Γεωλόγος προειδοποιεί: Πιθανό και στην Ελλάδα ένα τσουνάμι από σεισμό

Στο «κόκκινο» περιοχές όπως ο Κορινθιακός Κόλπος και το Βόρειο Αιγαίο

Μεγάλα κύματα σε προβλήτα στο Σιάτλ

«Καμπανάκι» για το ενδεχόμενο ενός τσουνάμι από σεισμό και υποθαλάσσιες κατολισθήσεις, όπως δηλαδή συνέβη στην Ινδονησία, κρούει ο Δημήτρης Σακελλαρίου, ερευνητής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), ειδικός στην Τεκτονική/Θαλάσσια Γεωλογία.

«Υποθαλάσσιες κατολισθήσεις έχουν γίνει πολλές φορές στους βυθούς των ελληνικών θαλασσών και θα συνεχίσουν να γίνονται και μέλλον. Πολλές από αυτές έχουν προκαλέσει και θα προκαλέσουν μικρά, μεγαλύτερα ή ακόμη και καταστροφικά τσουνάμι» τονίζει ο έγκριτος γεωλόγος.

Όπως εξηγεί οι περιοχές που είναι στο «κόκκινο» είναι ο Κορινθιακός Κόλπος, το Βόρειο Αιγαίο, το Νότιο Αιγαίο, ιδιαίτερα η περιοχή Σαντορίνης - Αμοργού, καθώς και τα νησιά του Ελληνικού Τόξου - Ιόνιο, Κρήτη, Ρόδος, οι οποίες «έχουν πληγεί κατ' επανάληψη στο παρελθόν από μεγάλα ή και καταστροφικά τσουνάμι και έχουν αυξημένη επικινδυνότητα λόγω της υψηλής σεισμικότητάς τους».

Πώς γίνεται ένα τσουνάμι μετά από υποθαλάσσια κατολίσθηση

Υποθαλάσσιες κατολισθήσεις έχουν γίνει πολλές φορές στους βυθούς των ελληνικών θαλασσών

Σύμφωνα με τον κ. Σακελλαρίου, χρειάζεται ο σχεδιασμός «μιας εθνικής ερευνητικής πολιτικής και η αντίστοιχη χρηματοδότηση της συστηματικής έρευνας και χαρτογράφησης του βυθού των ελληνικών θαλασσών για την εκτίμηση των υποθαλάσσιων γεωκινδύνων, όπως οι κατολισθήσεις, οι σεισμοί και τα τσουνάμι».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top