Σάμου κ. Γιώργος Στάντζος αφού ενημέρωσε το σώμα για τις τελευταίες εξελίξεις, όπως αυτές έγιναν γνωστές από τα ΜΜΕ, τόνισε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί η δημοτική αρχή και οι πολίτες του νησιού την δημιουργία μιας δομής που θα φιλοξενεί 5.000 και πλέον ανθρώπινες ψυχές.

Το σχέδιο για προσφυγικό: Κλείνει η Μόρια – Πέντε κλειστά κέντρα σε νησιά

Διεθνοποιεί το μεταναστευτικό ο Μητσοτάκης

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό

Στόχος, σύμφωνα με τον Υφυπουργό είναι  η μεταφορά 20.000 μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου, μέχρι τις αρχές του 2020. 

Μόνο με άδεια θα βγαίνουν οι μετανάστες από τα κλειστά κέντρα

Σε ό,τι αφορά στη δεύτερη φάση και στο μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό, προγραμματίσθηκαν οι ακόλουθες 5 +1 δράσεις:

1η: Ασυνόδευτα παιδιά

Σήμερα, την παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού, σας ανακοινώνουμε μια ειδική δράση. Καθορίζεται Εθνικός Συντονιστής μέσω της Προεδρίας της Κυβέρνησης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Θα γίνουν ανακοινώσεις από τον ίδιον τον πρωθυπουργό.

2η: ΜΚΟ

Καθορισμός πλαισίου υποχρεώσεών τους και συγκεκριμένων κριτηρίων που απαιτείται να έχουν. Παραμονή και λειτουργία στη χώρα, μόνο όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις.

3η: 'Ασυλο και Επιστροφές

Η ψήφιση του νέου νόμου παρέχει το πλαίσιο που απαιτείται ώστε, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και είτε να εγκριθεί το άσυλο, είτε να επιστρέψουν όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, στη χώρα προέλευσης ή εισόδου. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η πρόσληψη 500 ατόμων, τα οποία θα ενισχύσουν τις Υπηρεσίες Ασύλου.

4η: Κατασκευή και Επέκταση Κλειστών Δομών σε νησιά

Ο σχεδιασμός προβλέπει:

  • Στη Λέσβο, θα κλείσει σταδιακά η υπάρχουσα Δομή στη Μόρια, ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+ ανθρώπων.
  • Στη Χίο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή στη ΒΙΑΛ (κοντά στο χ. Χαλκείο), ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+
  • Στη Σάμο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή - ΚΥΤ, στο Βαθύ, ενώ η υπό κατασκευή Δομή, θα επεκταθεί και θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+
  • Στην Κω, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως  Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 2.000+
  • Στη Λέρο, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 1.000+

Στήριξη τοπικών κοινωνιών - Παρατείνεται ως το τέλος του 2020 ο μειωμένος ΦΠΑ

Αναφορικά με τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών, ο Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση προχωρά στις εξής ενέργειες:

  • Στην παράταση - έως 31.12.2020 - των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο, Χίο.
  • Στη βελτίωση των δομών Υγείας, Παιδείας, Κοινής Ωφέλειας και Τουρισμού στις περιοχές που υποδέχονται μετανάστες και πρόσφυγες. Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύεται να αξιοποιήσει στο μέγιστο προς όφελος των τοπικών κοινωνιών τις Δομές/ΚΥΤ όταν θα έχει ολοκληρωθεί η αντιμετώπιση του ζητήματος.
  • Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύεται να λάβει υπόψη την εντοπιότητα κατά τις αναγκαίες προσλήψεις στις Δομές/ΚΥΤ.
  • Τέλος, κατ' εντολή του πρωθυπουργού, δημιουργείται Ειδικό Ταμείο που προικίζεται με 50 εκατομμύρια ευρώ για το 2020 το οποίο θα χρηματοδοτήσει το «Πρόγραμμα Αλληλεγγύη» που θα υλοποιήσει το Υπουργείο Εσωτερικών για την στήριξη των Δήμων που θα επιβαρυνθούν από τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top