Παιδίατροι υπογράφουν ψευδείς βεβαιώσεις εμβολιασμού και γονείς πλαστογραφούν βιβλιάρια για να γραφτούν τα παιδιά στο σχολείο

Φώτο - ντοκουμέντο: Τι καταγγέλλει στο star.gr o παιδίατρος Κωνσταντίνος Νταλούκας / Πρώτη ανάρτηση: 28-09-2017 18:50

Παιδίατροι υπογράφουν ψευδείς βεβαιώσεις εμβολιασμού

Την ώρα που στη χώρα μας η ιλαρά είναι σε έξαρση  και 350.000 παιδιά είναι ανεμβολίαστα ή ελλιπώς εμβολιασμένα απέναντι στη νόσο, υπάρχουν παιδίατροι που υπογράφουν ψευδείς βεβαιώσεις εμβολιασμού προκειμένου τα παιδιά να γραφτούν στο σχολείο, με ο,τι κινδύνους ενέχει αυτό και για τα άλλα παιδιά αλλά και για τους ενήλικες.

Όπως καταγγέλλει στο star.gr με ντοκουμέντα ο παιδίατρος Κωνσταντίνος Νταλούκας (Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής και επίτιμο μέλος της Unesco Βορείων Προαστείων​), γιατροί δίνουν πιστοποιητικά σε γονείς ώστε εκείνοι να αποφύγουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους αλλά ταυτόχρονα να μπορούν να τα γράψουν στο σχολείο:

«Η μια είναι παιδίατρος  -ομοιοπαθητικός- και μου είπαν οι συνάδελφοι ότι το κάνει συνέχεια αυτό το πράγμα, και ο άλλος είναι γιατρός χωρίς ειδικότητα, που συνταγογραφεί και δίνει πιστοποιητικά υγείας… έτσι, λέγοντας πως για πιθανές παρενέργειες το παιδί δεν συστήνεται να κάνει εμβόλιο. Aυτό ιατρικά δεν υφίσταται. Οι άνθρωποι αυτοί τελείωσαν το ελληνικό πανεπιστήμιο; Υπάρχουν και λειτουργούν ανάμεσά μας;» αναρωτιέται ο κος Νταλούκας.

ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΑΡΙΑ

Εκτός από τις παραπάνω περιπτώσεις με τα ψευδή πιστοποιητικά, υπάρχουν και τα βιβλιάρια που «έχουν πλαστογραφηθεί. Πηγαίνουν στον παιδίατρο, του λένε ότι εμείς στο παιδί μας δεν θέλουμε να κάνουμε αυτά τα εμβόλια κι εκείνος αρχίζει και συμπληρώνει εικονικές ημερομηνίες. Αυτό γίνεται επι πληρωμή και δεν μας τιμά καθόλου σαν ιατρικό σώμα. Αλλά συμβαίνει. Ευτυχώς σε μικρό ποσοστό. Και οι γονείς μεταξύ τους γνωρίζουν ποιοι είναι αυτοί οι παιδίατροι. Και με το βιβλιάριο αυτό πηγαίνουν και κάνουν εγγραφή στο σχολείο. Ή φωτοτυπούν τις σελίδες από το βιβλιάριο υγείας με τα εμβόλια που έχει κάνει ένα άλλο παιδί και το δίνουν στο σχολείο. Πού ξέρει το σχολείο να ελέγξει τι εμβόλια είναι αυτά!».

ΓΟΝΕΙΣ ΒΑΖΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΠΩΣ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ Ο,ΤΙ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥΣ:

«Έδωσαν στον συνάδελφο μου έγγραφο να υπογράψει πως ο,τι και να συμβεί στο παιδί τους από τη στιγμή που του έχει κάνει εμβόλιο, τους πληρώσει τα πάντα! Η κατάσταση έχει ξεφύγει εντελώς. Και μια εγχείρηση μπορεί να έχει δυσάρεστα επακόλουθα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα τις απαγορέψουμε;» δηλώνει στο star.gr ο Κωνσταντίνος Νταλούκας.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Όπως επισημαίνει στο star.gr o Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, «δεν είναι μόνο το πρόγραμμα εμβολιασμού για τα παιδιά αλλά και για τους ενήλικες. Πηγαίνει ο κόσμος στους παθολόγους για να τους γράψει τα εμβόλια και πολλές φορές δεν τους τα γράφουν, τους λένε "τι το χρειάζεσαι το εμβόλιο, αγρότης είσαι"; Εγώ έστειλα τη γυναίκα μου να κάνει το εμβόλιο για την ηπατίτιδα Α στο ΠΕΔΥ Αμαρουσίου και ο παθολόγος της είπε “δεν το ξέρω, τι είναι αυτό το πράγμα”. Επιτρέπεται; Δεν μπορώ να καταλάβω τι γίνεται! Εκτός του ότι δεν γνώριζε το εμβόλιο, το συγκεκριμένο είναι στα υποχρεωτικά εμβόλια για εμβολιασμούς ενηλίκων. Και αυτός ο άνθρωπος λειτουργεί στο ΠΕΔΥ Αμαρουσίου».

Αυτό που πρέπει να γίνει –αλλά θα χρειαστεί πολλά χρόνια- είναι όπως τονίζει ο κος Νταλούκας, να υπάρξει ηλεκτρονικό μητρώο εμβολιασμού, όπως συμβαίνει και σε πολλές σύγχρονες και οργανωμένες χώρες:

«Δεν θα γίνει αύριο, αλλά μέσα σε μια 10ετία θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποια παιδιά έχουν κάνει εμβόλια, ποια δεν έχουν κάνει και να τους στέλνουμε επιστολές με πολλά οφέλη. Δεν κάνουμε και το αυτονόητο. Το βιβλιάριο υγείας με τα εμβόλια θα μπορούσε να αποτελεί ένα σημείο αναφοράς εφ΄όρου ζωής.

Αν για παράδειγμα θες να εργαστείς στο δημόσιο και μάλιστα σε κάποιο νοσοκομείο (ακόμα και καθαρίστρια). Αν κολλήσεις ιλαρά,γρίπη, γαστρεντερίτιδα ή άλλο νόσημα και κολλήσεις άλλους αρρώστους, μετά προκύτπει τεράστιο πρόβλημα. Το ίδιο συμβαίνει και με τους γιατρούς που δεν εμβολιάζονται, με τους νηπιαγωγούς και με τους δασκάλους. Θα έπρεπε επίσης οι παιδίατροι να μπορούν να συνταγογραφούν τα εμβόλια ακόμα και για τους γονείς και να μην τους στέλνουμε στους παθολόγους που δεν έχουν ιδέα για τα εμβόλια. Τέλος, θα έπρεπε να υπάρξουν δράσεις για τον εμβολιασμό των Ρομά, σε ένα συνεχιζόμενο πρόγραμμα ωφέλειας για τους εν λόγω πληθυσμούς που έχουν άλλη κουλτούρα χωρίς να βάζουμε σε κίνδυνο και τους υπόλοιπους».

«Έπρεπε να προκύψουν τα κρούσματα για να αναλάβουμε δράση; Αυτό δεν είναι πρόληψη αλλά πυροσβεστική δράση. Ευτυχώς που τα περισσότερα παιδιά είναι εμβολιασμένα» καταλήγει ο κος Νταλούκας.

 

Της Χριστίνας Βεργιώτη

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top