IΣΑ: Να απαγορευτεί η χορήγηση αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή

Ζητά την αυστηρή εφαρμογή του νόμου

ΙΣΑ

Να εφαρμοστεί αυστηρά ο νόμος που προβλέπει την απαγόρευση χορήγησης φαρμάκων, χωρίς ιατρική συνταγή, ζήτησε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών από το υπουργείο Υγείας.

Το θέμα τέθηκε από τον Πρόεδρο του ΙΣΑ, Γιώργο Πατούλη, κατά την διάρκεια της συνάντησης των εκπροσώπων του ΙΣΑ, με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Ο Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών 

Θλιβερή πρωτιά για την Ελλάδα στην Ευρώπη

Την ώρα που οι ανθεκτικές λοιμώξεις αποτελούν ένα μεγάλο πρόβλημα για την Δημόσια Υγεία, το οποίο πολλές φορές έχει επισημανθεί από την επιστημονική κοινότητα, η χώρα μας είναι πρώτη στην Ευρώπη σε κατανάλωση αντιβιοτικών. Αυτό «έχει οδηγήσει σε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μικροβίων ανθεκτικών, στα αντιβιοτικά, σε παγκόσμιο επίπεδο», αναφέρει ο ΙΣΑ. 

Με ανακοίνωσή του, ο Ιατρικός Σύλλογος εξηγεί πως το ζήτημα δεν αφορά μόνο τον «μεμονωμένο ασθενή. Αφορά κυρίως τη Δημόσια Υγεία. Μικρόβια που καθίστανται ανθεκτικά σε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή έχουν αποικίσει τα ελληνικά νοσοκομεία και απειλούν τους ασθενείς που νοσηλεύονται».

Ο Γιώργος Πατούλης τόνισε πως το επόμενο χρονικό διάστημα πρέπει να υπάρξει συντονισμένη εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού, για τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατάχρηση αντιβιοτικών και ζήτησε «την αυστηρή εφαρμογή του νόμου που απαγορεύει τη χορήγηση αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή, -όπως γίνεται στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης -προκειμένου να προστατευθεί ο πολίτης και η Δημόσια υγεία».

Για το σοβαρό αυτό θέμα της κατάχρησης αντιβιοτικών και της χορήγησης φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή ο ΙΣΑ έχει κάνει κατά καιρούς πολλές παρεμβάσεις και «μάλιστα προσέφυγε στον εισαγγελέα, για την προστασία της δημόσιας υγείας», κατέληξε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top