Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις στο Αιγαίο – «Νύχτα των στρατηγών» στο Πεντάγωνο

Το «πολεμικό συμβούλιο» και το Πάσχα που θα βρει φέτος σε εγρήγορση τις Ένοπλες Δυνάμεις

Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις στο Αιγαίο

Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις στο Αιγαίο, μετά την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων και τις ενδείξεις για ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο που θα επιδιώξει η Άγκυρα για να αμφισβητήσει την εθνική κυριαρχία σε νησίδες ή και μικρά νησιά του αρχιπελάγους.     

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα της  Real News , την περασμένη Τρίτη κατά τη σύσκεψη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, στη σύσκεψη ανάμεσα στον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο και τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων εξελίχθηκε επί της ουσίας σε  ένα «πολεμικό συμβούλιο».

Το γενικότερο κλίμα ήταν βαρύ και οι εντολές που έδωσαν οι αρχηγοί έκαναν σαφές ότι η κατάσταση μπορεί να κλιμακωθεί «γρήγορα και ανεξέλεγκτα».

Επί τάπητος τέθηκαν όλα τα σενάρια που ενδεχομένως να κληθούν να αντιμετωπίσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις:  Από «σημειακά θερμά επεισόδια» μέχρι ένοπλη σύρραξη, η οποία μπορεί να προκληθεί με αφορμή απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων σε κάποιο νησί του Αιγαίου.

Από τη συζήτηση δεν εξαιρέθηκαν ακόμη και «παράλογες»  πληροφορίες για εκδήλωση πρόκλησης σε κατοικημένα μικρά νησιά.

«Αν η Τουρκία αποφασίσει να ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να την ακολουθήσουμε», λένε επιτελείς του ΥΠΕΘΑ σύμφωνα με το δημοσίευμα.  

Στη σύσκεψη εξετάσθηκαν όχι μόνο τα σενάρια επιθετικής ενέργεια της Τουρκίας αλλά και η  προετοιμασία που πρέπει να γίνει,  ενώ συζητήθηκαν οι χρόνοι αντίδρασης, η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με ανθρώπινο δυναμικό,  η χρησιμότητα της Εθνοφυλακής και η επικαιροποίηση του συστήματος επιστράτευσης, όπως επίσης οι ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων σε όπλα, ειδικά αεροπορικά.

Ακριβώς για να δοκιμαστούν στην πράξη  τα αντανακλαστικά των Ενόπλων Δυνάμεων, στις 05:00 τα ημερώματα της Τετάρτης δόθηκε η διαταγή για άμεση ενεργοποίηση της «Δύναμης Δέλτα», ενώ το ίδιο είχε γίνει και την Παρασκευή.

Το φετινό Πάσχα πάντως  θα βρει τις Ένοπλες Δυνάμεις σε συναγερμό. Μπορεί οι άδειες να μην κόπηκαν, αλλά όσοι πήραν έχουν εντολή να μην απομακρυνθούν από τον τόπο όπου υπηρετούν.

Η παρατεταμένη επιφυλακή είναι όμως ένα πρόβλημα που απασχολεί τους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ, καθώς εξετάζεται και το σενάριο η κόπωση των Ενόπλων Δυνάμεων να είναι ένας από τους στόχους

των Τούρκων.  

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top