Μπλόκο από τους οπτικούς για τις αλλαγές στη χορήγηση γυαλιών από τον ΕΟΠΥΥ

Θεωρούν ότι θα επηρεάσει αρνητικά τη βιωσιμότητα των καταστημάτων τους

Μπλόκο από οπτικούς στις αλλαγές στη χορήγηση γυαλιών

Στο νέο τρόπο παροχής γυαλιών οράσεων από τον ΕΟΠΥΥ αντιδρούν οι οπτικοί, καθώς θεωρούν ότι θα επηρεάσει αρνητικά τις επιχειρήσεις τους.

Ο ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε ότι πλέον οι ασφαλισμένοι δε θα χρειάζεται να πληρώνουν εκείνοι το αντίτιμο για τα γυαλιά οράσεως που αγοράζουν, γλιτώνοντάς τους έτσι από την ταλαιπωρία της γραφειοκρατίας.

Αντ’ αυτού κάλεσε τους ιδιοκτήτες καταστημάτων με οπτικά να εκδηλώσουν ενδιαφέρον, ώστε να αποζημιώνονται κατευθείαν από τον οργανισμό.

Τρεις εβδομάδες μετά όμως από την πρόσκληση αυτή, οι ιδιοκτήτες οπτικών ειδών βλέπουν με επιφύλαξη το νέο εγχείρημα, παρά τις διαβεβαιώσεις από τον ΕΟΠΥΥ ότι μόνο κερδισμένοι μπορούν να βγουν από την αλλαγή αυτή.

Η απόφαση των οπτικών θα ληφθεί στις γενικές συνελεύσεις των συλλόγων τους την ερχόμενη Κυριακή 11 Φεβρουαρίου.  

Σύμφωνα με τα όσα δρομολογεί ο ΕΟΠΥΥ, οι ασφαλισμένοι θα παραλαμβάνουν τα γυαλιά από τα καταστήματα οπτικών χωρίς να πληρώσουν και μόνο με τη γνωμάτευση από το γιατρό τους.

Κατόπιν οι οπτικοί που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ θα αποζημιώνονται απευθείας από τον Οργανισμό με βάση το περιεχόμενο της σύμβασης που προωθείται. Η αποζημίωση δεν θα είναι άμεση αλλά θα γίνεται στο πλαίσιο των 90 ημερών, όπως ισχύει για όλους τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ.

Οι οπτικοί όμως δεν εμπιστεύονται τις διαβεβαιώσεις του ΕΟΠΥΥ, αλλά αντιθέτως θεωρούν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα επηρεάσει αρνητικά τη βιωσιμότητα των καταστημάτων τους, καθώς θα περιμένουν εβδομάδες και μήνες να πληρωθούν για είδος που έχει προκαταβληθεί. 

Εκτός από το θέμα της αποπληρωμής, οι οπτικοί προβάλλουν ισχυρές ενστάσεις και σε ό,τι αφορά το clawback, την επιστροφή δηλαδή της υπέρβασης της κλειστής ετήσιας δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για τα γυαλιά οράσεως.

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, η ετήσια δαπάνη για τα γυαλιά οράσεως και τα συναφή οπτικά είδη των ασφαλισμένων ήταν περί τα 47 εκατ. ευρώ. Στη συνάντηση τους με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας το ποσό της κλειστής δαπάνης για οπτικά στρογγυλοποιήθηκε προς τα πάνω, στα 50 εκατ. ευρώ, με βάση τον πολλαπλασιασμό των οφθαλμικών προβλημάτων στην Ελλάδα αλλά και τη δαπάνη των προηγούμενων χρόνων. Με αυτόν τον τρόπο επιχειρήθηκε να αντικρουστεί το επιχείρημα των οπτικών πως είναι βέβαιο ότι θα αναγκάζονται να επιστρέφουν χρήματα από την υπέρβαση της δαπάνης- όπως ακριβώς όλοι οι πάροχοι του Οργανισμού- καθώς δεν εξαρτάται από αυτούς η συνταγογράφηση των γυαλιών παρά μόνο η εκτέλεση της συνταγής.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top