Σε απόγνωση οι γονείς! Υπολειτουργεί το 30% των ολοήμερων δημοτικών σχολείων

Περιμένουν ακόμα δασκάλους για να λειτουργήσουν κανονικά

Υπολειτουργεί το 30% των ολοήμερων δημοτικών σχολείων

Στο ζενίθ έχει φτάσει η απόγνωση εκατοντάδων γονέων που έγραψαν τα παιδιά τους στα ολοήμερα δημοτικά σχολεία, τα οποία όμως, ακόμα δεν έχουν λειτουργήσει, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στα μέσα Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Επιστημονική Ένωση Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, περίπου το 30% των ολοήμερων σχολείων σε όλη της χώρα δεν λειτουργούν ή είναι υποστελεχωμένα με αποτέλεσμα να λειτουργούν μόνο για κάποιες τάξεις και μόνο μέχρι τις 15:00 αντί έως τις 16:00 που θα έπρεπε κανονικά.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα εκατοντάδες εργαζόμενοι γονείς να έχουν φτάσει στα όριά τους, καθώς δεν ξέρουν τι να κάνουν τα παιδιά τους αφού δεν λειτουργούν τα ολοήμερα και τις περισσότερες φορές αναγκάζονται να πληρώνουν για τη φύλαξη των παιδιών τους.

Μάλιστα η Πανελλήνια Επιστημονική Ένωση Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δεν κρύβει την ανησυχία της ότι η κατάσταση αυτή θα οδηγήσει στον εκφυλισμό του θεσμού, αφού αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα υπάρξουν μαζικές διαγραφές μαθητών από τα ολοήμερα σχολεία.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ένωσης Διευθυντών αναφέρει:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Π.Ε., με αφορμή τα σοβαρά προβλήματα που εμφανίζονται στη λειτουργία των Ολοήμερων σχολείων, έχει να επισημάνει τα εξής:

Ένα περίπου μήνα μετά την έναρξη των μαθημάτων υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις αναστολής λειτουργίας Ολοήμερων σχολείων λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ ακόμα περισσότερα Ολοήμερα λειτουργούν υποστελεχωμένα, δεχόμενα μόνο τους μαθητές των μικρών τάξεων ή λειτουργώντας με μειωμένο ωράριο μέχρι τις 3 μ.μ. και όχι μέχρι τις 4 μ.μ., όπως προβλέπεται κανονικά.

Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι η ανατροπή του προγραμματισμού χιλιάδων οικογενειών μαθητών που προέρχονται κυρίως από τα χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, οι οποίες από τον Ιούνιο είχαν αιτηθεί τη φοίτηση των παιδιών τους στα Ολοήμερα σχολεία.

Αν η κατάσταση αυτή όμως συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, είναι βέβαιο ότι θα έχουμε μαζική διαγραφή μαθητών από τα Ολοήμερα σχολεία, με αποτέλεσμα τον εκφυλισμό ενός πολύ σημαντικού θεσμού, τόσο από κοινωνική, όσο και παιδαγωγική άποψη.

Με βάση τα παραπάνω, καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Π.Ε.Θ.:

1. Να προχωρήσει άμεσα στην κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών, ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη, αποτελεσματική και αξιοπρεπής λειτουργία των
Ολοήμερων σχολείων.

2. Να στηρίξει έμπρακτα το Ολοήμερο σχολείο, αναβαθμίζοντας τη λειτουργία του, με την επαναφορά της καταργημένης θέσης του Υπεύθυνου Ολοήμερου
από εκπαιδευτικό ΠΕ 70, σε όλα τα Ολοήμερα σχολεία που λειτουργούν με δύο και άνω τμήματα μαθητών». 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top