Από σήμερα η μονή διαδρομή με το ηλεκτρονικό εισιτήριο

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν πάρετε τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Από σήμερα η μονή διαδρομή με το ηλεκτρονικό εισιτήριο

Επίσημη πρώτη σήμερα για τη διάθεση στα εκδοτήρια εισιτηρίων των μέσων μαζικής μεταφοράς των ηλεκτρονικών εισιτηρίων μονής διαδρομής, αξίας 1,40 ευρώ.

Μέχρι σήμερα οι επιβάτες έπρεπε να καταβάλλουν την πρώτη φορά είτε 4,5 ευρώ για το ημερήσιο εισιτήριο, είτε 7 ευρώ για το εισιτήριο των πέντε διαδρομών, όμως από σήμερα θα μπορούν να εκδίδουν και το εισιτήριο της μονής διαδρομής, που θα λειτουργεί για ένα χρονικό διάστημα παράλληλα με το συμβατικό χάρτινο εισιτήριο.

Οδηγίες προς… ναυτιλομένους: Πώς επικυρώνετε το εισιτήριο

Οι επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς θα πρέπει να έχουν φορτίσει το ηλεκτρονικό τους εισιτήριο είτε αυτό είναι το πολλαπλό εισιτήριο, είτε η ηλεκτρονική κάρτα ATH.ENA Card. Αφού έχει γίνει αυτό θα μπορούν να το επικυρώσουν κατά την πρώτη τους διαδρομή, όποτε γίνει αυτή.

Η ισχύς του ηλεκτρονικού εισιτηρίου ξεκινά με την πρώτη επικύρωσή του, η οποία πρέπει να γίνεται σε όλα τα μέσα μεταφοράς, στα οποία θα επιβιβαστεί ο επιβάτης.

Στα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και το τραμ το ηλεκτρονικό εισιτήριο επικυρώνεται μόνο κατά την είσοδο στο όχημα, στα μπλε ακυρωτικά μηχανήματα, ενώ στο μετρό, το ηλεκτρονικό εισιτήριο επικυρώνεται κατά την είσοδο και κατά την έξοδο από τις πύλες των σταθμών.

Αυτό θα πρέπει να γίνει οπωσδήποτε, παρά το γεγονός ότι οι πύλες θα παραμείνουν ανοιχτές, κατά την περίοδο της ταυτόχρονης ύπαρξης χάρτινου και ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Η επικύρωση γίνεται ανέπαφα και μία φορά, περνώντας το εισιτήριο ή την κάρτα σε απόσταση λίγων εκατοστών από τον οπτικό αναγνώστη που βρίσκεται πάνω στο ακυρωτικό μηχάνημα.

Αν το πολλαπλό εισιτήριο ή η ATH.ENA Card βρεθούν έγκυρες:

  • στα μπλε επικυρωτικά ανάβει πράσινο. Αν ανάψει κόκκινο και δυσάρεστος βόμβος, αυτό σημαίνει είτε ότι το κόμιστρο έχει λήξει, είτε δεν είναι κατάλληλο για τη συγκεκριμένη διαδρομή ή το χρηματικό υπόλοιπο δεν επαρκεί. Στην περίπτωση αυτή ο επιβάτης μετακινείται χωρίς νόμιμο τίτλο μεταφοράς.
  • οι πύλες ανοίγουν και μπορείτε να περάσετε. Αν δεν ανοίξουν, σημαίνει ότι η χρονική ισχύς του κομίστρου έχει λήξει ή δεν είναι το κατάλληλο για την συγκεκριμένη διαδρομή (π.χ. αεροδρομίου) ή το χρηματικό υπόλοιπο δεν επαρκεί, οπότε ζητάτε την συνδρομή του Υπεύθυνου Σταθμού πιέζοντας το κουμπί που βρίσκεται στην πύλη.

Η οθόνη που υπάρχει και στα μπλε επικυρωτικά μηχανήματα και στις πύλες χρησιμεύει για να μας δίνει και πληροφορίες, όπως:

  • πόσο είναι το χρονικό υπόλοιπο στο ενεργοποιημένο εισιτήριό μας
  • πόσα εισιτήρια απομένουν αχρησιμοποίητα από πακέτο εισιτηρίων
  • πόση είναι η αποθηκευμένη αξία στην κάρτα μας.

Στην πρώτη διαδρομή επικυρώνεται το ηλεκτρονικό εισιτήριο και ξεκινά ο χρόνος των 90 λεπτών για το πρώτο εισιτήριο. Στην διάρκεια των 90 λεπτών κάθε φορά που ο επιβάτης αλλάζει συγκοινωνιακό μέσο θα πρέπει να τηρεί τους κανόνες επικύρωσης του μέσου.

Αν η τελευταία διαδρομή δεν ολοκληρωθεί στα 90 λεπτά, τότε θα πρέπει με μέριμνα του επιβάτη να επικυρώσει το δεύτερο από τα πέντε εισιτήρια αν βρίσκεται σε λεωφορείο τρόλεϊ ή τραμ. Αν βρίσκεται στο μετρό, το δεύτερο εισιτήριο θα επικυρωθεί αυτόματα κατά την έξοδό από τις πύλες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top