Εξαρθρώθηκε σπείρα πορτοφολάδων

Είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος στο κέντρο της Αθήνας

Τα κλοπιμαία της σπείρας πορτοφολάδων που εξάρθρωσε η ΕΛΑΣ

Σπείρα πορτοφολάδων που είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος τουριστών και πολιτών στο κέντρο της Αθήνας κατάφερε να εξαρθρώσει η αστυνομία, πραγματοποιώντας τεράστια επιχείρηση που διήρκησε τέσσερις μέρες. 

Η επιχείρηση ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη και ολοκληρώθηκε χθες, Δευτέρα. Συνολικά συνελήφθησαν 30 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 14 – 39 ετών, μεταξύ των οποίων τα αρχηγικά μέλη της σπείρας και 8 ανήλικοι. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας ταυτοποιήθηκαν επίσης και αναζητούνται άλλοι 21 συνεργοί τους, ηλικίας 16 – 42 ετών, ανάμεσά τους και τρεις έγκλειστες σε φυλακές της χώρας. 

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών κατά συναυτουργία, τετελεσμένων και σε απόπειρα καθώς και για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.

Όπως προκύπτει από τη μέχρι τώρα έρευνα, ταυτοποιήθηκαν 57 περιπτώσεις κλοπών, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή τους σε τουλάχιστον 300 περιπτώσεις.

Τα πλοκάμια της σπείρας μάλιστα είχαν απλωθεί και εκτός Αθηνών, σε Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, αλλά και πόλεις της Ισπανίας και της Γαλλίας. 

Πώς ενεργούσε η σπείρα

Οι αρχηγοί έβρισκαν νεαρές και όμορφες γυναίκες, κυρίως από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και τις προσκαλούσαν στην Ελλάδα. Στη συνέχεια τους έβρισκαν σπίτια ή ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας και τις εκπαίδευαν πώς να αρπάζουν πορτοφόλια και τσάντες κυρίως τουριστών που επισκέπτονταν το ιστορικό κέντρο της πόλης. Όταν ήταν έτοιμες λοιπόν τις τοποθετούσαν σε πολυσύχναστα πόστα και εφάρμοζαν στην πράξη όσα είχαν μάθει. 

Η μετακίνηση των μελών από πόλη σε πόλη πραγματοποιούνταν βάσει προγράμματος από τους αρχηγούς για να μην μπορεί η αστυνομία να τους εντοπίσει και για να επεκταθεί και να διατηρηθεί η δράση της σπείρας και σε περιοχές εκτός του κέντρου της Αθήνας. 

Οι ληστές πετούσαν όσα κλοπιμαία, πορτοφόλια και τσάντες δεν χρειάζονταν περιμετρικά των σταθμών του Μετρό, ενώ τα χρήματα πήγαιναν κατά κύριο λόγο στους αρχηγούς που έδιναν ένα χαρτζιλίκι στις γυναίκες – δολώματα. 

Τα χρήματα και το συνάλλαγμα έφευγαν αυθημερόν από διάφορα ανταλλακτήρια του κέντρου, ενώ η σύνθεση των κλεφτών άλλαζε ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να μην κινούν υποψίες. 

Επιπλέον, περίπου μετά από ένα μήνα, ανανέωναν πλήρως την ομάδα, αποστέλλοντας μέλη στην Γαλλία και Ισπανία και φέρνοντας από τις χώρες αυτές, άλλα μέλη.

Πώς ξάφριζαν τα πορτοφόλια των τουριστών 

Τα μέλη της σπείρας είχαν τρεις μεθόδους για να ξαφρίζουν πορτοφόλια και τσάντες από τα θύματά τους. 

  1. Προσποιούμενοι τους τουρίστες έχοντας και την ανάλογη αμφίεση, ζητούσαν οδηγίες στο χάρτη. Ένας μέλος απασχολούσε το «θύμα» με το χάρτη και το έτερο αφαιρούσε το πορτοφόλι ή την τσάντα.
  2. Δημιουργώντας, τεχνητό συνωστισμό.
  3. Εισερχόμενα σε γκρουπ τουριστών, προσποιούνταν τα μέλη του γκρουπ και κατά την περιήγηση στα αξιοθέατα, έψαχναν τη κατάλληλη ευκαιρία για να αφαιρέσουν αντικείμενα.

Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, το χρηματικό ποσό των -1.000- ευρώ, πλήθος πορτοφολιών, τσαντών, κινητών τηλεφώνων και 10αδες τουριστικοί χάρτες.

Οι δράστες με τη δικογραφία, που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγούνται στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top