Αθήνα 1960: Όταν έβοσκαν πρόβατα στο Κολωνάκι...

Σαν σήμερα το 1834 η Αθήνα ανακηρύχθηκε πρωτεύουσα της Ελλάδας

Σαν σήμερα το 1834 η Αθήνα ανακηρύχθηκε πρωτεύουσα της Ελλάδας. Από τότε μέχρι τώρα τα περισσότερα σημεία της πόλης είναι αγνώριστα. Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε ακόμα και φωτογραφίες με πρόβατα που έβοσκαν στο Κολωνάκι. 

Έτσι ήταν η πλατεία Ομονοίας το 1960. Ένα εξάγωνο συντριβάνι που περιβάλλονταν από γρασίδι έδινε χρώμα στην Αθήνα που είχε ξεκινήσει να χτίζεται υπέρμετρα.

Αργότερα μπήκε και ο Δρομέας μέχρι να μεταφερθεί μετά από αντιδράσεις για την αισθητική του έργου στο Χίλτον. 

Σήμερα η αίγλη της Ομόνοιας έχει ξεθωριάσει. Η πλατεία δεν έχει το πράσινο που είχε και στη συνείδηση των πολιτών είναι πλέον ένα μέρος επικίνδυνο. Ειδικά τα βράδια. Η μόνη θετική εξέλιξη είναι το μετρό. 

Όταν ο Όθωνας, πριν από 184 χρόνια, αποφάσισε ότι νέα πρωτεύουσα της Ελλάδας θα γινόταν η Αθήνα, εδώ κατοικούσαν 7 χιλιάδες κάτοικοι. Επρόκειτο δηλαδή για ένα μεγάλο χωριό. 

Γύρω από τις συνοικίες υπήρχα μεγάλα χωράφια, που χρησιμοποιούνταν για καλλιέργεια ή βοσκοτόπια.

Τουλάχιστον μέχρι το 1920 οι τσοπάνηδες είχαν τα κοπάδια τους στο Κολωνάκι, όπως φαίνεται στη φωτογραφία που έχει τραβηχτεί στην οδό Πινδάρου

Σήμερα στον ίδιο δρόμο τα μόνα τετράποδα είναι τα κατοικίδια. Όμως για να τα βγάλουν βόλτα οι ιδιοκτήτες τους πρέπει περπατούν με την πλάτη στον τοίχο. Όχι γιατί φοβούνται αλλά γιατί ακόμα και πάνω στα πεζοδρόμια παρκάρουν μηχανάκια.

Αγνώριστή ήταν και η Σταδίου. Από τα αυτοκίνητα και τα κτίρια μέχρι τις επιγραφές.

Σήμερα έχουν διασωθεί ελάχιστα νεοκλασικά. Τα περισσότερα έχουν αντικατασταθεί από εξαώροφες και οχταώροφες πολυκατοικίες. Και η κίνηση για τους Αθηναίους είναι ως επι το πλείστον ανυπόφορη. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top