Πεδίο μάχης η Μυτιλήνη! "Κάψτε τους ζωντανούς" φώναζαν ακροδεξιοί για τους μετανάστες

Εικόνες ντροπής στη Λέσβο

Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν το βράδυ της Κυριακής στο κέντρο της Μυτιλήνης, όπου εδώ και μέρες πρόσφυγες και μετανάστες πραγματοποιούν κατάληψη της πλατείας Σαπφούς.

Μάλιστα ο αριθμός των μεταναστών που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης αυξήθηκε αρκετά, καθώς πολλοί μετανάστες έφτασαν στην πλατεία από τον καταυλισμό της Μόριας.

Οι μετανάστες σχημάτισαν ανθρώπινες αλυσίδες και έβαλαν στο κέντρο τους γυναίκες και παιδιά.

Απέναντί τους παρατάχθηκαν ομάδες πολιτών με εμφανή ακροδεξιά διακριτικά και ανάμεσά τους παρατάχθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ διμοιρία των ΜΑΤ περικύκλωσε τους μετανάστες.

Οι ομάδες των ακροδεξιών επιχείρησαν να διασπάσουν τον κλοιό που είχαν αναπτύξει οι αστυνομικές δυνάμεις γύρω από την ομάδα των προσφύγων και των μεταναστών. Αρκετοί μάλιστα από αυτούς φώναζαν «κάψτε τους ζωντανούς», πετούσαν ναυτικές φωτοβολίδες, κροτίδες, πέτρες από ξηλωμένα λιθόστρωτα και παρτέρια της πλατείας, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα.

Στο πλευρό των προσφύγων και των μεταναστών, είχαν σπεύσει πολίτες του αριστερού και του αντιεξουσιαστικού χώρου, καθώς και ομάδα αλληλέγγυων.

Τα πνεύματα άναψαν και πολύ γρήγορα ξεκίνησαν μάχες σώμα με σώμα, με αρκετούς ακροδεξιούς να απωθούνται στα γύρω στενά, όπου και σημειώθηκαν επεισόδια μικρότερης έντασης.

Κάποια στιγμή η κατάσταση ξέφυγε ολοκληρωτικά από κάθε έλεγχο, καθώς ομάδα πολιτών εκτόξευσε βεγγαλικά και κροτίδες εναντίον των μεταναστών και των προσφύγων.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών, με τους μετανάστες να απαντούν στις κροτίδες με συνθήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης μεταφέρθηκαν αρκετοί τραυματίες, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά που αντιμετώπιζαν αναπνευστικά προβλήματα από τα χημικά και τις κροτίδες.

Πεδίο μάχης η Μυτιλήνη

Όλα ξεκίνησαν περίπου στις 20.00 το βράδυ της Κυριακής, αμέσως μετά την καθιερωμένη από στρατιωτικό άγημα υποστολή της σημαίας σε παρακείμενο στην πλατεία Σαπφούς χώρο. Εκεί είχε συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός πολιτών σε ένδειξη συμπαράστασης στους κρατούμενους στις τουρκικές φυλακές Έλληνες στρατιωτικούς. Μετά το πέρας της τελετής, η μεγάλη πλειονότητα των συγκεντρωμένων αποχώρησε, αλλά περίπου 200 άτομα κινήθηκαν προς την πλατεία απαιτώντας την εκκένωση της από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Γύρω στις 22.00 οι συγκεντρωμένοι που ως τότε προσπαθούσαν απλά να απωθήσουν τους αστυνομικούς, ενισχύθηκαν από ομάδες νεαρών από χωριά του νησιού, καθώς μέσω Facebook είχαν ζητήσει... ενισχύσεις. 

Εκείνοι ήταν που άρχισαν την επιχείρηση εναντίον των αστυνομικών, ανάβοντας φωτιές σε κάδους απορριμμάτων τους οποίους κυλούσαν προς τα ΜΑΤ. «Οχυρωμένοι» πίσω από τους κάδους, πετούσαν φωτοβολίδες και βεγγαλικά με στόχο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ιδιαίτερα τα γυναικόπαιδα, που ήξεραν πως υπήρχαν εκεί. 

Περίπου στις 23.00, οι ακροδεξιοί επιχείρησαν κυκλωτική κίνηση, επιτιθέμενοι από τη μεριά της αγοράς. Τότε έγινε πεδίο μάχης ολόκληρη η πλατεία Σαπφούς και η προκυμαία Μυτιλήνης. Ακροδεξιά στοιχεία και μόνο πλέον, καθώς οι υπόλοιποι πολίτες που απλά διαμαρτύρονταν είχαν αποχωρήσει, πέταξαν πάνω σε παιδιά και γυναίκες προσφύγων και μεταναστών φωτοβολίδες και κροτίδες. Η αστυνομία έκανε τότε για να περιφρουρήσει τις ζωές και την ασφάλεια των μεταναστών, χρήση δακρυγόνων.

Στη 01.00 τα επεισόδια μεταφέρθηκαν από την προκυμαία της Μυτιλήνης. Έβαλαν φωτιά σε κάδους στήνοντας οδοφράγματα στις αστυνομικές δυνάμεις και διακόπτοντας την κυκλοφορία σε όλο το λιμάνι.

Περίπου στις 03.00, απωθήθηκαν από τον χώρο της πλατείας αλληλέγγυοι, μετανάστες και κάποιοι ντόπιοι. Στελέχη του Λιμενικού Σώματος καταδίωξαν ομάδα 15 ατόμων αγνώστου ταυτότητας, που κατευθυνόταν στο χώρο των επεισοδίων με ρόπαλα.

Την ίδια στιγμή, ο καταυλισμός στη Μόρια είχε τεθεί σε επιφυλακή για την πιθανότητα αντιπερισπασμού.

Στις 05.20 άρχισε η επιχείρηση της αστυνομίας για τη μεταφορά των μεταναστών στη Μόρια και στις 05.30, η κατάσταση είχε εκτονωθεί.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top