Εξαφανίστηκε η Χαλκιδική από τον δορυφόρο την ώρα της φονικής θεομηνίας

Μανιασμένοι άνεμοι έπαιρναν σαν χαρτοπετσέτες ολόκληρες τζαμαρίες

Τα τραγικά εκείνα πέντε λεπτά, όταν η φονική θεομηνία «χτύπησε» τη Χαλκιδική κατέγραψε ο δορυφόρος και οι εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών είναι αποκαλυπτικές. 

Στο βίντεο του meteo.gr από την κακοκαιρία στη Χαλκιδική, παρουσιάζονται δορυφορικές εικόνες με χρονικό βήμα 15 λεπτών από το μεσημέρι της Τετάρτης 10 Ιουλίου έως το πρωί της Πέμπτης 11 Ιουλίου 2019 και καταγράφουν την πρωτοφανή ένταση των ανέμων που έπνεαν εκείνη τη στιγμή με αποτέλεσμα να «εξαφανιστούν από τον χάρτη τα δύο πόδια της Χαλκιδικής.

Λέκκας: «Γι’ αυτό σάρωσε τα πάντα η κακοκαιρία»

Με υπόμνημά του ο καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ε. Λέκκας καταγράφει τα χαρακτηριστικά της φονικής κακοκαιρίας που έπληξε τη Χαλκιδική. 

Όπως αναφέρει,  η κακοκαιρία είχε χαρακτηριστικά αιφνίδιας προσβολής, ραγδαίων και υψηλών ταχυτήτων στους ανέμους, καθώς και μικρής χρονικής διάρκειας. 

«Τα φαινόμενα αυτά σε συνδυασμό με τις ακραίες θερμοκρασίες που επικράτησαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα εντάσσονται στις διαφοροποιήσεις που επιφέρει η κλιματική αλλαγή και συνιστούν έναν αυτοτροφοδοτούμενο, επιταχυνόμενο κύκλο φαινομένων με όλο και μεγαλύτερες επιπτώσεις», εξηγεί ο καθηγητής.

Σημειώνει επίσης ότι τις μεγαλύτερες καταστροφές έχουν υποστεί δευτερεύουσες κατασκευές, όπως στέγαστρα ή ομπρέλες θαλάσσης, τονίζοντας πως  «σε αυτές τις περιπτώσεις η τρωτότητα είναι αυξημένη λόγω έλλειψης κανονισμών και προχειρότητας σε επίπεδο κατασκευής». 

«Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρχει έλεγχος στο σύνολο των κατασκευών αυτών και ειδικά σε τουριστικές περιοχές», επισημαίνει ο κ. Λέκκας. Προσθέτει ακόμα ότι θα πρέπει να υπάρξει αναδιαμόρφωση και επικαιροποίηση των σχεδίων Πολιτικής Προστασίας σύμφωνα με τα νέα επιστημονικά δεδομένα.

Σε 24 με 30 ώρες η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης

Την ίδια ώρα αρκετές περιοχές που επλήγησαν από τη θεομηνία είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Ο ΑΔΜΗΕ με ανακοίνωσή της ενημερώνει ότι η ηλεκτροδότηση θα αποκατασταθεί στις επόμενες 24 με 30 ώρες.
ΟΑΔΜΗΕ σε συνεργασία με το υπουργείο Ενέργειας εντατικοποιεί τις ενέργειες για την αποκατάσταση των βλαβών στη ΓΜ 150kV Μουδανιών – Κασσανδρείας με κινητοποίηση συνεργείων του διαχειριστή και υπεργολάβων του από όλη τη χώρα. 

Στο σημείο που έχουν σημειωθεί οι βλάβες στο δίκτυο λόγω της κακοκαιρίας έχει μεταφερθεί ειδικός φωτισμός προκειμένου τα συνεργεία που έχουν κατάσταση από όλη την Ελλάδα να δουλέψουν και κατά τις νυχτερινές ώρες.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τη φονική κακοκαιρία

Ανατριχίλα προκαλούν οι μαρτυρίες των ανθρώπων που έζησαν τις στιγμές τρόμου από το «χτύπημα» της θεομηνίας στη Χαλκιδική, που είχε σαν αποτέλεσμα επτά άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, ανάμεσά τους δύο παιδιά και περισσότεροι από 100 να τραυματιστούν. 

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία μιας Βρετανίδας τουρίστριας για τα όσα έζησε με την οικογένειά της όταν βρέθηκαν στο μάτι της καταιγίδας στη Χαλκιδική. 

Η 52χρονη γυναίκα, μιλώντας στη βρετανική Mirror είπε ότι εκείνη και η οικογένειά της έπεσαν στο πάτωμα ενός ταξί με τα κεφάλια καλυμμένα και τα σώματά τους να προστατεύουν το δίχρονο εγγονό τους. 

«Νομίσαμε ότι θα πεθάνουμε. Ήταν τρομακτικό. Δεν είμαι θρησκευόμενη, αλλά άρχισα να προσεύχομαι και να κάνω το σταυρό μου. Είδαμε ένα στύλο της ΔΕΗ να σωριάζεται μπροστά μας στο δρόμο, ένα αμάξι να χάνεται στην άκρη ενός γκρεμού, δεν το πιστεύαμε», είπε.

Η Βρετανίδα τουρίστρια κι οι δικοί της -συνολικά επτά άτομα- είχαν πάει βραδινή βόλτα στην Άφυτο, στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, περίπου 40΄απόσταση απ’ το ξενοδοχείο τους. Στην επιστροφή πήραν δύο ταξί γύρω στις 22:00 μ.μ., στο ένα ήταν η ίδια με τον άνδρα της, την κόρη της και τον δίχρονο εγγονό τους, ενώ στο άλλο ακολουθούσαν ο γαμπρός της με τους γονείς του. 

Δύο λεπτά αφότου ξεκίνησαν άρχισε να ρίχνει χαλάζι μεγέθους μπάλας του γκολφ κι ο ταξιτζής αναζητούσε μέρος να κρυφτούν. 

«Το ταξί έτρεμε απ’ τον άνεμο, νομίσαμε ότι θα αναποδογυρίσει. Κλαδιά έπεφταν πάνω μας, ακούγαμε τον αέρα που ούρλιαζε. Πέσαμε όλοι στο πάτωμα του αυτοκινήτου, βάλαμε το παιδί ανάμεσα σε μένα και την κόρη μου και το προστατεύαμε με τα κορμιά μας. Ο μικρός νόμιζε ότι παίζαμε κάποιο παιχνίδι, αλλά εμείς τρέμαμε με τα κεφάλια καλυμμένα μήπως και σπάσουν τα τζάμια», είπε.

Ένας άλλος Βρετανός τουρίστας δήλωσε στη Daily Mail πως δε θα ξεχάσει ποτέ τις σκηνές που βίωσε. 

Ο 48χρονος Άντι Τζίλκραϊστ, βρισκόταν με τη γυναίκα του και την 9χρονη κόρη τους στο ξενοδοχείο τους, στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, όταν είδαν κάποιες αστραπές στον ορίζοντα.

Μέσα σε λίγη ώρα, θαμώνες και προσωπικό άρχισαν να τρέχουν να προστατευθούν από τους θυελλώδεις ανέμους που έπνεαν στην περιοχή και που, όπως είπε «σήκωναν τις τζαμαρίες σαν χαρτοπετσέτες».

«Δεν ξανάδα κάτι τέτοιο, ποτέ. Αν βρισκόσουν εκεί έξω δε θα είχες καμία τύχη. Αν ήσουν στο μπαλκόνι οι άνεμοι θα σε πέταγαν 100 χιλιόμετρα μακριά μέχρι να τελειώσει όλο αυτό», είπε.

Κατέγραψε επίσης σε βίντεο τις σκηνές της «Αποκάλυψης» που εκτυλίχθηκαν στο εστιατόριο του ξενοδοχείου, όπου διέμεναν. 

Σε αυτό φαίνονται οι θαμώνες να βοηθούν το προσωπικό να απομακρύνει φιάλες και ποτήρια απ’ τα τραπέζια καθώς τα παρέσερνε η ανεμοθύελλα και τα έκανε συντρίμμια. Σε κατάσταση πανικού, οι σερβιτόροι πήδηξαν πάνω απ’ τα τραπέζια προσπαθώντας να κλείσουν τις βαριές τζαμαρίες, αλλά σταμάτησαν, όταν είδαν ότι δεν ήταν δυνατόν.

«Έξι άτομα σ’ ένα τετραγωνικό μέτρο. Η κόρη μου ήταν ανάστατη και προσπαθούσαν να την καθησυχάσουν. Είχαμε εγκλωβιστεί εκεί πέρα. Δεν υπήρχε τρόπος να φύγουμε. Η καταιγίδα κράτησε πάνω από μισή ώρα, ίσως 40 λεπτά. Μείναμε στο εστιατόριο μία-μιάμιση ώρα μέχρι να μπορέσουμε να φύγουμε. Και το προσωπικό ήταν τρομοκρατημένο, δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τους δικούς του στο τηλέφωνο. Μου είπαν ότι όχι μόνο οι ίδιοι, αλλά ούτε οι γονείς τους δεν είχαν ξαναδεί κάτι τέτοιο. Δεν ξανάγινε», πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top