Ένωση Δικαστών VS Θάνου: «Θεσμικά ανεπίτρεπτη η παρέμβασή της για τη Novartis»

«Χωρίς καμία εξουσία παρεμβαίνει σε ένα ζήτημα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών»

Η Ένωση Δικαστών-Εισαγγελέων κατά της Βασιλικής Θάνου

Μετά τη νέα παρέμβαση που έκανε η πρώην Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, για τη «Novartis», όπου μεταξύ άλλων αναφέρει πως είναι «μη νόμιμο το αίτημα σύγκλισης της ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών», η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, εξέδωσε ανακοίνωση με τη οποία χαρακτηρίζει ανεπίτρεπτη και νομικά εσφαλμένη την παρέμβαση της κας Θάνου.

Παράλληλα η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, στην ανακοίνωσή της υπενθυμίζει πως ανάλογη κίνηση είχε γίνει και στο παρελθόν με την υπόθεση της Χρυσής Αυγής και πως μόνοι αρμόδιοι να το κρίνουν είναι οι δικαστές του Εφετείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νέα παρέμβαση της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου, Β. Θάνου για τη Novartis

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ:

 

«Η χθεσινή δήλωση της Προϊσταμένης του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού περί έλλειψης αρμοδιότητας του Εφετείου Αθηνών να αναθέσει την υπόθεση Novartis σε ειδικό Εφέτη-Ανακριτή είναι αφενός θεσμικά ανεπίτρεπτη διότι χωρίς καμία εξουσία παρεμβαίνει σε ένα ζήτημα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών και αφετέρου νομικά εσφαλμένη τουλάχιστον ως προς την διαδικασία σύγκλησής της.

Θυμίζουμε ότι ακριβώς όμοια ήταν η περίπτωση της Χρυσής Αυγής στην οποία το Εφετείο όρισε ειδικό Εφέτη-Ανακριτή ενώ αρχικά την ανάκριση διεξήγαγε Ανακριτής Διαφθοράς του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Είναι εντελώς ακατανόητες και στερούμενες κοινής λογικής οι αναφορές μερίδας του Τύπου περί απόπειρας συγκάλυψης της υπόθεσης εάν αυτή ανατεθεί σε Εφέτη-Ανακριτή. Δεκάδες υποθέσεις στο παρελθόν ανατέθηκαν σε Εφέτες-Ανακριτές λόγω της σπουδαιότητάς τους και της μεγαλύτερης εμπειρίας που διαθέτουν οι Ανώτεροι Δικαστές, χωρίς βεβαίως να αμφισβητείται από κανέναν η ικανότητα των Δικαστικών Λειτουργών του πρώτου βαθμού.

Η επιλογή του Εφέτη-Ανακριτή γίνεται σύμφωνα με το Νόμο και με πλήρη διαφάνεια από την Ολομέλεια του Δικαστηρίου και είναι ανήθικος και υποβολιμαίος οποιοσδήποτε υπαινιγμός διατυπώνεται από δημοσιογράφους. Σε κάθε περίπτωση η αποκλειστική κρίση για ένα τέτοιο ζήτημα ανήκει στους Δικαστές του Εφετείου και κανείς δεν δικαιούται να προβαίνει σε υποδείξεις για την άσκηση ή μη του δικαιοδοτικού τους καθήκοντος».

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top