Ολοκληρωτική η καταστροφή στη Σαμοθράκη! «Πρέπει να ξεκινήσουμε από το μηδέν», λέει ο δήμαρχος

«Θα πάρει πολύ καιρό μέχρι να σταθούμε στα πόδια μας» - Πρώτη Ανάρτηση 27-09-2017 07:50

Τις πληγές της μετράει η Σαμοθράκη, η οποία από χθες βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από την πρωτοφανή θεομηνία που έπληξε το νησί το βράδυ της Δευτέρας, ισοπεδώνοντας σχεδόν τη χώρα και κόβοντας στα δύο το νησί.

Το star.gr επικοινώνησε με το δήμαρχο της Σαμοθράκης, Α. Βίτσα, ο οποίος περιέγραψε με λεπτομέρεια όλα όσα συνέβησαν τη Δευτέρα και οδήγησαν στις βιβλικές καταστροφές που έπληξαν το νησί.

«Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Αυτό που ζήσαμε ήταν πρωτοφανές. Ήταν μια τρομερά έντονη βροχόπτωση… Δεν έχω ξαναζήσει τέτοια θεομηνία. Είχε δύο φάσεις το κύμα της κακοκαιρίας. Η βροχή ξεκίνησε στις 18:30 το απόγευμα της 25ης μέχρι τις 22:00 το βράδυ. Ήδη υπήρχαν καταστροφές, αλλά θεωρήσαμε ότι με τα περιφερειακά μέσα μπορούσαμε να τις διαχειριστούμε το ξημέρωμα της Τρίτης. Ωστόσο ακολούθησε το δεύτερο κύμα, με σφοδρή καταιγίδα που διήρκησε από τη 01:30 τα ξημερώματα της Τρίτης έως τις 04:00 που εκεί σηκώσαμε τα χέρια ψηλά», είπε ο δήμαρχος.

Οι μεγαλύτερες ζημιές σύμφωνα με τον κ. Βίτσα εντοπίζονται στο οδικό δίκτυο με αποτέλεσμα το νότιο τμήμα του νησιού να έχει αποκοπεί πλήρως.

«Καταστράφηκε η γέφυρα που ενώνει τα δύο τμήματα του νησιού και τα νότια χωριά είναι αποκομμένα. Υπάρχουν τεράστιες καταστροφές στο αγροτικό δίκτυο, έχουμε αρκετές ζημιές στο δίκτυο υδροδότησης και πολλές επιχειρήσεις, ειδικά μέσα στη χώρα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς», τόνισε.

Από την μανία της καταιγίδας δεν γλίτωσε ούτε το δημαρχείο, το οποίο έχει υποστεί ανυπολόγιστες ζημιές.

«Ο χείμαρρος πέρασε μέσα από το δημαρχείο. Μέχρι τις δεκαετίες ’40 – ’50 το κεντρικό κομμάτι της χώρας που διασχίζεται από ρέμα δεν είχε χτιστεί. Αυτή δυστυχώς είναι μια ιστορία 70 ετών και όπως αποδείχθηκε το νερό έχει μνήμη και πήγε από το ρέμα, το οποίο είχε μπαζωθεί και πάνω του είχε χτιστεί το δημαρχείο», σημείωσε.

Η κατάσταση μάλιστα για το δήμο όπως την περιγράφει είναι δραματική.

«Ο δήμος έχει άλλα δημοτικά κτίρια, τα οποία βέβαια δεν είναι κατάλληλα, αλλά θα μετεγκατασταθούμε εκεί προσωρινά. Ουσιαστικά πρέπει να ξεκινήσουμε από το μηδέν. Έχουν καταστραφεί υπολογιστές, γραφεία, δεν έχουμε καν χαρτί για να γράψουμε. Μετά θα δούμε τι μπορεί να γίνει με το συγκεκριμένο κτίριο. Θα λειτουργήσουμε όμως ως δήμος πολύ σύντομα», τόνισε ο δήμαρχος.

Από χθες άρχισαν να αποκαθίστανται οι ζημιές στο Κέντρο Υγείας με τη βοήθεια μηχανημάτων του στρατού και της ΕΜΑΚ και μέχρι το βράδυ εκτιμάται ότι θα έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος για να λειτουργήσει σύντομα, αλλά οι υπόλοιπες καταστροφές θα πάρει αρκετό καιρό για να αποκατασταθούν.

«Δίκτυα, καλντερίμια, αποχωματώσεις στη χώρα θα πάρουν μέρες για να αποκατασταθούν. Τα σχολεία και σήμερα πρέπει να μείνουν κλειστά λόγω των καταστροφών στο οδικό δίκτυο, αλλά θα προσπαθήσουμε να λειτουργήσουν και αυτά σύντομα», είπε.

Τέλος ο δήμαρχος δεν έκρυψε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να υπάρχουν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές που δεν έχουν εντοπιστεί ακόμα.

«Έχω έναν φόβο, τον οποίο όμως δεν το στηρίζω κάπου, δεν έχω στοιχεία. Επειδή η Σαμοθράκη είναι το νησί που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα με το ελεύθερο κάμπινγκ, υπάρχει ανεξέλεγκτος κόσμος στο πουθενά, που δεν υπολογίζει τους κινδύνους και στο παρελθόν είχαμε πολλά ατυχήματα, ακόμα και σε καλές καιρικές συνθήκες. Γι’ αυτό φοβάμαι, αλλά δεν έχουμε τουλάχιστον μέχρι τώρα καμία αναφορά. Εύχομαι οι φόβοι μου να μην επαληθευτούν», κατέληξε.

Ρεπορτάζ: Ευαγγελία Ντούρου

Email: entourou@star.gr

Πηγή φωτό: e-evros

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top