Φαρμάκι τα πρόστιμα με τον νέο ΚΟΚ – Έως 600 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος

Τι προβλέπει ο νέος κώδικας

Φαρμάκι τα πρόστιμα με τον νέο ΚΟΚ

Αυστηρότερος γίνεται ο νέος Κώδικας Όδικης Κυκλοφορίας, ο οποίος εισήχθη την Τρίτη σε συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτικής επιτροπή.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών «Ρυθμίσεις θεμάτων μεταφορών και άλλες διατάξεις», στο οποίο περιλαμβάνεται ο νέος ΚΟΚ προβλέπει μείωση 40% σε όλα τα πρόστιμα με εξαίρεση όμως τις εξής σοβαρές παραβάσεις:

  • Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ,
  • Η συμμετοχή σε αυτοσχέδιους αγώνες
  • Η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη αλλά και stop
  • Η επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμού, ανταγωνισμού,
  • Η παράνομη προσπέραση.

Στις περιπτώσεις αυτές τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά και μάλιστα προβλέπεται ότι εάν ο οδηγός διαπράξει τρεις φορές κάποιες από τις παραπάνω παραβάσεις μέσα σε πέντε χρόνια θα του αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει τριπλάσια προσαύξηση, ανάλογα με το εισόδημα του κάθε οδηγού, ενώ καταργείται η διάταξη που προέβλεπε τη μείωση του προστίμου στο μισό αν ο οδηγός το πλήρωνε μέσα σε δέκα μέρες.

Ο νέος ΚΟΚ χωρίζει τις παραβάσεις σε τρεις κατηγορίες, χαμηλής, μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας και ανάλογα διαμορφώνει και τα πρόστιμα.

Έτσι για τις παραβάσεις της πρώτης κατηγορίας τα πρόστιμα είναι μέχρι 100 ευρώ, για τη δεύτερη από 101 – 300 ευρώ και για την τρίτη από 301 – 600 ευρώ.

 Επίσης προβλέπονται οι κατηγορίες της πολύ υψηλής συχνότητας και της αντικοινωνικής συμπεριφοράς για τις παραβάσεις των οποίων θα αφαιρείται και η άδεια οδήγησης για 60 μέρες.

Σε περίπτωση που μιλάτε στο κινητό τηλέφωνο την ώρα που οδηγείται, δεν φοράτε ζώνη ασφαλείας, κράνος ή τα παιδιά δεν είναι δεμένα στο πίσω κάθισμα με ζώνη ασφαλείας, προβλέπονται η αφαίρεση διπλώματος και πινακίδων για 60 ημέρες. Μάλιστα αν υποπέσετε στις ίδιες παραβάσεις μέσα σε έξι μήνες θα πρέπει να επαναλάβετε τις εξετάσεις οδήγησης.

Από την κατηγορία της επιβολής προστίμων με εισοδηματικά κριτήρια εξαιρούνται μία σειρά από σοβαρές παραβάσεις όπως η κατανάλωση αλκοόλ, η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη, οι διατάξεις για τον τρόπο προσπέρασης οχημάτων, κλπ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top