Πέθανε από ανακοπή ο ήρωας λιμενικός που έσωσε 5.000 ανθρώπους στη Λέσβο

Ποιος ήταν ο 44χρονος Κυριάκος Παπαδόπουλος

Δείτε στο video το trailer του ντοκιμαντέρ της Δάφνης Ματζιαράκη, «4.1 miles», στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Κυριάκος Παπαδόπουλος

 

Στη θλίψη έχει βυθιστεί το νησί της Λέσβου μετά τον ξαφνικό θάνατο ενός εμβληματικού ανθρώπου, του 44χρονου υποπλοιάρχου του Λιμενικού Σώματος, Κυριάκου Παπαδόπουλου. 

Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, πρωτοστάτησε στους ηρωικούς αγώνες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, την περίοδο 2015-2016, δίνοντας μάχη με το χρόνο κάτω από αντίξοες συνθήκες, προκειμένου να σώσει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.

Σήμερα, τουλάχιστον 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες, οφείλουν τη ζωή τους σε αυτόν τον άνθρωπο. Τόσους είχε καταφέρει να διασώσει. Δυστυχώς όμως, η μοίρα είχε άλλα σχέδια για εκείνον, καθώς το βράδυ της Τρίτης 09/10/2018, η καρδιά του τον πρόδωσε.

Ο ήρωας του Αιγαίου, «έφυγε» ξαφνικά από τη ζωή, μετά από ανακοπή. Άφησε όμως πίσω του το πλούσιο ανθρωπιστικό του έργο.

Παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, ο Κυριάκος Παπαδόπουλος πάλευε καθημερινά στη θάλασσα. Ήταν ταγμένος σε όλη του τη ζωή να υπηρετεί στα σύνορα, πρώτα στον Μόλυβο κι ύστερα στη Μυτιλήνη. Ωράριο δεν είχε, είχε όμως υψηλό αίσθημα καθήκοντος αλλά χαμηλές αποδοχές.

Γέννημα θρέμμα μιας προσφυγικής οικογένειας από τη Νικομήδεια, παιδί μαστόρων της μεταλλοτεχνίας που περηφανεύονται πως σμίλεψαν τις μεταλλικές δάφνες στο άγαλμα της ελευθερίας της Μυτιλήνης, το σήμα κατατεθέν της πόλης. Μεγαλωμένος από εργάτες γονείς σε έναν λαϊκό μαχαλά της Μυτιλήνης, τη Λαγκάδα, αποφοίτησε από τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων των Οινουσσών, ναυτολογήθηκε πρώτα σε πλοίο του Εμπορικού Ναυτικού κι από εκεί κατατάχθηκε στο Λιμενικό Σώμα.

«ΕΙΣΑΣΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΗΡΩΑΣ» - ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΜΕ ΤΟΝ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟ

Όταν ο Βέρνερ Φάιμαν είχε επισκεφτεί τη Μυτιλήνη μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα, είχε ρωτήσει τον Κυριάκο Παπαδόπουλο: «Πόσους ανθρώπους έχετε σώσει;» 

«Περισσότερους από πέντε χιλιάδες» του απάντησε ο Έλληνας αξιωματικός. Δεν άκουσε καλά ο τότε Αυστριακός καγκελάριος και του είπε πως «πέντε ζωές είναι κάτι πολύ σημαντικό». Τον διόρθωσαν και του είπαν πως πρόκειται για πέντε χιλιάδες ζωές… «Είσαστε πραγματικός ήρωας», του είχε πει έκπληκτος ο Φάιμαν.

Δείτε στο video τι είχε δηλώσει ο Κυριάκος Παπαδόπουλος στην εκπομπή «Ανθρώπων Πράξεις» της ΕΡΤ3

ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «4.1 MILES» ΠΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕ ΧΡΥΣΟ ΑΓΑΛΜΑΤΙΔΙΟ ΣΤΑ «ΟΣΚΑΡ»

Για τη δράση του είχε τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών και την ελληνική πολιτεία, ενώ διεκδίκησε και το χρυσό αγαλματίδιο των Όσκαρ για το ντοκιμαντέρ «4.1 miles» στο οποίο «πρωταγωνίστησε». Πιστός στο καθήκον του και πάντα αξιωματικός του Λιμενικού Σλώματος για το οποίο ήταν περήφανος, είχε ερωτηθεί τότε από το ΑΠΕ – ΜΠΕ για το πώς ένιωθε στο κόκκινο χαλί των βραβείων.

«Είμαστε περήφανοι για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πληρωμάτων του Λιμενικού Σώματος να μη χαθεί ούτε μια ζωή μέσα στην θάλασσα σε αυτήν την τραγωδία που ας μη ξεχνάμε πως ακόμα διαδραματίζεται στην Ελλάδα μας», είχε πει ο Μυτιληνιός κυβερνήτης του ΠΛΣ 602 που, από το στενό θαλασσινό ποτάμι αναμεταξύ Λέσβου και μικρασιατικών παραλίων, βρέθηκε μέσα στη λάμψη και τις διασημότητες του πλανήτη, αξιωματικός πάντα του Λιμενικού Σώματος.

Για τις στιγμές που έζησε στη θάλασσα και το πόσο των σημάδεψαν ο Κυριάκος δε μιλούσε. Σε μια συνέντευξη του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ μόνο, όταν ρωτήθηκε πως νιώθει, απάντησε: «Οι στιγμές της προσωπικής αδυναμίας είναι πολυτέλεια, που δεν την έχουμε. Λίγα μίλια παραπέρα υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται τη βοήθεια μας. Εμείς έχουμε καιρό να κλάψουμε».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top