Αλλάζουν όλα στις εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης

Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση

Αλλαγές στο σύστημα εξετάσεων για τα διπλώματα οδήγησης

Σαρωτικές θα είναι οι αλλαγές στην εκπαίδευση των νέων οδηγών και στο σύστημα εξετάσεων για την απόκτηση του διπλώματος οδήγησης, με βασικό στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς στον κλάδο.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ετοιμάζει νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και θα περιλαμβάνει τους κανόνες για την αλλαγή του συστήματος, το οποίο θα αντικατασταθεί από ένα άλλο πιο σύγχρονο και αδιάβλητο σύμφωνα με το οποίο ο εξεταζόμενος δε θα έχει καμία επαφή με τον εξεταστή του σε όλα τα στάδια της διαδικασίας.

Στο ίδιο νομοσχέδιο διερευνάται η θεσμοθέτηση του «δόκιμου οδηγού» είτε στα 17 είτε στα 18 χρόνια.

Ριζικές αλλαγές προβλέπονται και στο σύστημα εκπαίδευσης και εξέτασης των υποψήφιων οδηγών με στόχο η νέα διαδικασία να γίνει αδιάβλητη καθώς ο τζίρος της διαφθοράς και του «λαδώματος» στον κλάδο σύμφωνα με παλαιότερα ερευνητικά δεδομένα έφτασε τα 12 εκατομμύρια ετησίως.

Σε ό,τι αφορά στις θεωρητικές εξετάσεις αναμένεται αναδιαμόρφωση των εγχειριδίων. Αυτό που εξετάζεται είναι η διαμόρφωση μίας δεξαμενής θεμάτων στο πρότυπο των Πανελλαδικών εξετάσεων από όπου θα επιλέγεται τυχαία συνδυασμός ερωτήσεων ο οποίος δεν θα είναι ίδιος για το σύνολο των εξεταστικών κέντρων. Επιπλέον, μελετάται η απουσία επιτηρητή από την αίθουσα εξέτασης προκειμένου να μην υπάρχει πιθανότητα βοήθειας. Ο επιτηρητής θα ελέγχει την εξέταση μέσω οθόνης.

Μία από τις σημαντικές διαφοροποιήσεις του συστήματος θα αφορά και στην εκπαίδευση των εκπαιδευτών με στόχο οι νέοι δάσκαλοι οδήγησης να έχουν ολοκληρώσει ακαδημαϊκές σπουδές.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top