Ανιχνεύθηκε ραδιενέργεια στην Ελλάδα – Γάλλοι επιστήμονες βρήκαν από πού προήλθε

Πυρηνικό ατύχημα η αιτία

Ραδιενέργεια ανιχνεύθηκε σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, προκαλώντας παγκόσμιο συναγερμό.

Τη λύση στο μυστήριο έδωσαν Γάλλοι επιστήμονες του Ινστιτούτου Πυρηνικής Ασφάλειας, οι οποίοι εκτιμούν ότι πίσω από την ανίχνευση της ραδιενέργειας βρίσκεται κάποιο πυρηνικό ατύχημα στη Ρωσία ή στο Καζακστάν.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι Γάλλοι επιστήμονες το Ρουθήνιο 106 προέρχεται από ατύχημα σε χώρο διαχείρισης πυρηνικών αποβλήτων είτε σε κέντρο πυρηνικής ιατρικής στη Ρωσία ή στο Καζακστάν και ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για ατύχημα σε πυρηνικό αντιδραστήρα.

Εκτιμούν ακόμα ότι η αρχική διαρροή ήταν ανάμεσα στα 100 – 300 τεραμπεκερέλ και επισημαίνουν ότι αν αυτό είχε συμβεί στη Γαλλία θα είχαν ζητήσει την εκκένωση περιοχών σε αρκετά χιλιόμετρα από το σημείο της διαρροής, αν και υποστηρίζουν ότι η ύπαρξη του ρουθηνίου δεν είχε συνέπειες στην υγεία των πολιτών.

Οι Γάλλοι επιστήμονες οριοθέτησαν την περιοχή στην οποία μπορεί να συνέβη το πυρηνικό ατύχημα, μελετώντας τα δεδομένα εκείνης της περιόδου που έγινε η ανίχνευση της ραδιενέργειας σε χώρες της Ευρώπης.

Πάντως η Μόσχα δηλώνει άγνοια για οποιοδήποτε τέτοιο περιστατικό στο έδαφός της, ενώ καμία απάντηση δεν έχουν δώσει οι αρχές του Καζακστάν. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top