Αποκλειστικό: Καταγγελία αλιέων- Σκάνδαλο με τις βιντζότρατες!

Μέλος της επιτροπής που εισηγείται τις επιπτώσεις είναι αλιεύς βιντζότρατας

Για σκάνδαλο που επιτρέπει στις βιντζότρατες να ψαρεύουν στις ελληνικές θάλασσες, κάνουν λόγο οι αλιείς που συναντήθηκαν σήμερα με την ηγεσία του λιμενικού σώματος. Ο Λάμπρος Δεμερτζής αποκαλύπτει στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ένα αποκλειστικό ντοκουμέντο που αποδεικνύει ότι οι ελεγχόμενοι είναι και οι ελεγκτές.

To κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star δημοσιεύει  ΦΕΚ  σύμφωνα με το οποίο,  μια  τριμελής επιτροπή εισηγείται στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τις επιπτώσεις της βιντζότρατας στο θαλάσσιο περιβάλλον.  Η σύνθεση της  προκαλεί όμως πλήθος ερωτημάτων, καθώς ένα από τα μέλη της είναι ο γραμματέας των Αλιέων βιντζότρατας. Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει δηλαδή.

Ποιος παρακολουθεί το εργαλείο της βιντζότρατας

-διεύθυνση αλιείας 
-πρόεδρος αλιέων βιντζότρατας  
-ΕΛΚΕΘΕ

Η βιντζότρατα σύμφωνα με τους ψαράδες προκαλεί τεράστια ζημιά στο οικοσύστημα, αφού σαρώνει ό,τι βρίσκει στον βυθό. 
Όμως ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης ενημερώνεται για τις επιπτώσεις της χρήσης του εργαλείου μόνο από τους ίδιους τους ...αλιείς βιντζότρατας και το ΕΛΚΕΘΕ που συντάσσει το διαχειριστικό σχέδιο. Χωρίς τη συμμετοχή ανεξάρτητων επιστημόνων που θεωρούν τις βιντζότρατες άκρως προβληματικές. 

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Η βιντζότρατα ψαρεύει όπου θέλει

«Είναι λάθος ο τρόπος διαχείρισης ο σημερινός που μπορεί να ψαρέψει η βιντζότρατα  όπου θέλει. Ο κάθε αλιέας που λειτουργεί με το συγκεκριμένο εργαλείο που έχει συγκεκριμένα μέρη στα οποία πηγαίνει, θα πρέπει να γίνει έλεγχος σε κάθε ένα από αυτά τα μέρη. Και όπου διαπιστώνεται ότι όντως δεν είναι προβληματικό το εργαλείο δεν υπάρχει δηλαδή αλίευση υπομεγεθών ατόμων άλλων εμπορικών ειδών  εκεί να δίνεται άδεια» λέει ο Στέλιος Κατσανεβάκης, καθηγητής θαλάσσιας οικολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Περιβαλλοντικοί φορείς και ψαράδες αντιδρούν. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όμως κωφεύει.

«Η αρχή των πάντων είναι οι έλεγχοι. Αν δεν στοχοποιηθούν αυτά του 30% που καταστρέφουν την βιοποικιλότητα και του ς παράκτιους καταλήξαμε ότι υπάρχει αδιέξοδο» εξηγεί ο Γιώργος Παλαμάρης, εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Νηρέας».

Μάλιστα με έγγραφό τους που κοινοποιούν προς τις δικαστικές αρχές αλλά και την υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων του Λιμενικού Σώματος, καταγγέλλουν ότι οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται είναι ελλιπείς.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top