ΣτΕ: Συνεχίζει Με Την Παρούσα Διοίκηση Το Ίδρυμα Ευαγγελίστριας Της Τήνου

Θα διεξαχθούν εκλογές την ερχόμενη Κυριακή, 22 Ιουλίου 2018

Ίδρυμα Ευαγγελίστριας Της Τήνου

Με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, το Συμβούλιο της Επικρατείας, αποφάσισε - για το ζήτημα της διοίκησης του Ιδρύματος Ευαγγελίστριας της Τήνου (της Παναγιάς)- να συνεχιστεί η διοίκηση του Ιδρύματος από τη σημερινή διοικούσα επιτροπή μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2018, όταν θα αναλάβει καθήκοντα η νέα. 

Να σημειωθεί ότι η  νέα διοίκηση θα αναδειχθεί από τις εκλογές που θα διεξαχθούν κανονικά την ερχόμενη Κυριακή, 22 Ιουλίου 2018.
 
Τον περασμένο Φεβρουάριο ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, παρά της έντονες αντιδράσεις του Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, έκανε αποδεκτή την βουλευτική τροπολογία (εντάχθηκε στο νόμο 4521/2018) με την οποία το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου επιστρέφει στο προ του 2014 καθεστώς, δηλαδή μετατρέπεται από εκκλησιαστικό ίδρυμα σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και περιέρχεται στον κρατικό έλεγχο και εποπτεία. 

Με διάταξη του ίδιου νόμου καταργείται η συμμετοχή του επιχώριου Μητροπολίτη Σύρου και προέδρου του Ιδρύματος στη ψηφοφορία μεταξύ των μελών της διοικούσας επιτροπής για την ανάδειξη του αντιπροέδρου και του γενικού γραμματέας του Ιδρύματος.

Στη συνέχεια με απόφαση του συντονιστή αποκεντρωμένης διοίκησης Αιγαίου Νίκου Θεοδωρίδη, προκηρυχτήκαν εκλογές για την 22αΙουλίου 2018 μόλις επτά μήνες μετά από τις προηγούμενες, για την ανάδειξη νέας 9μελούς διοικούσας επιτροπής  στο Ίδρυμα και την ανάδειξη πέντε αναπληρωματικών μελών της.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει ο ex officioπρόεδρος του Ιδρύματος Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β’, ο αντιπρόεδρος, ο γενικός γραμματέας και δυο μέλη της διοικούσας επιτροπής οι οποίοι εξελέγησαν κατά τις αρχαιρεσίες που διενεργήθηκαν την 10η Δεκεμβρίου 2017 και είχαν θητεία σε  βάθος χρόνου μιας τριετίας (μέχρι 31.12.2020).

Υποστηρίζουν, ότι η πρόωρη κατάργησή τους μετά  τη συμπλήρωση ενός μόνο εξαμήνου από την έναρξη της θητείας τους, είναι αντίθετη σε πλειάδα διατάξεων του Συντάγματος και της νομοθεσίας. Επισημαίνουν ότι παραβιάζεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη θρησκευτική ελευθερία και οι συνταγματικές αρχές της συνέχειας των δημοσίων υπηρεσιών, της ορθολογικής οργάνωσης της δημόσιας διοίκησης και της ισότητας. 

Σήμερα, το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Γεώργιο Παπαγεωργίου και εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Μαρίνα Παπαγεωργίου εξέδωσαν την υπ΄ αριθμ. 200/2018 απόφασή του, με την οποία έκανε δεκτή μερικά την αίτηση αναστολή του Μητροπολίτη Σύρου Δωροθέου Β’, κ.λπ.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, κατ΄ αρχάς, έκριναν ότι δεν μπορούν να χορηγήσουν αναστολή ως προς σκέλος που αφορά την διεξαγωγή των εκλογών την ερχόμενη Κυριακή, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν οι προσφεύγοντες δεν επικαλούνται και δεν αποδεικνύουν ότι συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι σοβαρής και ανεπανόρθωτης βλάβης που να δικαιολογούν την κατ΄ εξαίρεση  χορήγηση αναστολής.
            
Παράλληλα, εν όψει της ανάγκης διασφαλίσεως της συνεχούς λειτουργίας  του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας της Τήνου –δεδομένου μάλιστα ότι κατά το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα πραγματοποιούνται στην Τήνο δυο μεγάλες πανηγύρεις (του Οράματος της Οσίας Πελαγίας, στις 23 Ιουλίου και του Δεκαπενταύγουστου (της Παναγίας) όπου στην Τήνο συρρέουν χιλιάδες πιστοί από όλη την Ελλάδα- το ΣτΕ   χάριν του Δημοσίου συμφέροντος διέταξε, η διοίκηση του Ιδρύματος να πραγματοποιείται από την υφισταμένη διοικούσα επιτροπή μέχρι 30 Οκτωβρίου 2018 που θα αναλάβει καθήκοντα η νέα διοικούσα επιτροπή η οποία θα αναδειχθεί από τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top