Η Άννα Φαφαλιού στο star.gr! H Eλληνίδα εικαστικός που «μάγεψε» Νέα Υόρκη, Λονδίνο και Λος Άντζελες

Κατάφερε να αφήσει το δικό της ξεχωριστό και πρωτοποριακό αποτύπωμα στον χώρο της παγκόσμιας τέχνης

H Eλληνίδα εικαστικός που «μάγεψε» Νέα Υόρκη, Λονδίνο

H Άννα Φαφαλιού είναι μια ξεχωριστή Ελληνίδα εικαστικός που κατάφερε με πρωτοποριακούς και πρωτότυπους τρόπους να συζητιέται στους «κύκλους» της παγκόσμιας τέχνης.

Έχει αφήσει το καλλιτεχνικό της στίγμα σε πόλεις όπως το Λονδίνο, το Λος Άντζελες, τη Νέα Υόρκη, την Ταϊλάνδη, το Μαϊάμι, καθώς και τη Χάγη, όπου παρουσίασε τον Νοέμβριο την ατομική της έκθεση.

Αυτό που χαρακτηρίζει τη δουλειά της είναι το λευκό χρώμα.Τα ολόλευκα χρηστικά αντικείμενα που δημιουργεί για τις εγκαταστάσεις της, οι λευκοί χώροι όπου παρουσιάζει τις εννοιολογικού περιεχομένου performances της και τα αφαιρετικά λευκά γλυπτά της.

Γεννήθηκε στον Πειραιά και σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών στη Θεσσαλονίκη. Πριν από περίπου οκτώ χρόνια μετακόμισε στο Λονδίνο.

«Επισκέφτηκα μια φίλη στο Λονδίνο κι από τη στιγμή που πάτησα το πόδι μου εκεί, είπα εδώ θέλω να μείνω! Δεν ξέρω αν ήταν η ενέργεια της πόλης που με τράβηξε ή απλά χρειαζόμουν μια αλλαγή, αλλά μέσα σε 3 μήνες είχα εγκατασταθεί εκεί. Αγάπησα πολύ αυτήν την πόλη κι αυτό λειτούργησε σαν κινητήριος δύναμη για να κυνηγήσω ευκαιρίες και δουλειές. Παράλληλα, με τη βοήθεια υποτροφιών, συνέχισα τις σπουδές μου κάνοντας ένα practice-based διδακτορικό», αναφέρει στο star.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Γιάννης Κατσαρής στο star.gr! Ο Έλληνας international photographer που διαπρέπει στο εξωτερικό

Η Ναταλία Κατσού στο star.gr - Από τη Νομική... επιτυχημένη σκηνοθέτης και ποιήτρια στο Λονδίνο!

Επειδή όμως ο δρόμος της επιτυχίας είναι γεμάτος εμπόδια, έτσι κι η Άννα αντιμετώπισε κάποιες δυσκολίες, πάντα όμως με αισιοδοξία.

«Τη ζωή εμείς την κάνουμε υπέροχη ή αφόρητη ή απλά καλή, όπου κι αν είμαστε. Δυσκολίες υπήρξαν πολλές, Μοναξιά.. πολλή μοναξιά. Το επέλεξα όμως. Είχα το προνόμιο να έχω ένα όνειρο, έναν στόχο και να θέλω να τα κυνηγήσω, οπότε όλα τα αλλά μικρή σημασία είχαν».

Όσο για το πώς θα χαρακτήριζε τον εαυτό της ως καλλιτέχνη: «In progress… Μαθαίνω, εξελίσσομαι και πειραματίζομαι με την υλικότητα», σημειώνει.

Η Άννα ξεκίνησε την καλλιτεχνική της εξερεύνηση ως performance artist κινούμενη γύρω από θέματα όπως η συλλογική και η ατομική μνήμη. Αργότερα μπήκε και το αντικείμενο στην έρευνά της, οπότε άρχισε να εξερευνά τη σχέση μνήμης, ταυτότητας και αντικειμένου, κυρίως μέσω εγκαταστάσεων.  

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, κύριο χαρακτηριστικό της δουλειάς της είναι το λευκό χρώμα. Μας εξηγεί λοιπόν το γιατί.  

«Το επίκεντρο της έρευνάς μου στρέφεται γύρω από τη μνήμη, σε όλες της τις εκφάνσεις. Είτε μιλάμε για συνειδητή, είτε για ασυνείδητη, είτε για πολιτιστική, η μνήμη μας δίνει ταυτότητα, μας βοηθάει να γνωρίζουμε πως ανήκαμε κάπου και πως κάτι μας ανήκε. Είμαστε όπου ανήκουμε και υπάρχουμε μέσα απ' ό,τι μας ανήκει. Είμαστε πάντα σε σχέση με τον «άλλο», αλλιώς δεν είμαστε καθόλου. Η διαστρεβλωμένη ανάμνηση αυτού του «άλλου» βρίσκεται στο κέντρο των ενδιαφερόντων μου. Αυτές οι σκιάσεις που επιλέγουμε να δώσουμε στο παρελθόν με τέτοιο τρόπο που να εξυπηρετούν το παρόν μας συνθέτουν ένα χαρακτήρα που μας «ταιριάζει». Αυτές οι μικρές αλλοιώσεις, οι μικρές σκιάσεις εκπροσωπούνται στη δουλειά μου και βρίσκουν χώρο μέσα στο λευκό. Πηγή έμπνευσής μου έχει σταθεί η θεωρία του Βασίλι Καντίνσκι περί χρωμάτων, όπου αναφερόμενος στο λευκό λέει: “Ηχεί εσωτερικά σαν ένας μη ήχος, αντιστοιχεί στις παύσεις στη μουσική, που διακόπτουν, πρόσκαιρα μόνον, την ανάπτυξη ενός μέρους”».

Όσο για το ποιον Έλληνα καλλιτέχνη θαυμάζει;

«Εκτιμώ πολλούς Έλληνες καλλιτέχνες και νέους και παλαιότερους, οπότε μου είναι δύσκολο να ξεχωρίσω κάποιον. Στο μυαλό μου τώρα μου έρχεται ο Κωστής Βελώνης, επειδή πρόσφατα επισκέφτηκα την έκθεση του στο Νεοκλασικό της Οδού Καπλανών "Α Puppet Sun" σε συνεργασία με το Neon, την οποία βρήκα εξαιρετική».

Τέλος, όπως αναφέρει η Άννα στο star.gr: «Αυτήν την περίοδο ετοιμάζω δύο εκθέσεις για το 2018. Η μία είναι η πρώτη μου ατομική έκθεση στην Αθήνα. Παράλληλα ετοιμάζω το πρώτο μου short video σε συνεργασία με έναν πολύ ταλαντούχο φίλο στο Λος Άντζελες, το οποίο ελπίζω να είναι έτοιμο μέσα στο 2018».

Περισσότερες πληροφορίες για την Άννα Φαφαλιού

 

Της Μαρίας Κυπραίου

email: mkipreou@star.gr 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top