Μεταναστευτικό: Μεταφέρονται 856 πρόσφυγες στην ενδοχώρα

Συνεχίζεται η αποσυμφόρηση της Σάμου και της Λέσβου

H αποσυμφόρηση των νησιών με τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα έχει ξεκινήσει.

Την ώρα που οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές αυξάνονται μέρα με τη μέρα, στόχος των συναρμόδιων υπουργείων είναι μέσα σε περίπου ένα μήνα, να έχουν μετακινηθεί από τα νησιά τουλάχιστον άλλα 3.000 άτομα.

Σήμερα το πρωί κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας», μεταφέροντας 156 αιτούντες άσυλο από τη Μυτιλήνη. Στη συνέχεια θα επιβιβαστούν σε τρία λεωφορεία με προορισμό δομές σε Αττική, Βοιωτία και Βόρεια Ελλάδα ( Ελευσίνα, Ριτσώνα, Οινοφυτα, Σέρρες, Λαγκαδικια έξω από Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Βέροια και Αλεξάνδρεια Ημαθίας).

Σάμος: Συλλαλητήριο για το μεταναστευτικό – Φεύγουν 700 από το νησί σήμερα

Σάμος και Λέσβος «βράζουν» - Ασφυκτιούν από πρόσφυγες και μετανάστες

Μάνα κρατά στην αγκαλιά της το μωρό της που κλαίει. Φωτογραφία: Σωτήρης Δημητρόπουλος/Eurokinissi

Λίγο μετά τις 9 το πρωί έφτασε επίσης στον Πειραιά και το επιβατηγό οχηματαγωγό καταμαράν Paros jet μεταφέροντας 700 αιτούντες άσυλο από τη Σάμο. Το πλοίο με τη βοήθεια πλοηγού αναμένεται να οδηγηθεί στο λιμάνι της Ελευσίνας. Οι μετανάστες και πρόσφυγες αιτούντες άσυλο αναμένεται στη συνέχεια να επιβιβαστούν σε 22 λεωφορεία και να μεταφερθούν σε Πρέβεζα, Αη Λια Σερρών στο χιονοδρομικό, Ασπροβάλτα και Βρασνα έξω απι τη Θεσσαλονίκη.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι την περασμένη εβδομάδα, από τα μεσάνυχτα Κυριακής προς Δευτέρα, 13 προς 14 Οκτωβρίου, μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής 20 προς Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, συνολικά 1.908 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας θα μεταφερθούν οι πρόσφυγες

Τα «πρωτεία» στις αφίξεις σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης βορείου Αιγαίου έχει η Λέσβος στην οποία πέρασαν 820 άτομα, ενώ στη Χίο πέρασαν 464 άτομα και στη Σάμο 624. Σήμερα, Δευτέρα και μέχρι τις 2 μετά το μεσημέρι, στη Λέσβο πέρασαν 80 πρόσφυγες και μετανάστες, στη Χίο 42 και στη Σάμο 195.

Να σημειωθεί πως την περασμένη εβδομάδα, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν μεταφερθεί από τα νησιά στην ενδοχώρα 20.000 άνθρωποι. Θα είναι όλοι οικογένειες. Θα υπάρξει ισοκατανομή και θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία και σε δομές που θα έχουν τις στοιχειώδεις υποδομές δηλαδή, θα πληρούν συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top