Κώστας Πάσσαρης: «Ο κόσμος θα ήταν καλύτερος αν δεν είχα γεννηθεί»

Μέσα από τις φυλακές της Ρουμανίας δηλώνει ότι πλέον είναι άλλος άνθρωπος

Ο Κώστας Πάσσαρης

Ένας εντελώς διαφορετικός άνθρωπος είναι πλέον ο διαβόητος κακοποιός Κώστας Πάσσαρης, ο οποίος μέσα από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας στη Ρουμανία, όπου βρίσκεται εδώ και 18 χρόνια, δηλώνει ότι ο κόσμος θα ήταν καλύτερος αν δεν είχε γεννηθεί. 

«Κανείς δεν γεννιέται άγιος, ούτε και δολοφόνος. Θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου αγριεμένο. Μου είχαν συμβεί διάφορα πράγματα και σε δικούς μου ανθρώπους. Ωστόσο έχουν δίκιο σε αυτά που έλεγαν εκείνη την εποχή. Δεν μπορούσα να συνειδητοποιήσω τι σημαίνει ανθρώπινες αξίες, ενώ έβλεπα γύρω μου δικούς ανθρώπους να πεθαίνουν. Ήμουν σε μία άλλη κατάσταση. Κανείς όμως δεν γεννιέται δολοφόνος, ούτε είναι το παιδικό του όνειρο να γίνει δολοφόνος», αναφέρει, μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα. 

Αναφερόμενος στις οικογένειες των θυμάτων του, τονίζει ότι τώρα πια θα μπορούσε να τους κοιτάξει στα μάτια και να τους ζητήσει συγγνώμη. 

Θα μπορούσα να το κάνω. Να τους κοιτάξω στα μάτια και να τους πω ότι λυπάμαι για ό,τι συνέβη. Δεν μπορώ να κάνω κάτι περισσότερο γι' αυτούς. Είναι δύσκολο πράγμα, αλλά θα το έκανα. Πιστεύω ότι ο κόσμος θα ήταν καλύτερος αν δεν είχα γεννηθεί, σημειώνει. 

Όσο για τον κίνδυνο παραγραφής των εγκλημάτων που έχει διαπράξει, ο 44χρονος πλέον Κώστας Πάσσαρης τονίζει πως θέλει να επιστρέψει στην Ελλάδα και να δικαστεί για τα αδικήματά του. Όπως λέει αυτό που επιθυμεί είναι να αναλάβει τις ευθύνες του, να ζητήσει συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων και να τους κοιτάξει στα μάτια. 

Σε συνέντευξή του πριν από δύο χρόνια στον ΣΚΑΪ, ο Κώστας Πάσσαρης είχε μιλήσει για την επαφή που έχει με τον Θεό, που τον έκανε να αλλάξει και να σκεφτεί διαφορετικά τη ζωή και τις πράξεις του. 

Η θρησκεία άλλωστε ήταν αυτή που τον έκανε να αλλάξει τρόπο σκέψης. 

«Με έχει αλλάξει η επαφή μου με τον πατέρα Γερβάσιο. Είμαι ένας άλλος άνθρωπος πλέον. Διαφορετικός από πριν. Οι άνθρωποι αλλάζουν. Με έχει φέρει κοντά στον Θεό. Μου έδωσε αγάπη. Πήρα πολύ περισσότερη αγάπη. Τόση που ίσως δεν την άξιζα. Θα ήθελα, όταν μετά από χρόνια βγω από τη φυλακή, να πάω στον πατέρα Γερβάσιο. Αυτό θα ήθελα. Έχω και εγώ στόχους. Είναι περισσότερο πνευματικοί, βέβαια. Ξέρω ότι είμαι φυλακή, αλλά κάποια στιγμή θα ήθελα να πάω στο Άγιον Όρος και να γίνω μοναχός. Αλλά πρώτα πρέπει να κλείσω τους λογαριασμούς μου με την κοινωνία», είχε πει.

Ποιος είναι ο Κώστας Πάσσαρης

Η εγκληματική δράση του Κώστα Πάσσαρη ξεκινά από την εφηβική του ηλικία με μικροληστείες. Το 1996, αφού είχε κηρυχθεί λιποτάκτης από τον στρατό συλλαμβάνεται από την αστυνομία, αφού λήστεψε μια γυναίκα στο σταθμό του Ηλεκτρικού στην Καλλιθέα. 

Εξέτισε την ποινή του στις φυλακές Κασσάνδρας στην Χαλκιδική. Εκεί γνωρίσθηκε με τον Ρουμάνο κατάδικο Nικολάε Γκόρεα, με τον οποίο έγιναν στενοί φίλοι. Ο Πάσσαρης και ο Γκόρεα αποφυλακίσθηκαν μαζί το 1999 και μαζί με έναν άλλον Ρουμάνο, τον Ίον Βασίλι, ξεκίνησαν εκ νέου τις ληστείες. Την περίοδο 1999–2000 οι τρεις τους πραγματοποίησαν σειρά ένοπλων ληστειών σε ξενοδοχεία, ανταλλακτήρια συναλλάγματος και ταξιδιωτικά γραφεία στο κέντρο της Αθήνας.

Σύλληψη Πάσσαρη κατά τη διάρκεια συμπλοκής στην Πλατεία Βάθης - φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi

Στις 19 Φεβρουαρίου 2000 οι τρεις ληστές εντοπίστηκαν από την αστυνομία στην Πλατεία Βάθης. Ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών με αποτέλεσμα να τραυματισθούν δύο αστυνομικοί και να σκοτωθεί ο Ίον Bασίλι. Ο Πάσσαρης και ο Γκόρεα κατάφεραν να διαφύγουν. Ο Πάσσαρης μετά τη συμπλοκή είχε τηλεφωνήσει στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και είχε απειλήσει την αστυνομία με αντίποινα.

Τρεις ημέρες αργότερα η Ασφάλεια Αττικής καταφέρνει και συλλαμβάνει τον Πάσσαρη στην Πλατεία Αμερικής. Πάνω του είχε ένα πιστόλι και μια χειροβομβίδα. Το ίδιο απόγευμα, αστυνομικοί σκοτώνουν τον Νικολάε Γκόρεα σε ένοπλη συμπλοκή στην Πετρούπολη. Ο Πάσσαρης οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού.

Σύλληψη Πάσσαρη στο Βουκουρέστι - φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi.

Εκεί ήταν από τους πιο δύσκολους και απείθαρχους κρατούμενους. Μετά από παράπονά του για κρίσεις επιληψίας, στις 7 Φεβρουαρίου 2001 το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο ενέκρινε τη μεταγωγή του Πάσσαρη στο νοσοκομείο. 

Στις 16 του ίδιου μήνα δύο αρχιφύλακες του Τμήματος Μεταγωγών, οι Aθανάσιος Δρακόπουλος και Διονύσιος Aλεβιζόπουλος και ο σωφρονιστικός υπάλληλος Ανδρέας Φυσέκης ανέλαβαν να συνοδεύσουν τον Πάσσαρη από τις φυλακές Κορυδαλλού στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς». Άγνωστο πώς, ο Πάσσαρης είχε καταφέρει να προμηθευτεί ένα πιστόλι. Με την είσοδό στο νοσοκομείο, και ενώ φορούσε χειροπέδες, κατάφερε με γρήγορες κινήσεις να πυροβολήσει και να σκοτώσει τους δύο αστυνομικούς, καθώς και να τραυματίσει σοβαρά τον Φυσέκη. 

Ο Αρχιφύλακας Διονύσιος Αλεβιζόπουλος που δολοφονήθηκε από τον Πάσσαρη - φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi

Ο Πάσσαρης δραπέτευσε, εκμεταλλευόμενος την σύγχυση και τον πανικό, και συνέχισε την εγκληματική του δράση.

Ο Αρχιφύλακας Αθανάσιος Δρακόπουλος, θύμα και αυτός του Κώστα Πάσσαρη - φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi.

Τον Ιούλιο του 2001 αστυνομικοί έκαναν έφοδο σε διαμέρισμα στον Νέο Κόσμο, στην οδό Ιππάρχου 52-54, όπου υπήρχαν όπλα, χειροβομβίδες, ασύρματοι, λίστες με τις συχνότητες της Αστυνομίας και ναρκωτικά. 

Ο σωφρονιστικός υπάλληλος Ανδρέας Φυσέκης, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη δραπέτευση του Πάσσαρη στο Νοσοκομείο Γεννηματά - φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν επί τόπου τον Δημήτρη Πολυδωρόπουλο, πρώην κρατούμενο των φυλακών, με τον οποίο ήταν συγκάτοικος ο Πάσσαρης στο συγκεκριμένο διαμέρισμα.

Τελικά στις 31 Ιουλίου του 2001, σε μια γιγαντιαία επιχείρηση, δεκάδες αστυνομικοί πήραν θέση στους δρόμους γύρω από την πολυκατοικία, ενώ επτά άνδρες των ΕΚΑΜ περίμεναν τον Πάσσαρη μέσα στο διαμέρισμα. Η βιασύνη των αστυνομικών, που του φώναξαν «ακίνητος» πριν μπει μέσα, του έδωσε την ευκαιρία να αποδράσει, παρά το γεγονός ότι μια σφαίρα ενός αστυνομικού τον τραυμάτισε στο πόδι.

Μετά την αποτυχία της επιχείρησης, παραιτήθηκε ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Ιωάννης Γεωργακόπουλος.

Διαφεύγοντας την σύλληψη, ο Πάσσαρης βγήκε από την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2001 με πλαστό διαβατήριο και κατέφυγε στην Ρουμανία, συνεχίζοντας τις ληστείες. 

Τα ξημερώματα της 25ης Nοεμβρίου του 2001, κατά τη διάρκεια μιας ληστείας σε ανταλλακτήριο συναλλάγματος στο Βουκουρέστι, σκότωσε τον ιδιοκτήτη κι έναν υπάλληλο και αφαίρεσε 16.000 δολάρια.

Η σύλληψη του Κώστα Πάσσαρη στη Ρουμανία - φωτογραφία αρχείου Eurokinissi.

Η ρουμανική αστυνομία, σε συνεργασία με την ελληνική, συνέλαβε έναν συνεργό του, εμπλεκόμενο σε κυκλώματα μαστροπείας, ο οποίος τους οδήγησε στον Πάσσαρη, τον οποίο συνέλαβαν με έφοδο. Του  επιβλήθηκε η ποινή της ισόβιας κάθειρξης για τη ληστεία και τη διπλή ανθρωποκτονία στο ανταλλακτήριο του Βουκουρεστίου. 

Μέχρι σήμερα κρατείται στις ρουμανικές φυλακές της Κραϊόβα. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top