Περιορίστηκε η φωτιά στην Εύβοια - Απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι στο Μακρυχώρι

Μάχη με τις φλόγες δίνουν πυροσβέστες και κάτοικοι

Περιορίστηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Μανίκια Εύβοιας. Το βράδυ είχαν παραμείνει μόνο μικρές εστίες. Προληπτικά εκκενώθηκε το χωριό Μακρυχώρι του Δήμο Κύμης και οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν στον οικισμό Σέτα.

Νωρίτερα, ο καπνός ήταν τόσο πυκνός, που έφτασε μέχρι την Πάρνηθα. 

Μάχη με τις φλόγες έδιναν για ώρες πυροσβέστες και κάτοικοι όπως βλέπετε στο ρεπορτάζ του Βαγγέλη Γκούμα για το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του STAR.

Στο σημείο επιχείρησαν 70 πυροσβέστες με 31 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος με 12 πυροσβέστες, 5 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Εντοπισμός της πυρκαγιάς στα Μανίκια Ευβοίας με χρήση δορυφορικών δεδομένων

Εντοπίστηκε με χρήση δορυφορικών εικόνων, η πυρκαγιά που καίει το μεσημέρι της Πέμπτης 04/06/2019 στα Μανίκια Εύβοιας. Ο πρώτος εντοπισμός έγινε στις 11:15UTC (14:15 ώρα Ελλάδας), με χρήση του αλγόριθμού που αναπτύσσει από κοινού από το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Τμήμα Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στα πλαίσια τους ερευνητικού προγράμματος Drought and Fire Observatory and Early Warning System (DISARM).

Στη δορυφορική εικόνα που έχει ληφθεί από τον Ευρωπαϊκό Μετεωρολογικό Δορυφόρο Meteosat-11, διακρίνεται ο καπνός από τη φωτιά στις 13:45 UTC (16:45 ώρα Ελλάδας).

Η επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής (το απόγευμα της Πέμπτης)

Δασική πυρκαγιά εκδηλώθηκε σήμερα στις 14:15, στην περιοχή Μανίκια του Δήμου Κύμης Αλιβερίου. Η πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη καίγοντας αγροτοδασική έκταση.

Στο συμβάν επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και συγκεκριμένα:

70 πυροσβέστες με 31 οχήματα,
5 Α/Φ CANADAIR και 4 Ε/Π, καθώς και
2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος με 12 πυροσβέστες.

Επιπρόσθετα έχουν κινητοποιηθεί:

1 ομάδα του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) με 6 οχήματα και 12 πυροσβέστες,
1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος με 7 πυροσβέστες και
η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.)

Επίσης, στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν:

5 υδροφόρες Ο.Τ.Α., η ΕΛ.ΑΣ, το Ε.Κ.Α.Β. και η Δασική Υπηρεσία.
Επιπλέον έχουν ειδοποιηθεί:
3 υδροφόρες και 2 μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Μετά από εισήγηση του Επικεφαλής των Πυροσβεστικών Δυνάμεων πραγματοποιήθηκε προληπτική οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Μακρυχωρίου Ευβοίας, και μεταφορά τους σε ασφαλές σημείο με ενέργειες του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου.

Παρακαλούνται οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής που εξελίσσεται η πυρκαγιά να ακολουθούν τις υποδείξεις των Αρχών, για την ασφάλειά τους και την διευκόλυνση του έργου της κατάσβεσης.

Στην Εύβοια ο Κώστας Μπακογιάννης


 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top