Ξεχωριστό μάθημα αγγλικών για ξεχωριστούς μαθητές με δυσλεξία

Η ελληνική μέθοδος διδασκαλίας που υιοθέτησαν σε σχολεία της Αργεντινής

Με αγάπη και «ανοιχτή καρδιά» όλα είναι δυνατά! Αυτό είναι το μήνυμα μιας δασκάλας, της Αγγελικής Παππά, προς τους μαθητές της, οι οποίοι αντιμετωπίζουν μαθησιακά προβλήματα και στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα βρέθηκαν μπροστά σε δυσκολίες, προκατάληψη, άρνηση και αποκλεισμό. Στο δικό της ξεχωριστό σχολειό συνειδητοποίησαν ότι η μάθηση δεν είναι… «καταναγκαστικό έργο», αλλά ένα ευχάριστο ταξίδι που οδηγεί τελικά στην αυτογνωσία. 

Και αυτό χάρη στην πρωτοποριακή μέθοδο που ακολουθείται στο «I Love Dyslexia» για τη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας που ονομάζεται «3Dlexia». Μπαίνοντας στον χώρο καταλαβαίνει κανείς ότι δεν πρόκειται για ένα… κλασικό φροντιστήριο. Χρώματα, ζωγραφιές, άνετοι καναπέδες, ηλεκτρονικοί υπολογιστές προσδίδουν στο χώρο μια αίσθηση χαράς και χαλαρότητας. 

Η ατμόσφαιρα μέσα στις τάξεις βοηθά τους μαθητές να χαλαρώνουν και να μαθαίνουν διασκεδάζοντας

Οι αίθουσες διδασκαλίας δεν είναι οι συνηθισμένες αίθουσες. Ο φωτισμός είναι χαμηλός, αντί για θρανία υπάρχουν μεγάλες μαξιλάρες, άνετες πολυθρόνες και στο backround ακούγεται χαμηλά, χαλαρωτική μουσική. 

Τι είναι το «3Dlexia»

Η μέθοδος της κυρίας Παππά βασίζεται στο τρίπτυχο επιστήμη, τεχνολογία και τέχνη. Μέσα από τη μελέτη της επιστήμης, οι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες συνειδητοποιούν τον διαφορετικό τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλός τους, συνειδητοποιούν τη δύναμη της διαφορετικότητάς τους και ενδυμανώνουν αυτογνωσιακά, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της μάθησης. 

Χρώματα, μουσική, τεχνολογία, όλα επιστρατεύονται για τη διδασκαλία των αγγλικών

Η τεχνολογία, επίσης, βρίσκεται στην υπηρεσία μαθητών και εκπαιδευτικών για την καλύτερη αφομοίωση του μαθήματος μέσα από ειδικές εφαρμογές που όπως αποδεικνύεται από τη βιβλιογραφία κινητοποιούν τον εγκέφαλο των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες, ώστε να μπορούν να αφομοιώσουν ευκολότερα το μάθημα. 

Η τέχνη σε όλες της τις εκφράσεις, είτε λέγεται ζωγραφική, είτε μουσική, είτε θεατρική έκφραση κάνει την εκμάθηση των αγγλικών πολύ πιο εύκολη, το μάθημα πιο ευχάριστο και όχι μια αγγαρεία. 

Η διδασκαλία των αγγλικών γίνεται ταξίδι αυτογνωσίας

Η μέθοδος όμως αυτή δεν απευθύνεται μόνο σε μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες, αλλά σε όλους τους μαθητές και όχι μόνο των αγγλικών. Το μάθημα είναι ξεχωριστό για τον κάθε έναν, ενώ στα ομαδικά workshops οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες και να αλληλοεπιδράσουν με άλλους μαθητές, εφαρμόζοντας στην πράξη όλα όσα έχουν μάθει. 

Οι μαθητές μέσα από τη διδασκαλία των αγγλικών τελικά καταφέρνουν να κερδίσουν την αυτογνωσία τους.

«Διδάσκουμε τους μαθητές μας ταυτόχρονα και μέσα από τη διδασκαλία των αγγλικών τι σημαίνει άνθρωπος. Η μέθοδός που έχουμε αναπτύξει απευθύνεται σε όλα τα παιδιά, με ή χωρίς μαθησιακές δυσκολίες και είναι για όλα τα μαθήματα. Απλά εμείς βοηθούμε και εστιάζουμε στα παιδιά με δυσλεξία και άλλες μαθησιακές δυσκολίες γιατί αυτά είναι τα παραμελημένα παιδιά του εκπαιδευτικού μας συστήματος», λέει στο star.gr η Αγγελική Παππά.

Η Αγγελική Παππά

Ένα τέτοιο παιδί, o πρώτος της μαθητής, ήταν άλλωστε εκείνος που της έδωσε το κίνητρο για να αναπτύξει τη μέθοδό της. Η τραγική του απόφαση να δώσει τέλος στη ζωή του λίγο πριν τις Πανελλήνιες Εξετάσεις τη συντάραξε, της δημιούργησε ενοχές, αλλά και την πείσμωσε να κάνει τα πάντα για να μη χαθεί κανένα άλλο παιδί, επειδή ίσως νιώθει αποκλεισμένο, απομονωμένο ή «παραμελημένο» από το εκπαιδευτικό σύστημα, λόγω της διαφορετικότητάς του. 

Οι μαθητές μέσα από τη διδασκαλία των αγγλικών βγάζουν προς τα έξω τα ταλέντα τους και μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα.

Τι λένε μαθητές και γονείς

«Όλα αυτά τα χρόνια λειτουργούσα και προσπαθούσα να προσαρμοστώ σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που δεν είναι φιλικό στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Αλλά η εμπειρία μου στο I Love Dyslexia είναι τόσο ανακουφιστική, γιατί κατάλαβα ότι δεν είμαι χαζή, απλά ο εγκέφαλός μου λειτουργεί διαφορετικά και πλέον τα αγγλικά έχουν γίνει για μένα μια ευχάριστη διαδικασία», λέει η Ευφημία, η οποία έχει δυσλεξία και μαθαίνει αγγλικά με τη μέθοδο της Αγγελικής Παππά. 

Μέσα από τη συγκεκριμένη μέθοδο ενεργοποιούνται όλα τα… «κανάλια» του μαθητή, ξυπνάει το ενδιαφέρον του και η χαρά του για μάθηση, δε βαριέται και καταφέρνει μέσα από τη διδακτική των αγγλικών να μάθει πώς λειτουργεί τελικά και ολόκληρος ο κόσμος, χωρίς να χρειάζεται να παλεύει όπως έκανε μέχρι τώρα στο στείρο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

«Αρχικά ο γιος μου ήταν αρνητικός στο να μάθει αγγλικά και φοβόταν. Σιγά σιγά άρχισε να καταλαβαίνει τον τρόπο σκέψης και άρχισε να δίνει λύσεις στα προβλήματα που προέκυπταν. Στην αρχή πολύ δειλά, σταδιακά όμως άρχισε να κατακτά κομμάτι κομμάτι τη γνώση και πλέον έχει κερδίσει έναν διαφορετικό τρόπο ζωής.  Έχει αλλάξει τρόπο σκέψης στην καθημερινότητά του και νιώθει δυνατός να δώσει λύσεις στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει χωρίς να φοβάται», λέει στο star.gr ο κ. Χ. Πρασόπουλος, πατέρας μαθητή με διάσπαση προσοχής. 

Η «3Dlexia» ξέφυγε από τα σύνορα της Ελλάδας

Η μέθοδος «3Dlexia» όμως έχει ξεφύγει από τα στενά σύνορα της Ελλάδας. Πρόσφατα ταξίδεψε μέχρι την Αργεντινή και την επαρχία του Σεν Μιγκέλ ντε Τουκουμάν, όπου το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να εφαρμόσει τη συγκεκριμένη μέθοδο στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα της περιοχής. Ήδη η κυρία Παππά έχει επαφές τόσο με το Μπουένος Άιρες, όσο και με την Ουρουγουάη, ώστε να γίνει κι εκεί γνωστή η μέθοδός της. 

«Η Αργεντινή αποδείχθηκε μια ανοιχτή καρδιά που ενώθηκε με το φως της Ελλάδας και η μέθοδός μου θα μεταλαμπαδευτεί σε περίπου μισό εκατομμύριο μαθητές στο Σεν Μιγκέλ ντε Τουκουμάν», τονίζει η Αγγελική Παππά. 

Παράλληλα, από το 2017 «τρέχει» και το πρόγραμμα «SOS For Love», ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν 63 χώρες από όλον τον κόσμο και πάνω από ένα εκατομμύριο μαθητές με στόχο τη στήριξη του προγράμματος του ΟΗΕ για τους 17 στόχους βιωσιμότητας του πλανήτη, τους οποίους ο οργανισμός θέλει να επιτύχει μέχρι το 2030. 

Της Ευαγγελίας Ντούρου
Email: entourou@star.gr

Video: Άμπερ Ντόκου
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τελευταία Νέα
23.09.19 , 08:14 Φρίκη στο κέντρο της Αθήνας: Απανθρακωμένο πτώμα μέσα σε αυτοκίνητο
23.09.19 , 08:05 Εξάρχεια: Νέα επιχείρηση εκκένωσης κτιρίου
23.09.19 , 07:52 Πτώχευσε η Thomas Cook: Επιχείρηση για να επιστρέψουν 150.000 τουρίστες
23.09.19 , 07:11 Ανοίγει σήμερα το «Εξοικονομώ» για την Αττική - Ποια τα κριτήρια ένταξης
22.09.19 , 23:39 Ισραήλ: Σταθερή κυβέρνηση ζητά ο πρόεδρος της χώρας μετά τις εκλογές-θρίλερ
22.09.19 , 23:28 Thomas Cook: «Κανένας ταξιδιώτης δε θα εγκαταλειφθεί» λέει ο Βρετανός ΥΠΕΞ
22.09.19 , 23:10 Ντέρμπι των «αιωνίων»: Ισόπαλοι Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός
22.09.19 , 21:53 Νovartis: «Με ανύπαρκτο video μπήκε στη δικογραφία ο Πικραμμένος»
22.09.19 , 21:34 Ξεκινά εβδομάδα κινητοποιήσεων: Παραλύει η χώρα την Τρίτη – Ποιοι απεργούν
22.09.19 , 21:31 Θρίλερ χωρίς νικητή στην Τούμπα
22.09.19 , 21:13 «Κάγκελο» η Πάνια: Τα on air σχόλια για τη νέα της σχέση και τον Καρβέλα!
22.09.19 , 20:59 Αίγιο: Nέα στοιχεία για την τραγωδία με τη γιαγιά και το εγγονάκι της
22.09.19 , 20:40 Κουμπάρα η Μιμή Ντενίση – Πάντρεψε Ελληνίδα ηθοποιό!
22.09.19 , 20:24 Μαμά για δεύτερη φορά η Keira Knightley – Η πρώτη φωτογραφία με το μωρό!
22.09.19 , 19:54 Οι κακές συνήθειες κάθε ζωδίου!
19.09.19 , 13:48 Χριστίνα Μπόμπα: Μας δείχνει το σαλόνι του σπιτιού της στο Κολωνάκι
19.09.19 , 13:25 Η Λυδία από το GNTM ήταν ζευγάρι με παίκτη πολυσυζητημένου ριάλιτι
19.09.19 , 21:41 Shopping Star: To Catwalk της Ιωάννας - Πώς τη σχολίασε η Βίκυ Καγιά;
19.09.19 , 13:10 Ελένη Μενεγάκη: Το μονόπετρο του Μάκη έκλεψε τις εντυπώσεις!
20.09.19 , 09:37 Γιώργος Παπαδάκης: Έπεσε από την καρέκλα on air
20.09.19 , 10:53 Βρέθηκε η νικήτρια του GNTM; «Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο σώμα»
21.09.19 , 11:38 Σπυράγγελος Λυκούδης: Ο πρώην της Φουρέιρα ζευγάρι με κούκλα ηθοποιό
20.09.19 , 23:55 Σπανούλης-Χοψονίδου: Ένα love story με πολλά «τρίποντα»
19.09.19 , 14:38 Δάντης: Τα τέσσερα διαζύγια, ο γιος του και η... άγνοια του κόσμου
20.09.19 , 11:36 Δε θες να κόψεις τα μαλλιά σου; Τσέκαρε τo faux καρέ χτένισμα
20.09.19 , 18:22 Shopping Star: To Catwalk της Σοφίας - Πώς τη σχολίασε η Βίκυ Καγιά;
19.09.19 , 14:43 Αυτό είναι το εντυπωσιακό εξοχικό σπίτι της Μιμής Ντενίση στον Θεολόγο!
20.09.19 , 11:20 Σε κώμα από τον Ιούλιο βρίσκεται γνωστός Έλληνας τραγουδιστής
21.09.19 , 20:11 Παπαδοπούλου – Πλεμμένος: Παντρεύτηκαν με κουμπάρο τον Καραφώτη!
19.09.19 , 08:34 Άγγελος Λάτσιος: Πήγε να δει τη μεγάλη του αγάπη
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε
τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top