Έκρηξη στη ΛΑΡΚΟ: Τι προκάλεσε τον θάνατο του πατέρα τριών παιδιών

Καταγόταν από την περιοχή και εργαζόταν για χρόνια στη βιομηχανία

Έκρηξη σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον χώρο των ηλεκτροκάμινων της βιομηχανίας ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα. 

Αποτέλεσμα ήταν να χάσει τη ζωή του ένας 55χρόνος πατέρας τριών παιδιών που βρισκόταν πολύ κοντά την ώρα της έκρηξης.

Ο άτυχος άνδρας καταγόταν από την περιοχή και εργαζόταν για χρόνια στη βιομηχανία. 

Πώς έγινε το τραγικό εργατικό δυστύχημα

Ούτε οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να πιστέψουν τον τρόπο με τον οποίο εξελίχτηκε το τραγικό δυστύχημα στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ.

Όπως σημειώνουν οι εκπρόσωποί τους, το τραγικό δυστύχημα με θύμα τον 55χρονο από το χωριό Μαλεσίνα, εξελίχθηκε στο τμήμα της κοκκοποίησης, εκεί δηλαδή που το μετάλλευμα βρίσκεται στην τελική του φάση. Όπως μάλιστα εξηγούν η κοκκοποίηση γίνεται με χρήση οξυγόνου. Σ' εκείνο το σημείο, όπως τονίζουν, κάτω από άγνωστες συνθήκες προκλήθηκε έκρηξη και ο εργαζόμενος βρήκε τραγικό θάνατο γιατί ήταν πολύ κοντά στο σημείο της έκρηξης. Σε κοντινή απόσταση ήταν άλλοι τρεις εργαζόμενοι, χωρίς όμως να πάθει κάποιος κάτι.

Σημειώνεται ότι στον ίδιο χώρο συνέβη ατύχημα και το πρωί της περασμένης Δευτέρας όταν κόπηκε ένα συρματόσχοινο που μεταφέρει φορτωμένο τον κάδο του μεταλλεύματος. Τότε η τύχη ήταν με την πλευρά των ηλεκτρολόγων, οι οποίοι είχαν απομακρυνθεί από το σημείο.

Καταγγελία για παραλίγο ομαδικό δυστύχημα μία μέρα πριν

Τραγική ειρωνία είναι πως μία μέρα πριν χάσει τη ζωή του ο 55χρονος εργάτης, είχε γίνει καταγγελία για παραλίγο ομαδικό δυστύχημα στη ΛΑΡΚΟ από το Συνδικάτο Μετάλλου.

Σε αυτή αναφερόταν ότι τη Δευτέρα Νοεμβρίου 2019 γύρω στις 11 το πρωί, στην αίθουσα των ηλεκτρικαμίνων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα Φθιώτιδας, έλαβε χώρα σοβαρότατο συμβάν. 

Τι έγινε; Σε μία από τις μία από τις τρεις γερανογέφυρες της αίθουσας, κατά την ώρα ηλεκτρολογικών δοκιμών στο άγκιστρο 25 τόνων, έχοντας αγκιστρωμένο και φορτωμένο τον κάδο μεταφοράς μεταλλεύματος (ben), κόπηκε το συρματόσχοινο με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί πτώση του φορτίου.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ μετά από αυτό το συμβάν ζητούσαν από κάθε αρμόδια υπηρεσία να πάρει μέτρα, αναφέροντας πως «κυριολεκτικά, βρέχει φωτιά στη στράτα μας».

«Από θαύμα δε χτύπησαν οι συνάδελφοι ηλεκτρολόγοι που έκαναν τις δοκιμές. Από θαύμα δεν έπεσε το Ben με το πυρωμένο μετάλλευμα που μεταφέρει επάνω σε εργαζόμενους, όπου συχνό φαινόμενο είναι να βρίσκονται ανά δεκάδες σε διάφορες εργασίες στην αίθουσα. Καταγγέλλουμε και πιστοποιούμε πως στο σύνολο του εργοστασίου η κατάσταση ως προς την ασφάλεια της εργασίας έχει ξεφύγει σε επίπεδο ρεκόρ» ανέφεραν μεταξύ άλλων στην καταγγελία τους, κάνοντας επίσης λόγο για «ελλείψεις στη χορήγηση μέτρων ατομικών προστασίας», αλλά και για μέτρα που όταν λαμβάνονται είναι κακής ποιότητας.

«Ολόκληρες εγκαταστάσεις και μηχανήματα έχουν άμεση ανάγκη από επισκευές, δεν λειτουργούν οι αυτοματισμοί ασφαλείας, έχει σαπίσει μεγάλο μέρος τους» τόνιζε το Συνδικάτο Μετάλλου.

«Είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα και καθημερινά φαινόμενα να βλέπεις βοηθώ χωρίς μάστορα και μάστορα χωρίς βοηθό. Έναν Θολαττζή να φυλάει και να τροφοδότη δύο καμίνια. Έναν εργαζόμενο στο πόστο της ρευστής σκουριάς. Λειψούς απομεταλλωτές, κοκκοποιητές, θερμοδόμους, χειριστές εγκαταστάσεων και μηχανημάτων. Συνεργεία δίχως αριθμητικά επαρκείς εργαζόμενους για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές ανάγκες. Πάγιες και διαρκείς ανάγκες του εργοστασίου καλύπτονται με εργαζόμενους στις εργολαβίες εδώ και χρόνια».

Ακόμα έκαναν λόγο για ανύπαρκτα και υποτυπώδη μέτρα υγιεινής, «όπως πόσιμο νερό, καμαράκια με θέρμανση, ντουλάπες για τα προσωπικά αντικείμενα των εργαζομένων κ.α.»

«Σε όλα τα τμήματα, σε όλα τα πόστα, η κατάσταση είναι τραγική. Οι ασθένειες ατυχήματα, οι υπερωρίες και η εργασία στα ρεπό, όσα καταγράφονται, τεκμηριώνουν την εντατικοποίηση».

Συλληπητήρια Χατζηδάκη στην οικογένεια του 55χρονου 

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του εργαζόμενου στη ΛΑΡΚΟ έστειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης. «Δέσμευση από την πλευρά μας να διερευνήσουμε τα αίτια και να αποδοθούν οι ευθύνες, όπου ανήκουν, το ταχύτερο», τόνισε ο υπουργός αναφερόμενος στο δυστύχημα.

Στο εργοστάσιο μεταβαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της ΛΑΡΚΟ, Σπύρος Τζίτζος, για να εξετάσει τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το δυστύχημα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top