Αλλάζουν όλα στις εξετάσεις και στη βαθμολόγηση στο Λύκειο – Τι θα ισχύσει για τις μετεγγραφές

Ανατροπές με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

Σαρωτικές αλλαγές φέρνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας στον τρόπο που θα βαθμολογούνται από εδώ και στο εξής οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου, αλλά και στον τρόπο που θα εξετάζονται.

Από φέτος λοιπόν οι τελειόφοιτοι θα εξετάζονται σε Μαθηματικά, Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, Βιολογία και Ιστορία.

Η ώρα της εξέτασης για κάθε μάθημα θα είναι δύο ώρες, εκτός από το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας που θα εξετάζεται τρεις ώρες.

Μάλιστα στο συγκεκριμένο μάθημα, αλλάζει και ο τρόπος εξέτασης, καθώς οι μαθητές εκτός από την έκθεση και τις λεξικολογικές ασκήσεις, θα εξετάζονται και σε απόσπασμα κειμένου.

Επίσης, στην εξέταση των Αρχαίων της Β΄ Λυκείου θα προστεθεί ο Επιτάφιος του Θουκυδίδη, ενώ θα είναι υποχρεωτικές δημιουργικές εργασίες στην Α΄ και Β΄ Λυκείου, οι οποίες θα εκπονούνται κατά τις διδακτικές ώρες των μαθημάτων, τουλάχιστον σε ένα από τα διδασκόμενα αντικείμενα. Στην Γ΄ Λυκείου η δημιουργική εργασία θα είναι προαιρετική.

Το νέο νομοσχέδιο ορίζει επίσης ότι θα γίνεται ένα ωριαίο διαγώνισμα το τετράμηνο και απροειδοποίητα τεστ, διάρκειας 10 – 15 λεπτών και θα αυξηθεί το διδακτικό έτος κατά δύο εβδομάδες.

Τι θα ισχύσει για τις μετεγγραφές

Από φέτος θα ισχύσουν και οι αλλαγές για τις μετεγγραφές αδελφών. Προτεραιότητα θα έχουν οι φοιτητές που βρίσκονται σε απόλυτη οικονομική δυσχέρεια και θα ζητήσουν από κοινού με τα αδέλφια τους τη μετεγγραφή τους σε άλλο αντίστοιχο τμήμα.

H διάταξη αναφέρει ότι εάν συντρέχει απόλυτη οικονομική δυσχέρεια, τα αδέρφια μπορούν, με την παραπάνω σειρά προτεραιότητας, από κοινού να μετεγγραφούν σε αντίστοιχο Τμήμα:

«1. της Περιφερειακής Ενότητας, στην οποία οι γονείς τους διαμένουν μόνιμα ή έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας,

2. σε οποιαδήποτε άλλη Περιφερειακή Ενότητα, πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης και

3. στην Περιφερειακή Ενότητα Αθήνας ή Θεσσαλονίκης. Μόνο σε περίπτωση απόλυτης οικονομικής δυσχέρειας μπορεί να αιτηθεί μετεγγραφής και φοιτητής του οποίου ο αδελφός φοιτά και διαμένει στην Περιφερειακή Ενότητα στην οποία οι γονείς του διαμένουν μόνιμα ή έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας. Τα οικονομικά κριτήρια για την εφαρμογή της παρούσας περίπτωσης ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top