Οι πρώτες αθωώσεις με τον νέο Ποινικό Κώδικα

Εκατοντάδες αποφυλακίσεις - Οι εισαγγελείς έχουν πάρει «φωτιά»

Οι επιπτώσεις από τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ την περασμένη Δευτέρα, ήδη έχουν οδηγήσει στις πρώτες αποφυλακίσεις και απαλλαγές κατηγορουμένων εξαιτίας της μετατροπής κακουργημάτων σε πλημμελήματα. 

Νέος Ποινικός Κώδικας: Τι ισχύει για τους τρομοκράτες της 17Ν

Οι εισαγγελίες σε ολόκληρη τη χώρα έχουν πάρει φωτιά. Μόνο στην Αθήνα, τις πρώτες μέρες εφαρμογής του νέου Ποινικού Κώδικα, οι εισαγγελείς έχουν υποβάλει πάνω από 50 προτάσεις για αποφυλακίσεις κρατουμένων. Το 60% από αυτές αφορά κλοπές οι οποίες μετατράπηκαν από κακούργημα σε πλημμέλημα. Δεκάδες είναι και τα εντάλματα σύλληψης τα οποία έπαψαν να ισχύουν και εκατοντάδες υποθέσεις παραγράφονται. Τα δικαστήρια ήδη άρχισαν να απαλλάσσουν τους πρώτους κατηγορούμενους. 

Από το Εφετείο της Θεσσαλονίκης έπαψε η ποινική δίωξη σε βάρος γιατρών για εμπλοκή σε σκάνδαλο με υπερτιμολογημένο ορθοπεδικό υλικό. Σύμφωνα με την εφημερίδα των Συντακτών, πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί από 11 ως 14 χρόνια. Η δωροληψία μετατράπηκε σε πλημμέλημα και το αδίκημα παραγράφηκε. 

Στη Ρόδο μια κατηγορούμενη για μαστροπεία η οποία είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε 18 μήνες φυλάκιση με αναστολή τελικά απαλλάχθηκε, σύμφωνα με τη Ροδιακή, μετά την κατάργηση του άρθρου που τιμωρούσε τους κατ' επάγγελμα μαστροπούς.

Στο μεταξύ ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον ALPHA ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει άμεσα σε αλλαγές του Ποινικού Κώδικα με αιχμή την αντιμετώπιση των τρομοκρατών. 

Μητσοτάκης: Ο Καραμανλής είπε «όχι» εκεί όπου ο Τσίπρας είπε «ναι»

Πάντως οι αλλαγές έχουν προκαλέσει αναβρασμό και στις φυλακές καθώς πολλοί κρατούμενοι προσπαθούν να μάθουν αν ευνοούνται από τις νέες διατάξεις.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top