Ένταση στη Φιλοσοφική: Ανθρώπινη αλυσίδα καθηγητών, σπρωξίματα από φοιτητές

Ο «Ρουβίκωνας» κατέλαβε ξανά το γραφείο από όπου τον εκδίωξαν

Ρουβίκωνας Φιλοσοφική

Πρώτη δημοσίευση 17/10/2018 11:01

 

«Βράζει» η πανεπιστημιακή κοινότητα με αφορμή την κατάληψη που πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες ο «Ρουβίκωνας» στα γραφεία της Φιλοσοφικής Σχολής.

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, οι καθηγητές του ΕΚΠΑ έδιωξαν τον «Ρουβίκωνα» από τη Φιλοσοφική.

Ρουβίκωνας Φιλοσοφική ένταση

Ωστόσο όπως φαίνεται, μια ομάδα ατόμων, επιχείρηση το πρωί της Τετάρτης να ανακαταλάβει τον χώρο, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένταση.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΚΟΜΗΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΙΩΞΗ ΤΟΥ «ΡΟΥΒΙΚΩΝΑ».

«Η πανεπιστημιακή κοινότητα προασπίζεται την ακαδημαϊκή ελευθερία, την αξιοπρέπειά της και την απρόσκοπτη λειτουργία της.

Ο χώρος 516 βρίσκεται στη διάθεση της Φιλοσοφικής Σχολής».

Η ανακοίνωση συνοδευόταν από δυο φωτογραφίες: 

Ρουβίκωνας Φιλοσοφική ένταση

Καθηγητές με πανό έξω από την περίφημη αίθουσα 516 της Φιλοσοφικής

Ρουβίκωνας Φιλοσοφική ένταση

Στη συγκεκριμένη αίθουσα ο Ρουβίκωνας είχε στήσει το γραφείο του

 Ρουβίκωνας Φιλοσοφική ένταση

TI ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ

Όπως περιέγραψε η πρόεδρος του τμήματος, Μαρίζα Φουντοπούλου, οι καθηγητές σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα έξω από την αίθουσα 516 που είχε «στήσει» το γραφείο του ο «Ρουβίκωνας» με σκοπό να αποτρέψουν τα μέλη του να μπουν και να λειτουργήσουν τους χώρους αυτούς.

Οι ώρες υποδοχής που είχε δηλώσει για σήμερα ο «Ρουβίκωνας», ήταν 10-1. Οι καθηγητές όμως «πρόλαβαν» τα μέλη του και στήθηκαν πολύ νωρίτερα έξω από τα γραφεία, αφού πρώτα έσβησαν τα συνθήματα και τα σύμβολα.

Περίπου στις 10 άρχισαν να καταφτάνουν και οι πρώτοι φοιτητές, μέλη του «Ρουβίκωνα».

Αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει ένταση μεταξύ καθηγητών και φοιτητών μελών του «Ρουβίκωνα», με τους φοιτητές να σπρώχνουν τους καθηγητές.

Σύμφωνα με την κυρία Φουντοπούλου, οι καθηγητές της Φιλοσοφικής θα παρέμεναν μέχρι τη μία το μεσημέρι της Τετάρτης έξω από τα γραφεία του «Ρουβίκωνα».

Όπως τονίζει η πρόεδρος του τμήματος, «οι φοιτητές βρίσκονται στη φιλοσοφική δεν γνωρίζω τι πρόθεση έχουν. Γνωρίζω ότι βούλησή τους είναι να μείνουν στο χώρο. Αυτό που σκεφτόμαστε είναι ότι δεν θέλουμε να ξεκινήσει το παιχνίδι του ποντικού με γάτα, δεν είναι ωραίο να βλέπεις φοιτητές απέναντι σε δασκάλους. Φταίει ότι δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο να δίνει λύσεις».

«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ»

«Τι θα κάνουμε δεν μπορώ να σας πω υποθέτω ότι επειδή ως δάσκαλοι έχουμε ψυχραιμία και ετοιμότητα και επειδή είναι φοιτητές δεν είναι ωραίο να τους έχουμε απέναντι. Πρέπει να βρούμε μια μέση λύση. Οι φοιτητές, πάντως, δεν έσπασαν τίποτα, δεν χτύπησαν κανέναν, υπήρξε μόνο σπρώξιμο».

Τέλος, δεν έκρυψε πως υπάρχουν και διοικητικοί υπάλληλοι έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους στις ενέργεις των καθηγητών, στέκονται στο πλευρό των φοιτητών και σήμερα βρέθηκαν στην πλευρά των φοιτητών μελών του Ρουβίκωνα που θέλησαν να μπουκάρουν στην αίθουσα της Φιλοσοφικής:

«Υπάρχει μια κίνηση διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι θεωρούν ότι με αυτό που ασχολούμαστε είναι τρίχα στο ζυμάρι, θεωρούν ότι τα προβλήματα του πανεπιστημίου είναι άλλα και πιο σοβαρά. Κάποιοι διοικητικοί ήταν μαζί μας, υπήρχε όμως και ομάδα διοικητικών που στήριζε το στέκι του Ρουβίκωνα. Οσον αφορά για τυχόν διαφωνίες καθηγητών δεν μπορώ να σας αποκαλύψω περισσότερα. Και να υπάρχουν, υπερισχύουν οι συλλογικές αποφάσεις. Βαδίσαμε με βάση την απόφαση του συλλογικού οργάνου».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top