Γαϊδουράκια στη Σαντορίνη. Σύμβολο και στοιχείο κατατεθέν του νησιού. Τα φιλήσυχα και ανθεκτικά ζώα μεταφέρουν τουρίστες από το παλιό λιμάνι στα Φηρά, μία παράδοση που κρατά πάνω από 20 χρόνια.
Φιλοζωικές οργανώσεις έχουν εκφράσει την ανησυχία τους κατά καιρούς για την ταλαιπωρία στην οποία υπόκεινται τα γαϊδουράκια, ανεβαίνοντας περίπου 520 σκαλοπάτια με έναν άνθρωπο στη ράχη τους και κάτω από τον ζεστό ήλιο του καλοκαιριού. Με το θέμα μάλιστα ασχολήθηκε πρόσφατα και ο βρετανικός Τύπος. Σε άρθρο της, η Dailymail κατέγραψε αντιδράσεις Άγγλων τουριστών που επισκέφθηκαν τη Σαντορίνη κι έκαναν τη διαδρομή με τα γαϊδουράκια, υποστηρίζοντας ότι είναι βάρβαρο αυτό που συμβαίνει στα ζώα. Το άρθρο αναφέρει και επικριτικές εκθέσεις φιλοζωικών, που επικεντρώνουν τη δράση τους γύρω από τα γαϊδουράκια, από το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ.
Ο Πρόεδρος του Σωματείου Ημιονηγών Σαντορίνης, μιλώντας στο star.gr, υποστηρίζει πως δεν είναι σκληρή δουλειά για τα γαϊδουράκια και λέει πως η φροντίδα των ζώων είναι άψογη. Την ίδια ώρα, ο Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών εκφράζει τη δική του θέση για το ζήτημα.
«Όλη η καλντέρα έχει χτιστεί χάρη σε αυτά τα ζώα. Όπου δεν υπάρχει πρόσβαση με αυτοκίνητο, τα γαϊδουράκια είναι αυτά που μετέφεραν (από) οικοδομικά υλικά, μέχρι οτιδήποτε άλλο. Οι ιδιοκτήτες τους μπορεί να τα προσέχουν, ωστόσο δεν είναι τόσο ωραία εικόνα να βλέπεις ένα ζώο να κουβαλά έναν άνθρωπο μέσα στο λιοπύρι σε τόσο μεγάλη διαδρομή», λένε κάτοικοι της Σαντορίνης στο star.gr.
Είναι βάρβαρη για το ζώο η μεταφορά τουριστών; Κακομεταχειρίζονται οι ιδιοκτήτες τους τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης;
«Δεν είναι βάρος για το γαϊδουράκι – Είναι σαν να κουβαλάει άνθρωπος 1 κιλό αλεύρι»
O Γιάννης Ξαγοράκης είναι ο Πρόεδρος του Σωματείου Ημιονηγών Σαντορίνης. Έχει 10 γαϊδουράκια και κάνει αυτό το επάγγελμα περίπου 20 χρόνια. Μιλώντας στο star.gr εξηγεί για ποιο λόγο δεν είναι σκληρή δουλειά η μεταφορά των τουριστών για τα εν λόγω ζώα και όπως λέει «αυτοί που το παίζουν φιλόζωοι, το βράδυ τρώνε μπριζόλες στα εστιατόρια του νησιού».
Όπως υποστηρίζει, με τα χρήματα που βγάζει, φροντίζει τόσο τα ζώα του, όσο και την οικογένεια του. «Εγώ βγάζω το ψωμάκι μου με τα ζώα και με τα ίδια χρήματα τρώνε κι εκείνα και ταΐζω και την οικογένεια μου. Δεν τρώω μπριζόλες, τρώω χόρτα, όπως τρώνε τα ζώα μου», λέει ο Γιάννης Ξαγοράκης στο star.gr.
«Τα ζώα αντέχουν. Παλιά έκαναν πολύ πιο σκληρή δουλειά. Κουβαλούσαν μεγαλύτερο φορτίο από το λιμάνι μέχρι πάνω. Τώρα κουβαλούν έναν άνθρωπο που ζυγίζει το πολύ 100 κιλά και το ζώο ζυγίζει 800 κιλά με έναν τόνο. Είναι σαν να πηγαίνεις εσύ κάπου, κουβαλώντας 1 κιλό αλεύρι», εξηγεί ο Πρόεδρος του Σωματείου.
«Όποιος θέλει, μπορεί να έρθει να ελέγξει αν είναι η φροντίδα τους άψογη ή αν υπάρχει έστω κι ένα ζώο πλέον που να έχει την παραμικρή πληγή» καταλήγει.
Από την άλλη πλευρά, η Στέλλα Καλαμάκη, μέλος του Δ.Σ. του (Εθελοντικού) Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών, αναφέρει στο star.gr ότι πολίτες έχουν κάνει εκατοντάδες καταγγελίας για κακομεταχείριση ζώων στην Ύδρα, τη Σαντορίνη και τα νησιά γενικότερα.
«Στο παρελθόν έχουν γίνει κατασχέσεις ζώων στην Κάσο, εξαιτίας κακομεταχείρισης από τους ιδιοκτήτες τους», όπως λέει.
Ωστόσο, επισημαίνει ότι οι φιλοζωικοί σύλλογοι δε θεωρούν κακοποίηση το γεγονός ότι χρησιμοποιείται το ζώο ως μεταφορικό μέσο. «Κακοποίηση είναι να μην έχει ιατρική περίθαλψη, να έχει πληγές, να εργάζεται πολλές ώρες κάτω από τον ήλιο χωρίς νερό. Οι συνθήκες δηλαδή διαβίωσής τους να είναι καλές».
της Σοφίας Βάγκα
email: svagka@star.gr
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.