Πλήγμα για Ζάκυνθο: Έχασε όλες τις γαλάζιες σημαίες της!

Λόγω καταγγελιών για τη διαχείριση των λυμάτων - Τι τονίζουν από τον δήμο

Τρομερό πλήγμα στην τουριστική εικόνα της Ζακύνθου προκαλεί η απόσυρση όλων των γαλάζιων σημαιών στο νησί από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης.

Η είδηση έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, ενώ προκλήθηκε από καταγγελίες προς τον συγκεκριμένο φορέα σχετικά με τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων και ειδικότερα τις εκροές λυμάτων στο ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη εν γένει τη λειτουργία του Βιολογικού.

Όπως τονίζει το imerazante.gr, οι καταγγελίες αυτές, καθώς και η απουσία ναυαγοσωστών από τις παραλίες, οδήγησαν στην υποστολή των 18 γαλάζιων σημαιών του νησιού.

Αυτό που χρειάζεται να γίνει τώρα είναι να διενεργηθούν αυστηροί έλεγχοι για να αποδειχθεί εάν ισχύουν ή όχι οι καταγγελίες και να παρουσιαστούν ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.

Διότι αν δεν ανατραπεί η απόφαση αυτή, οι γαλάζιες σημαίες δεν θα «ξανασηκωθούν» για δύο χρόνια. Αυτό αναμένεται να έχει μεγάλες συνέπειες για το τουριστικό προφίλ του νησιού, αφού τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη γαλάζια σημαία για τους προορισμούς που επιλέγουν.

Από τη δημοτική αρχή, πάντως, μιλούν για διαφορετική πραγματικότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του star.gr, ο δήμος Ζακύνθου ξεκαθαρίζει πως οι παραλίες του νησιού είναι καθαρές, βάσει και δειγματοληπτικών αποτελεσμάτων. Όπως λένε, το περιστατικό που καταγγέλθηκε για το ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη, ήταν το αποτέλεσμα μιας στιγμιαίας βλάβης, που αποκαταστάθηκε μετά από λίγη ώρα.

Παράλληλα, τονίζουν πως οι γαλάζιες σημαίες χορηγούνται όταν εκπληρώνεται μια σειρά κριτηρίων, 36 στο σύνολο. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η παρουσία ναυαγοσωστών στις παραλίες, με τον δήμο να πετά το γάντι στην κυβέρνηση αφού – όπως λένε – «ποιος θα έρθει για τρίμηνη σύμβαση με 600 ευρώ;».

 

Πέτρος Κατσαβριάς

pkatsavrias@star.gr


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top