Γάμοι και σύμφωνα συμβίωσης έχουν… την πόλη τους - «Όχι» στα διαζύγια είπαν οι Αθηναίοι το 2017

Παράδοξη πρωτιά για τη Θεσσαλονίκη

Γάμοι και σύμφωνα συμβίωσης έχουν… την πόλη τους

Από το 2010 διανύουμε περίοδο οικονομικής κρίσης και πολλοί είναι οι νέοι που παραπονιούνται ότι τα περιορισμένα οικονομικά τούς «εμποδίζουν» να προχωρήσουν τη ζωή τους και να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια. Είναι όμως έτσι; Τα στοιχεία από το Εθνικό Ληξιαρχείο (μετά από τέσσερα χρόνια λειτουργίας του), τα οποία δημοσιεύει η εφημερίδα το «Έθνος» είναι εντυπωσιακά!

Την τελευταία τετραετία λοιπόν τα διαζύγια μειώθηκαν (κατά 25%),  οι γάμοι έμειναν σταθεροί ενώ τα σύμφωνα συμβίωσης αυξήθηκαν. Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι… το καθένα από αυτά έχει τη δική του «πόλη»!

Πάμε να δούμε τι εννοούμε…

Διαζύγια

Πρώτος σε διαζύγια το 2017 καταγράφεται παραδόξως ο δήμος Θεσσαλονίκης, με 673 διαζύγια. Να σκεφτεί κανείς ότι το 2014, είχαν καταγραφεί 804 διαζύγια στη συμπρωτεύουσα.

Θα περιμέναμε τον δήμο Αθηναίων πρώτο στα διαζύγια, εφόσον έχει και μεγαλύτερο πληθυσμό. Ωστόσο η Αθήνα ακολουθεί με μικρή διαφορά και 668 διαζύγια μέσα στο 2017. Το εντυπωσιακό εδώ βέβαια είναι ότι το 2014 είχαν καταγραφεί 1.214, γεγονός που σημαίνει ότι τα διαζύγια στην Αθήνα… έχουν πέσει στο μισό!

«Πράγματι ισχύει. Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση υποχρεώνει τα ζευγάρια να σκέφτονται και να ξανασκέφτονται έναν χωρισμό με όλα τα συμπαρομαρτούντα (δηλαδή το συμφέρον των παιδιών, την πιθανή δικαστική αντιδικία, την οικονομική αιμορραγία κ.ο.κ.), δεδομένου ότι σήμερα υφίστανται λιγότερες δυνατότητες οικονομικής ανεξαρτησίας, αυτοτελούς ύπαρξης ή βοήθειας απ’ το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον. Εξάλλου “η ισχύς εν τη ενώσει”, έλεγαν οι αρχαίοι» λέει στο star.gr o δικηγόρος Αθηνών, Γρηγόρης Ξενάκης.  

Τρίτος σε σειρά είναι ο δήμος Πειραιά με 352 διαζύγια, τέταρτος ο δήμος Πατρέων με 327, ο δήμος Ηρακλείου με 287, ο δήμος Βόλου με 254 και ο δήμος Νίκαιας – Ρέντη με 183.

Όσο για το ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι που δηλώνουν τα ζευγάρια ως αιτία λύσης του γάμου τους… τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον, ο κος Ξενάκης δηλώνει στο star.gr:  «Οι βασικότεροι λόγοι είναι η ασυνεννοησία, η παράλληλη σχέση και η αδυναμία να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση σ’ ένα αρνητικό περιβάλλον λόγω συμπίεσης των εισοδημάτων και πιθανής ανεργίας ενός εκ των δύο συζύγων».

Μήπως τελικά η κρίση «κρατά κοντά» τα ζευγάρια; Δηλαδή κάποιοι που σκέφτονταν να χωρίσουν δεν το έκαναν για οικονομικούς λόγους ή για συναισθηματικούς λόγους («επενδύοντας σε ένα υγιές οικογενειακό περιβάλλον προκειμένουν να αντιμετωπίσουν τις αντιξοότητες της δύσκολης καθημερινότητας;

«Είναι μια πλευρά της σημερινής πραγματικότητας, δεδομένης της κακής οικονομικής κατάστασης και της έλλειψης βοήθειας απ’ το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον. Εξάλλου αυτό δείχνουν τα οικονομικά στοιχεία» απαντά ο δικηγόρος.

Γάμοι

Οι γάμοι σε γενικές γραμμές κινούνται στα ίδια επίπεδα. Αν όμως υποψιάζεστε ότι εκεί που υπάρχουν τα περισσότερα διαζύγια γίνονται και οι περισσότεροι γάμοι, απατάστε!

Αθήνα (1.425) και Ρόδος (1.422) κονταροχτυπιούνται για την πρώτη θέση στους γάμους. Τρίτος ο δήμος Θεσσαλονίκης με 1.366, τέταρτος ο δήμος Θήρας με 1.115 ληξιαρχικές πράξεις γάμου και ακολουθούν Πάτρα, Βόλος και Κέρκυρα! (Βλέπετε πολλά ζευγάρια προτιμούν να κάνουν τον γάμο τους στα ελληνικά νησιά).

Σύμφωνα συμβίωσης

Ξεκίνησαν το 2013 και από τότε ανεβαίνουν σταθερά. Σύμφωνα με τα στοιχεία ολοένα και περισσότερα ζευγάρια επιλέγουν απλώς τη νομική κατοχύρωση της ένωσής τους. Το 2014 έγιναν 1.568 σύμφωνα συμβίωσης και μέσα στο 2017 έφτασαν τα 4.681!

Η Αθήνα προηγείται με 822 σύμφωνα συμβίωσης μέσα στο 2017 και χαώδη διαφορά από τη Θεσσαλονίκη, η οποία ακολουθεί με 133. Εντύπωση προκαλεί ο δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας με 86 σύμφωνα συμβίωσης ενώ το 2014 είχε μόλις 7!

«Εμείς με τη σύντροφό μου συνάψαμε σύμφωνο συμβίωσης τον Απρίλιο του 2017. Ο κυριότερος λόγος που το επιλέξαμε είναι οικονομικός. Είναι μια εύκολη και ανέξοδη διαδικασία, ειδικά για τα νέα ζευγάρια. Το επίσης σημαντικό με τα σύμφωνα συμβίωσης είναι ότι διασφαλίζουν οικονομικά και κληρονομικά ζητήματα του ζευγαριού και των τέκνων, όπως το ίδιο το ζευγάρι συμφωνήσει εξαρχής. Επίσης λύνεται πολύ εύκολα (ου μη γένοιτο) χωρίς να υποβάλλονται οι συμμετέχοντες σε αυτό σε διαδικασίες δικαστηρίων κτλ» περιγράφει στο star.gr o Θάνος, φωτογράφος από την Αθήνα.

Τα ρεκόρ της τετραετίας

2014 

Καταγράφηκαν τα περισσότερα διαζύγια (18.353) και οι περισσότερες γεννήσεις (93.429)

2015

Έγιναν οι περισσότεροι γάμοι (53.881).

2017

Καταγράφηκαν τα περισσότερα σύμφωνα συμβίωσης (4.681) αλλά και οι περισσότεροι θάνατοι (123.079)

της Σοφίας Βάγκα

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top