Tα 111 χλμ/ώρα έφτασαν οι άνεμοι – Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς την Τετάρτη

Έκτακτα μέτρα από τον Δήμο Αθηναίων

καιρος

Τα 111 χιλιόμετρα την ώρα έφτασαν λίγο πριν τις 16:00 το απόγευμα της Τρίτης οι ισχυροί άνεμοι στην Παξιμάδα Καρύστου, όπου καταγράφηκαν και οι ισχυρότερες ριπές.

Ο μετεωρολογικός σταθμός του ΕΑΑ στην Πεντέλη κατέγραψε μέγιστη ριπή ίση με 76 χιλιόμετρα/ώρα στις 17:00 το απόγευμα.

Μεγάλες ταχύτητες καταγράφηκαν επίσης στην Παλλήνη, τα Άνω Λιόσια, στον ισθμό της Κορίνθου και στην Σαμοθράκη. Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τους 8 σταθμούς του δικτύου μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που κατέγραψαν τις ισχυρότερες ριπές ανέμου έως τις 6 το απόγευμα. 

 Στον πίνακα βλέπετε τους 8 σταθμούς του δικτύου μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που κατέγραψαν τις ισχυρότερες ριπές ανέμου έως περίπου τις 18:00 το απόγευμα της Τρίτης. Φωτογραφία: Meteo 

Λόγω των ισχυρών ανέμων και της επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς και πτώσης δέντρων ο Δήμος Αθηναίων έλαβε έκτακτα μέτρα σε πάρκα και άλση.

Στο 4 το επίπεδο του συναγερμού την Τετάρτη

Σε επιφυλακή βρίσκεται η Πυροσβεστική καθώς για αύριο Τετάρτη ο Χάρτης Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ανεβάζει το επίπεδο του συναγερμού στο 4.

Οι περιοχές που βρίσκονται «στο κόκκινο» είναι η περιφέρεια Αττικής, η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και η περιφέρεια Πελοποννήσου (Αργολίδα, Κορινθία, Λακωνία).

Εικόνες από τα έκτακτα μέτρα που πήρε ο Δήμος Αθηναίων. Φωτογραφία: Μιχάλης Βαρακλας/InTime

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών. 

Εικόνες από τα έκτακτα μέτρα που πήρε ο Δήμος Αθηναίων. Φωτογραφία: Μιχάλης Βαρακλας/InTime

Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη

Αναμένονται τοπικές νεφώσεις που κατά περιόδους θα είναι πυκνές. Βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στα ηπειρωτικά και την Κρήτη. Τα φαινόμενα στη Θεσσαλία και τη Μακεδονία θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 18 έως 27 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και τη Θράκη από 20 έως 34, στα κεντρικά ηπειρωτικά από 21 έως 35, στα νότια ηπειρωτικά από 22 έως 33, στα νησιά του Ιονίου από 24 έως 31, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 22 έως 35, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 24 έως 29 και στην Κρήτη από 21 έως 31.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά έως 8 μποφόρ με εξαίρεση το Νοτιοανατολικό Αιγαίο όπου θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από βορειοανατολικές και ανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ, όμως το μεσημέρι και απόγευμα θα στραφούν πρόσκαιρα σε βόρειους και βορειοδυτικούς ίδιας ένταξης.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια με τοπικές μόνο νεφώσεις το μεσημέρι και απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 25 έως 31 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις κατά περιόδους με βροχές και πιθανώς καταιγίδες από το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 25 έως 33 βαθμούς.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top