Μάτι: Το πρώτο ελικόπτερο που έφτασε έμεινε από καύσιμα

Δεν υπήρχε πυροσβεστικό όχημα στο Νταού Πεντέλης όταν ξεκίνησε η φωτιά

φωτιά

Τα απίστευτα που σημειώθηκαν την 23η Ιουλίου όταν ξέσπασε η φονική πυρκαγιά στο Μάτι αποκαλύπτονται μέσα από τις καταθέσεις μαρτύρων, με την έρευνα για τον εντοπισμό των ευθυνών να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. 

Δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου αναφέρει ότι το πυροσβεστικό ελικόπτερο, τύπου S-64 Ericsson που επιχειρούσε στην πυρκαγιά της Κινέτας έφυγε για τον Νέο Βουτζά στις 17:10 το απόγευμα, όμως δεν μπορούσε να προχωρήσει αμέσως σε ρίψεις νερού, καθώς όταν έφτασε στην περιοχή, γύρω στις 17:20, έμεινε από καύσιμα. 

Αυτό που έκανε λοιπόν είναι κατοπτεύσει το μέτωπο της φωτιάς και κατόπιν απομακρύνθηκε από το σημείο για να πάει για ανεφοδιασμό. 

Την ίδια ώρα, οι θυελλώδεις δυτικοί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή έκαναν αδύνατη και την απογείωση των Καναντέρ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπήρξαν τέσσερις αποτυχημένες εντολές απογειώσεων Καναντέρ και ελικοπτέρων από τα αεροδρόμια της Ελευσίνας, της Ανδραβίδας, της Τανάγρας και της Σάμου και τελικά στις 17:37 δόθηκε νέα εντολή για απογείωση ενός ελικοπτέρου S-64 Ericsson από την Ελευσίνα, η οποία έγινε στις 18:12.

Όμως την ώρα που άρχισε να επιχειρεί στην περιοχή ήταν ήδη πολύ αργά. Οι πύρινες φλόγες είχαν περάσει από τη λεωφόρο Μαραθώνος και είχε ήδη κάνει στάχτη το Μάτι, σκορπώντας τον θάνατο. 

Στις 19:00 έφτασε στην περιοχή ένα Super Puma και στις 19:10 άλλο ένα, ενώ από τις 19:10 και μετά προστέθηκαν δύο ακόμα Ericsson, δύο Σινούκ και δύο Καναντέρ… ήταν όμως αργά!

Αποκαλύπτεται επίσης από τις καταθέσεις ότι το όχημα της πυροσβεστικής που είχε ορισθεί για να επιτηρεί την περιοχή Ντράφι – Νταού Πεντέλης για τυχόν έναρξη πυρκαγιάς, δε βρισκόταν στη θέση του, αλλά είχε σταλεί στην Κινέτα. 

Σύμφωνα με το  «Βήμα» στις 16:45 του δόθηκε εντολή να πάει να σβήσει την εστία στο Νταού Πεντέλης, ωστόσο το πλήρωμά του ενημέρωσε ότι βρίσκεται στην Κινέτα.

Το πρώτο πυροσβεστικό όχημα, «βρήκε» την πυρκαγιά στην Καλλιτεχνούπολη, όπως προκύπτει από την κατάθεση αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ., που βρισκόταν εκεί, στις 17:35.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top