Άγρια επεισόδια στη Μόρια

Ασυνόδευτα προσφυγόπουλα πέταξαν πέτρες και συνεπλάκησαν με τα ΜΑΤ

To hotspot στη Μόρια

Εκτός ελέγχου είναι πλέον η κατάσταση στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι περισσότεροι από 11.000 πρόσφυγες κα μετανάστες. Το πρωί της Τετάρτης στην αποκαλούμενη «safezone» της δομής, όπου φιλοξενούνται 500 περίπου ασυνόδευτοι ανήλικοι, ξέσπασαν επεισόδια.

Μία ομάδα 50 νεαρών κινήθηκαν προς το Κέντρο Πρώτης Καταγραφής και άρχισαν να πετούν πέτρες και διάφορα άλλα αντικείμενα.

Αποτέλεσμα ήταν να προκληθούν μικρές υλικές ζημιές στο κτίριο και να χρειαστεί η επέμβαση διμοιριών των ΜΑΤ, προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Οι ανήλικοι μετανάστες και πρόσφυγες διαμαρτύρονται για τις συνθήκες εγκλεισμού τους στο hotspot και την πολύμηνη καθυστέρηση που υπάρχει όσον αφορά τη μετεγκατάσταση τους σε κάποια δομή στα ηπειρωτικά της χώρας, αφού ανήκουν στην κατηγορία της ευάλωτης ομάδας προσφύγων και μεταναστών.

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι η κατάσταση στο hotspot είχε εξομαλυνθεί.

Oι ανήλικοι διαδηλωτές μεταφέρθηκαν σε ασφαλή χώρο και ξεκίνησαν διαπραγματευσεις με αστυνομικούς και εκπροσώπους της πολιτείας, σχετικά με τη βελτίωση των συνθηκών παραμονής τους στη Μόρια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το νέο βίαιο επεισόδιο έλαβε χώρα μπροστά στα μάτια του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ  για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα,.Phillippe Lecrerc, o οποίος πραγματοποιούσε αυτοψία στη δομή. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το ελληνικό γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ τρία στα τέσσερα παιδιά οικογενειών προσφύγων και μεταναστών, δεν έχουν  πρόσβαση στην εκπαίδευση και συχνά πέφτουν θύματα εγκληματικών ενεργειών.

Έρχεται δύσκολος χειμώνας για τα νησιά  πρώτης υποδοχής

Η Ελλάδα βρίσκεταιο αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη έξαρση της προσφυγικής κρίσης, από το Μάρτιο του 2016 οπότε και τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, για τον περιορισμό των ροών από τα τουρκικά παράλια προς το Αιγαίο και τον 'Εβρο. 

Ήδη ο αριθμός των νέων αφίξεων το πρώτο 9μηνο του 2019 (1 Ιανουαρίου - 31 Αυγούστου) φθάνουντα 34.000 άτομα, καλύπτοντας  ήδη κατά 1.500 άτομα το συνολικό αριθμό νεοεισερχόμενων το 2018 (32.499).

Την περασμένη Τρίτη τα σκάφη του λιμενικού που περιπολούν στο Ανατολικό Αιγαίο εντόπισαν και διέσωσαν 227 νέους πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι επιχειρούσαν να περάσουν με φουσκωτά από τα παράλια της Μικράς Ασίας, στη Σάμο και τη Χίο.

Το τελευταίο επταήμερο (25 Αυγούστου-1 Σεπτεμβρίου) έφθασαν με δουλεμπορικά πλοιάρια στα νησιά 2.337 άνθρωποι, ανεβάζονταν τον συνολικό αριθμό των προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο, τη Λέρο και την Κω στα 25.250 άτομα.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top