Ρένα Δούρου: Θαμμένη στα συρτάρια η μελέτη για τα αντιπλημμυρικά πολύ πριν αναλάβω

H περιφερειάρχης Αττικής υποστήριξε πως δεν είναι της παρούσης η συζήτηση αναζήτησης ευθυνών - Νέα ενημέρωση 12:19

Η Ρένα Δούρου, τρεις μέρες μετά τη φονική κακοκαιρία με τους 16 νεκρούς στη Δυτική Αττική, επανέλαβε μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ότι δεν είναι της παρούσης η συζήτηση αναζήτησης ευθυνών.

«Δεν θέλω να πάρω τη σκυτάλη από όσους προσπαθούν να δείξει ο ένας τον άλλον, πίσω από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες κρύβεται ένας διευθυντής, ένας δασάρχης, κτλ» είπε η Περιφερειάρχης Αττικής.

Τραγωδία στη Μάνδρα: Αναφορά στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατέθεσε η Περιφερειάρχης Αττικής

«Θα πρέπει να περιμένουμε πολλές μέρες ακόμα για να πούμε "καλημέρα"», πρόσθεσε και επεσήμανε ότι «την ώρα που οι νεκροί μας είναι άταφοι» δεν είναι δυνατόν να συμμετέχουμε σε «γαϊτανάκι ευθυνών».

Στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής είναι η πραγματοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων. Η Ρένα Δούρου προσπαθώντας να απαντήσει στη δήμαρχο Μάνδρας, Ιωάννα Κριεκούκη, η οποία ισχυρίζεται πως από τον Ιανουάριο του 2015 έχει ζητήσει την υλοποίηση της μελέτης για αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή, είπε:

«Για την περιβόητη συγκεκριμένη μελέτη, να σας πω ότι όντως ήταν θαμμένη σε συρτάρια πολύ πριν την ανάληψη των καθηκόντων μου και επειδή η ζωή, και όχι επειδή η Δούρου είναι καλύτερη, επειδή από τις πρώτες μέρες της ανάληψης είχαμε πλημμύρες στον Πειραιά, αναζήτησα εγώ η ίδια όλες τις μελέτες που είχαν κρυφτεί επί πενταετίας στο συρτάρι και τις έβαλα σε χρηματοδότηση. Η συγκεκριμένη δε μελέτη σας λέω ότι ούτε μπορεί να την επισπεύσει η κυρία Κριεκούκη, ούτε ο κύριος Δρόσης, σας λέω ότι η συγκεκριμένη μελέτη ήταν επί πάρα πολύ καιρό στο δασαρχείο. Ο κάθε δασάρχης ή υπάλληλος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, δεν εντέλλεται, είναι καλύτερα να είναι κανείς δασάρχης, παρά πρωθυπουργός».

«Αισθάνομαι ντροπή που κάνω αυτή την κουβέντα, αλλά να σας δώσω και μία είδηση. Χθες στο διαρκές συντονιστικό, όπως οφείλουμε από το νόμο και όχι όπως λοιδορούν κάποιοι συνάδελφοί σας κατ΄ευφημισμόν ότι το συγκάλεσε ο κύριος Βασιλείου και τα βρήκε όλα καλά, θέλω να σας πω ότι εκ του νόμου, αν δεν το είχε πράξει, θα είχε την τύχη του νομάρχη Ηλείας, ο οποίος δεν ξέρω αν εκτίει και ποινή» δήλωσε και τόνισε ότι «Χθες στο συντονιστικό εξηγήσαμε στον πρωθυπουργό και τους υπουργούς ότι όσο θα υπάρχει αποκεντρωμένη διοίκηση θα μετράμε πληγές και εξηγήσαμε ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος».

«Εγώ παρόλο που πιέζομαι από λάσπη και συκοφαντία δεν πήρα το γαϊτανάκι να απαντήσω», επανέλαβε και πρόσθεσε πως όσο υπάρχει αυτό το πλαίσιο, «σας λέω ότι κάθε Κριεκούκη που δε θα κάνει τη δουλειά της θα έχει πολλά άλλοθι εξαιτίας των διαδικασιών».

Στη συνέχεια είπε:  «Όλοι αυτοί που βγαίνουνε τέτοιες ώρες και ρίχνουν ευθύνες, διερωτάμαι, είχαν ποτέ απώλεια στην οικογένειά τους, είχαν ποτέ πένθος και μάλιστα όχι από φυσικά αίτια;» και ανέφερε ακόμη ότι «δε σηκώνεσαι μια ωραία πρωία να περάσεις την πόρτα έτσι, πρέπει να γίνει κάτι. Προσέρχεσαι στο αστυνομικό τμήμα και στις δικαστικές αίθουσες άμα τη διάπραξη εγκλήματος».

«Την ίδια στιγμή σας λέω, και ως μέλος της επιτροπής για την Συνταγματική Αναθεώρηση, και πολύ πιο πριν από τούτες τις μέρες που περιμένουμε να θάψουμε τους νεκρούς μας, όταν τον Αύγουστο είπα ότι είμαι πολίτης ενός κράτους που ζει στη νομοτέλεια "καίγομαι το καλοκαίρι, πνίγομαι το χειμώνα". Άρα πέρα από την δική μου συνείδηση, ότι και αναλαμβάνω τις ευθύνες ως αιρετή και ως πολίτης προσπαθώ να αλλάξω τις διαδικασίες και όχι να τις διαπιστώνω απλώς μήπως και κάποτε με βολέψουνε», πρόσθεσε.

Τέλος, η Ρένα Δούρου ισχυρίστηκε ότι «προτεραιοποιήσαμε το 23% του προϋπολογισμού της Περιφέρειας σε αντιπλημμυρικά και όχι σε πάρκα για να κόβουμε κορδέλες».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top