Ιεροσόλυμα: Η Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός – Πότε φθάνει στην Ελλάδα

Με ξεχωριστές πτήσεις σε Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Κω και Κάρπαθο - Νέα ενημέρωση 20:40

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων και οι κληρικοί του Αγίου Τάφου βρίσκονται στον Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα για την Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 12 το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου.

Μετά τη λήξη της τελετής ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Θεόφιλος, παραδίδει το Άγιο Φως στον εκπρόσωπο της ελληνικής Πολιτείας, το οποίο αναμένεται να φθάσει στην Ελλάδα στις 18.30 στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, με κυβερνητικό αεροσκάφος.

Στην Αθήνα όπως και στη Θεσσαλονίκη, -όπου η άφιξη του Αγίου Φωτός προγραμματίζεται για τις 21.50 στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»-, θα πραγματοποιηθεί ειδική τελετή για την υποδοχή του.

(Στιγμιότυπο από την περσινή άφιξη της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Πατριαρχείο και στον Πανάγιο Τάφο 15/4/2017)

Με τα αεροσκάφη της Sky Express θα μεταφερθεί το Άγιο Φως σε Κέρκυρα, Κω και Κάρπαθο, αμέσως μετά την άφιξη του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα.

Συγκεκριμένα, θα φτάσει στην Κέρκυρα με την προγραμματισμένη πτήση της Sky Express Αθήνα-Κέρκυρα, ενώ με έκτακτες πτήσεις αποκλειστικά για το σκοπό αυτό σε Κω και Κάρπαθο.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των πτήσεων:

Αθήνα - Κέρκυρα 20:00 - 21:05

Αθήνα - Κως 19:15 - 20:05

Κως - Κάρπαθος 20:25 - 21:00

Το Άγιο Φως που ανάβει μέσα από τον Πανάγιο Τάφο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, το μεσημέρι του Μεγάλο Σαββάτου, αποτελεί θαύμα για τους ορθόδοξους χριστιανούς, "καθώς αποδεικνύει το Μέγα Μυστήριο της εκ νεκρών Ανάστασης του Ιησού Χριστού".  Από εκεί το Φως διανέμεται σε όλες τις μητροπόλεις της Χριστιανοσύνης.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων:

«Το Άγιο Φως συμβολίζει αλλά και αποδεικνύει περιτρανώς το Μέγα Μυστήριον της εκ νεκρών Αναστάσεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Μάς γεμίζει αισθήματα πνευματικής, ψυχικής και θρησκευτικής ανατάσεως. Αἱ καρδίαι όλων χτυπούν απὸ πίστην, θαυμασμόν και ελπίδα διά το Μέγα μυστήριον της Ζωής. Πρόκειται δια αληθινόν θαύμα, το οποίον δεν χωρά καμιάν αμφισβήτησίν.

Ἀπὸ τὸ πρωὶ τοῦ Μεγάλου Σαββάτου χιλιάδες πιστοί τῆς Ἱερουσαλὴμ καὶ προσκυνηταὶ ἀπὸ ὅλα τὰ μέρη τοῦ κόσμου κατακλύζουν τὸν Ναὸν τῆς Ἀναστάσεως διὰ νὰ παρακολουθήσουν τὴν Τελετὴν τοῦ Ἁγίου Φωτός.

Τὴν 12ηνμεσημβρινὴν ὁ Ὀρθόδοξος Πατριάρχης τῶν Ἱεροσολύμων συνοδείᾳ Ἀρχιερέων καὶ ἄλλων Κληρικῶν φθάνει εἰς τὸ Πατριαρχεῖον. Εἰσέρχεται εἰς τὸ Ἅγιον Βῆμα τοῦ Καθολικοῦ καὶ οἱ ἑτερόδοξοι παίρνουν τὴν ἄδειαν διὰ νὰ λάβουν μέρος εἰς τὴν Τελετήν. Κατόπιν οἱ Ἀρχιερεῖς καὶ Κληρικοὶ ντύνονται μὲ ἄμφια καὶ ὁ Πατριάρχης μὲ τὴν πλήρη Ἀρχιερατικὴν στολήν. Ὁ Πατριάρχης ἡγεῖται τῆς πομπῆς, ἡ ὁποία ξεκινᾶ ἀπὸ τὸ Ἅγιον Βῆμα τοῦ Καθολικοῦ καὶ βαδίζει τρεῖς φορὰς πέριξ τοῦ ἱεροῦ Κουβουκλίου ὑπὸ τῶν ἤχων τῶν ψαλμωδῶν, οἱ ὁποῖοι ψάλλουν τὸ «Τὴν Ἀνάστασίν σου Χριστὲ Σωτήρ...».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top